Dessertwijn

Op zoek naar een lekkere dessertwijn? Op deze pagina vind je ons assortiment dessertwijnen. Elke dessertwijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Dessertwijn

16 Items

Aflopend sorteren

16 Items

Aflopend sorteren

Informatie over dessertwijn

Op zoek naar een lekkere dessertwijn? Op deze pagina vind je ons assortiment dessertwijnen. Elke dessertwijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Wat is dessertwijn?

Een dessertwijn is een versterkte wijn. Hiermee worden wijnen bedoeld die meer suikers, alcohol of aroma’s bevatten.
Een dessertwijn is vaak erg zoet, omdat het veel (rest)suikers bevat. Dit komt onder andere door de druiven die voor dessertwijnen worden gebruikt.
Deze bevatten vaak veel suikers. Dit komt, doordat ze bijvoorbeeld zijn aangetast door schimmels of omdat de gebruikte druiven gedroogd zijn.

Hoe wordt dessertwijn gemaakt?

De zoetheid heeft een dessertwijn ook te danken aan de wijnbereiding. Tijdens het bereiden van een dessertwijn, wordt de gisting namelijk gestopt.
Dit gebeurt door wijnalcohol toe te voegen aan de most. Zo wordt de gist gedood. De restsuikers blijven aanwezig. Bij ‘gewone’ wijnen worden suikers in de most vergist. Zo ontstaat er een droge wijn. Een dessertwijn bevat dus ongegiste suikers.
Er is nog een andere manier om de gisting te stoppen. Dit gebeurt door koeling van de wijn. Belangrijk is dat gistcellen uit de wijn worden gehaald, zodat de wijn niet alsnog gaat gisten.
Een andere manier om dessertwijnen te maken, is door ongegist druivensap toe te voegen aan droge wijn. Zo ontstaat er een medium zoete wijn.

Soorten dessertwijn

Er zijn verschillende soorten dessertwijnen met ieder hun eigen smaak. Hetgeen dat alle dessertwijnen gemeen hebben, is een zoete smaak en een hoger alcoholgehalte. De meest populaire dessertwijnen zijn Sauternes, port, sherry, Tokaji, late harvest wijnen, Eiswein en Vin Santo.

Late Harvest


Late Harvest betekent late oogst. Dit verwijst naar de druiven van de dessertwijnen die langer aan de druivenstok zijn blijven hangen. Op die manier hebben ze extra suikers ontwikkeld. Het resultaat hiervan is een zoete wijn tonen van gedroogd fruit en honing.

Eiswein

Eiswein, beter bekend als ijswijn, is gemaakt van druiven die bevroren aan de wijnstok hangen. Deze druiven bevatten veel suikers. Daarom zijn deze dessertwijnen ook erg zoet.

Wijngebieden dessertwijn

Dessertwijn uit Elzas


De Elzas staat bekend om twee zoete witte wijnen: Vendanges Tardives en Selection de Grains Nobles. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van de Pinot Gris, Gewürztraminer en Riesling.
Vendanges Tardives wordt gemaakt van druiven die laat worden geoogst. De Selection de Grains Nobles wordt gemaakt volgende de edele rotting methode.

Dessertwijn uit Jurançon


Dit gebied ligt in zuidwest Frankrijk. Dessertwijnen die hier vandaan komen, zijn vaak frisdroog en zoet. Dessertwijn uit Loire: er komen veel zoete wijnen uit de Loire. Ze worden volgens verschillende methodes gemaakt. Van edele rotting tot aan late oogst.
In Anjou, Montlouis en Vouvray komen vooral de mousserende wijnen. Eén van de meest bekende mousserende wijnen komt echter uit Coteaux du Layon.

Dessertwijn uit Sicilië (Marsala)


Een bekende dessertwijn, afkomstig uit Sicilië, is Marsala. Uit Sicilië komen een aantal prachtige wijnen. Zo ook dessertwijnen.
Een bekende is Marsala. De druiven die hiervoor worden gebruikt, worden eerst ingedroogd. Een Marsala rijpt eerst vier maanden op vaten. Marsala Superiore en Vergine rijpen wel twee tot vijf jaar op vat.

Dessertwijn uit Piëmonte (Moscato d’Asti)


Een dessertwijn uit de Piëmonte streek in Italië is een Moscato d’Asti. Dit is een lekkere frisse en zoete wijn met maar 5/6% alcohol.

Dessertwijn uit Douro (port)


Een wereldberoemde dessertwijn uit Portugal is port. Port komt uit de Douro. Hier groeien de druiven voor port op steile hellingen.
De druiven worden met de hand geplukt. Er zijn tig verschillende soorten ports op de markt. Op onze pagina port lees je daar meer over.

Dessertwijn uit Jerez (Sherry)


Jerez in Spanje staat bekend om haar Sherry. Sherry wordt gemaakt van de Pedro Ximinez druif. De druiven worden eerst gedroogd. Sherry is vaak mierzoet.

Dessertwijn uit Bordeaux (Sauternes)


Een bekende Franse dessertwijn is Sauternes. Sauternes wijn wordt alleen in wijnstreek Bordeaux gemaakt. Sauternes is wereldberoemd. Deze dessertwijn komt tot stand door edele rotting van druiven.

Dessertwijn uit Toscane (Vin Santo)


Een bekende dessertwijn uit Toscane is Vin Santo. Vin Santo wordt in heel Italië gemaakt, maar in Toscane is het toch wel een specialiteit. Deze dessertwijn is gemaakt van ingekookt druivensap en alcohol.
Je hebt Vin Santo gewoon uit de supermarkt van een paar euro, maar er zijn ook kwaliteitswijnen met een DOC aanduiding. Vin Santo is vaak fris, rijp en heel zoet. Hij bevat mooie zuren.

Van welke druiven wordt dessertwijn gemaakt?

Dessertwijnen worden vaak van de wat zoetere druiven gemaakt. Hier zijn er super veel van. Denk aan de Muscat of Gewürztraminer.
Een druif hoeft overigens van nature niet zoet te zijn. Dessertwijnen kunnen namelijk ook gewoon van bijvoorbeeld een Chardonnay worden gