Druiven

Druiven

Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor op grond waarvan een wijn te herkennen is. Verschillen in terroir (de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok) en vinificatie (wijnbereiding) kunnen weliswaar voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag geven.

Hoeveel druivenrassen er precies zijn weet niemand. Het zijn er in ieder geval vele honderden, zo niet duizenden, zij het dat maar een klein deel daarvan internationaal enige naamsbekendheid geniet. Vele rassen zijn namelijk slechts van lokaal belang en maken bovendien ook nog vaak deel uit van een assemblage met andere rassen.

Een wijnproducent heeft twee mogelijkheden: ofwel een wijn maken van één bepaald druivenras, ofwel van twee of meer rassen. In het eerste geval is sprake van een cépage- of varietalwijn, in het tweede van een assemblage of blend.

Rode druiven

Er zijn vier belangrijke rode druivensoorten die over de hele wereld worden aangetroffen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir. De Pinot Noir is minder goed bestand tegen transport dan de andere drie druivensoorten. Het is dan ook een lange tijd een onbereikbaar ideaal geweest om wijn te produceren die zich kon meten met de wijn uit het thuisland Bourgogne. Na de vier grote druivensoorten volgt een aantal minder bekende maar wel belangrijke soorten met een meer lokaal karakter. Zo hebben we de Sangiovese die u ver buiten Italië niet zult vinden en de Tempranillo uit Spanje.

Er zijn andere druiven die zelfs meer gebonden zijn aan bepaalde streken dan aan bepaalde landen zoals de Gamay, die vrijwel uitsluitend wordt verbouwd voor de lichte, fruitige en zeer toegankelijke rode wijn van Beaujolais. Sommige rode druivensoorten die in de oude wereld uit de gratie raken zijn geraakt, zoals de Malbec krijgen elders nieuwe kansen, vooral in Zuid-Amerika.

Cabernet Sauvignon

De onbetwiste nummer een. Cabernet Sauvignon is de meest gewaardeerde rode druif ter wereld, de ruggengraat van de fijnste Bordeaux-melanges en verantwoordelijk voor de fijnste variëteitwijnen uit de nieuwe wereld. Deze wijn is in het glas direct herkenbaar aan zijn sterke zwartebessen aroma, toegankelijke smaak, structuur, tanninegehalte en complexiteit. Hij is buitengewoon geschikt voor opleg. Cabernet Sauvignon mag dan de belangrijkste druivensoort van het Bordeaux gebied zijn, toch wordt hij daar uitsluitend in een assemblage gebruikt, omdat de wijnproducenten ter plaatse vinden dat hij alleen volledig tot zijn recht komt in compositie met een of meer variëteiten als Cabernet franc, Merlot, Malbec en Petit Verdot.

Cabernet Sauvignon wordt overal in Europa geteeld, met name ook in Italië waar hij wordt verbouwd in Piemont en Emilia-Romagna, en met succes in Toscane. Hij wint ook aan populariteit in Spanje, vaak in combinatie met Tempranillo.

Cabernet Sauvignon is herkenbaar aan zijn diepe paarse kleur, zijn sterke zwartebessengeur en de aroma’s van munt, eucalyptus, kersen en tabak. Hij heeft voortreffelijke tannine en een krachtige complexe smaak. De Cabernet Sauvignon is perfect te combineren met gebraden vlees, gegrilde of gebarbecuede steaks, wild en de meeste kaassoorten. Een beroemde Cabernet Sauvignon is uiteraard de rode Bordeaux.

Bij Abels Wijnen hebben we meerdere prachtige Cabernet Sauvignon wijnen.

Merlot

In de Medoc, een deel van het Bordeaux gebied, is Merlot de eerste minister van koning Cabernet Sauvignon. Op de rechter oever van de rivier de Garonne echter, in St. Emillion, Pomerol, Fronsac, Bourg en Blaye speelt Merlot zelf de hoofdrol. Merlot staat bekend om zijn pruimenaroma, rijke fruitsmaak en zachte tannines. Zijn grote naam heeft merlot te danken aan de beroemde wijnen van Pomerol en St. Emillion, maar hij wordt ook steeds meer verbouwd in het populaire Langedoc-Roussillon- gebied. In de nieuwe wereld levert Merlot zeer stijlvolle variëteitwijnen op.

De Merlot staat bekend om zijn aroma van kersen, pruimen, munt en zwarte bessen. Zijn zachtheid en soepelheid maken hem een ideale partner voor de krachtiger, meer tanninerijke Cabernet Sauvignon. Merlot is heerlijk met gevogelte uit welk land dan ook, eenvoudig gekookt lamsvlees en zachte kazen. Merlot is de voornaamste druif in St. Emillion, Pomerol en Fronsac in het Bordeaux gebied.

Bij Abels Wijnen hebben we meerdere prachtige merlot wijnen.

Pinot Noir

Pinot Noir wordt in Bourgogne al eeuwen verbouwd en levert de beroemde ongeassembleerde rode wijnen op, zoals Clos Vougeot, Corton, Beaune, Gevrey-Chambertin, Nuits-St-Georges, Pommard en Romanee-Conti. Hij speelt ook een belangrijke rol bij de wijnen van Champagne. Bourgogne staat bekend als een van de wijngebieden die het moeilijkst in te schatten is, omdat veel wijnboeren en producenten wijnen met de zelfde naam aanbieden. Maar een ding maakt Bourgogne als wijngebied wel erg overzichtelijk, namelijk het feit dat alle rode wijnen van een druivensoort zijn gemaakt: Pinot Noir. En ondanks dat het verschil tussen de beste en de slechtste Bourgogne wel heel erg groot is, is deze druif nergens ter wereld zo succesvol. Laat u zich niet afschrikken door de duidelijke boerderijgeur die veel oude Pinot Noir uit Bourgogne kenmerkt, want ze smaken subliem en staan zeer hoog aangeschreven.

Wijnproducenten zeggen altijd dat de teelt van Pinot Noir bijzonder lastig is, dat hij slecht tegen transport kan en gevoelig is voor meeldauw, rot en vorst. Eeuwenlang hebben de Fransen ons voorgehouden dat hij buiten de Bourgogne, de Loire-streek en Champagne niet verbouwd kon worden, tot wijnboeren in nota bene Oregon het tegendeel bewezen. De smaak van Pinot Noir kan sterk variëren afhankelijk van de plaats waar hij is geteeld.

De Pinot Noir uit de nieuwe wereld is rijk en aromatisch met een bouquet van rijpe kersen, pruimen, frambozen en aardbeien. Rijpe Bourgondische Pinot Noir heeft complexere aroma’s van chocolade, gedroogde pruimen en wild. Pinot Noir uit Oregon smaakt heerlijk bij zalm of tonijn, terwijl die uit Europa perfect combineert met vleesgerechten en stoofschotels als Boeuf Bourgignon (waarvan hij een belangrijk component is).

Bij Abels Wijnen hebben we meerdere prachtige Pinot Noir wijnen.

Syrah

Syrah domineert het noordelijke Rhône-gebied zoals Grenache het zuidelijke gebied domineert en vormt de basis van beroemde wijnen als de volbloedige Cornas, Côte Rôtie en Hermitage, en de wat lichtere Crozes-Hermitage en St. Joseph. Syrah is bijna zeker afkomstig uit het Midden-Oosten en werd door de Romeinen naar het Rhône-dal gebracht, waar hij nog altijd wijnen oplevert met een verbazende volheid en intensiteit. Syrah is een gemakkelijk te telen druif. Hij doet het uitstekend op de steile, granieten hellingen langs de Rhône. Niet alleen overheerst Syrah in het noordelijke Rhône gebied, hij speelt ook een kleine maar belangrijke rol in het zuidelijke Rhône gebied, waar hij aroma en volheid toevoegt aan de Chậteauneuf-du-Pape. Syrah houdt van warmte en geniet een groeiende reputatie van plezierige en smakelijke wijnen in zuidelijk Frankrijk, met name in Languedoc-Roussillon.

De Syrah is direct herkenbaar aan veel peper en kruiden in de geur met bramen en pruimen. De stevige, intense Syrah-wijnen zitten vol tannine en kunnen tientallen jaren worden bewaard. Syrah smaakt in in al zijn vormen goed bij ragoût, barbecue, stoofschotels en braadstuk. Zijn kruidigheid compenseert ook de sterke smaak van bijvoorbeeld pepperoni-pizza.

Bij Abels Wijnen hebben we meerdere prachtige Syrah wijnen.

Witte druiven

De bekendste en meest voorkomende witte druivensoorten zijn: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Sémillon. Deze "grote vier" zijn over de hele wereld te vinden, vooral Chardonnay is beroemd of berucht om al zijn alomtegenwoordigheid. Terwijl de populariteit van dit kwartet constant is, is die van de andere druivensoorten mode afhankelijk. Viognier bleef bijvoorbeeld lang beperkt tot een uithoek van het Loire-dal, maar is nu enorm populair bij zowel producenten als consumenten. Ook Pinot Gris waagt zich met succes buiten de Elzas waar hij thuishoort. Met de voortschrijdende technologie wordt het voor wijnproducenten steeds gemakkelijker om druivensoorten te verbouwen en er wijn van te maken in gebieden met marginale klimaatcondities.

Witte wijnen kunnen extreem droog of extreem zoet zijn, stil of mousserend, licht en fris of bedwelmend alcoholisch.

Chardonnay

De populairste witte druivensoort ter wereld is zonder enige twijfel Chardonnay. Chardonnay op zijn best is vrijwel niet te verslaan. Chardonnay is gemakkelijk te telen, heeft goede zuurniveaus en veel alcohol, is goed houdbaar, laat zich combineren met andere soorten en wijndrinkers kunnen er niet genoeg van krijgen. Slechte chardonnay is er nauwelijks, want het valt niet mee om van deze druif een slechte wijn te maken. Chardonnay is de basis van champagne en Chablis, en van beroemde witte Bourgognes als Meursault, Puligny-Montrachet, Corton Montrachet en Pouilly-Fuissé. Chardonnay kan heel verschillend smaken, afhankelijk van bodem, klimaat en productietechnieken. Chardonnay doet het bijzonder goed in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Italië en Spanje. Je kunt niet over Chardonnay praten zonder eikenhout te noemen. Eiken vaten brengen de beste eigenschappen van Chardonnay naar boven en geven de wijn aroma’s van vanille, toast en noten.

De Chardonnay-stijl varieert van groen en staalachtig in Chablis tot rijk en boterachtig in Australië en Californië. In landen als Oosterijk wordt er zelfs met behulp van edelrot verrassende zoete wijn van gemaakt. In Champagne wordt hij gebruikt voor de fijnste mousserende wijnen ter wereld in combinatie met Pinot Noir en Pinot Meunier of ongeassembleerd als Blanc de Blancs.

Chablis is heerlijk bij schaaldieren, witte Bourgogne bij kipschotels en eenvoudige gegrilde vis. Chardonnay uit de Nieuwe Wereld is heel geschikt voor romige visgerechten en zelfs voor gebraden eend.

Bij Abels Wijnen kunt u terecht voor heerlijke Chardonnay wijnen.

Pinot Blanc

Deze mutant van de Pinot Noir, die waarschijnlijk afstamt van de Pinot Gris is in Frankrijk ook bekend onder de naam Klevner. Hij produceert vrij neutrale wijnen met een smaak en geur van appelen en wit fruit. De wijnen zijn laag in zuurgehalte en op een milde manier fris en fruitig.

Bij Abels Wijnen hebben we heerlijke Pinot Blanc wijnen in het assortiment.

Pinot Gris

Pinot Gris zorgt voor edele wijn met veel vulling en een bewonderenswaardige rondheid die soms overgaat in een licht zoete weelderigheid, maar altijd ondersteund wordt door een mooie frisheid. Zijn uitgebalanceerde kracht maakt hem zo aantrekkelijk. Deze wijn heeft een mooie goudgele tot amber kleur.
De smaak van Pinot Gris is over het algemeen weinig intens, maar met een grote aromatische complexiteit. Pinot Gris ontwikkelt vaak typisch rokerige tonen: aroma’s van kreupelhout, verbrande druiventwijgen, mos, champignons, zuidvruchten, abrikoos, honing, bijenwas en kruidkoek. Aangezien hij van nature vrij discreet is, is Pinot Gris gebaat bij karafferen om zijn complexiteit volledig tot zijn recht te laten komen.

Bij Abels Wijnen hebben we heerlijke Pinot Gris wijnen in het assortiment.

Riesling

Echte Riesling behoort tot de elegantste druivensoorten ter wereld en hoort vooral thuis in Duitsland, waar alle topwijnen, zoet of droog, Rieslings zijn.

De zoete druiven zijn laat geplukt of hebben edelrot ondergaan, en variëren in stijl van halfdroge Spätlese via Auslese en Beerenauslese tot weelderig zoete Trockenbeerenauslese. Droge Duitse Rieslings zijn opwekkend, levendig, pittig en verfrissend, vaak met weinig alcohol en laten zich verrassend goed bewaren, waarbij ze rijke honingaroma’s ontwikkelen. In de Elzas, in Frankrijk, wordt de Riesling druif ook verbouwd. Daar geldt hij als topdruif van frisse, levendige wijnen die lekker zijn, maar voller en met meer alcohol dan die uit het naburige Duitsland.

Riesling leent zich voor sobere, strakke en elegante droge wijn, rijke, honingachtige, weelderige zoete wijn en zelfs lichte en verfrissende mousserende wijn. De druif is in het glas direct herkenbaar door zijn typische aroma’s van benzine, perzik, meloen, appel en limoen. Droge Duitse Rieslings doen het goed bij exotische kruidige gerechten. De zoete Rieslings passen goed bij fruit, noten en desserts.

Bij Abels Wijnen hebben we heerlijke Riesling wijn in het assortiment.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een van de belangrijkste druivensoorten ter wereld, zowel beroemd om zijn aparte, staalachtige, droge variëteitwijnen als om zijn bijdrage aan ’s werelds fijnste dessertwijnen.

Sauvignon Blanc gedijt het best in een vrij koel klimaat. In Frankrijk zijn de beroemdste voorbeelden Sancerre en Pouilly-Fumé uit het Loire gebied waar de wijnproducenten niet geloven in het assembleren van de variëteit, die ze vaak Blanc fumé noemen. Sauvignon is frisser dan Chardonnay en sommige prefereren dat boven de zachte boterachtigheid van de Chardonnay. Sauvignon staat bekend om zijn aroma’s van pas gemaaid gras, zwartebessenblad, kruisbessen en, opmerkelijk maar onmiskenbaar, kattenpis. Hoe indrukwekkend Sauvignon Blanc op zichzelf al mag zijn, sommige vinden dat hij pas in combinatie met Sémillon op zijn allerbest is. Afgezien van de zoete en vollere droge witte Bordeaux, kunnen de meeste Sauvignon Blancs het best jong worden gedronken. Een goede richtlijn is binnen drie of vier jaar na de oogst.

In het Loire-dal levert de druif sobere, ingetogen, strakke wijn op van grote elegantie, terwijl die van Nieuw-Zeeland veel vuriger is met gemaaid gras, asperges en kruisbessen. Heerlijk bij alle visschotels en lichte gerechten zoals kipsalade. Ook zeer geschikt als aperitief.

Bij Abels Wijnen hebben we heerlijke Sauvignon Blanc wijnen in het assortiment.

Sémillon

Sémillon levert volle, diepgele wijnen op met veel alcohol en aroma en weinig zuur, die zeer goed kunnen rijpen en buitengewoon geschikt zijn voor eikenhout.

Deze topdruif geniet nauwelijks naamsbekendheid, veel mensen drinken ervan zonder er ooit van gehoord te hebben, met name bij wijnen uit het Bordeaux gebied, waar Sémillon rondheid toevoegt aan de droge wijnen Graves en de zoete van Sauternes en Barsac. Hij is de laatste jaren nog belangrijker geworden vanwege zijn rol in melanges uit de Nieuwe Wereld, meestal vernoemd naar de variëteit. Op zichzelf levert Sémillon oninteressante wijnen op die je gerust mag vergeten, maar in combinatie met Sauvignon Blanc, gebeurt er iets fantastisch. Sauvignon Blanc zorgt voor zuur en aroma’s, Sémillon verzacht de scherpte van de Sauvignon Blanc en het resultaat is sublieme wijn, vaak veel beter dan de wijn van beide soorten apart.

De Sémillon is een volle, diepgele wijn, die droog kan zijn maar onder invloed van edelrot of bij late pluk ook weelderig zoet. Droge ongeassembleerde Sémillon smaakt goed bij gerookte vis als forel, schelvis en makreel. De zoete variant is heerlijk bij rijke patés en nagerechten als tarte tatin.

Bij Abels Wijnen hebben we heerlijke Sémillon wijnen in het assortiment.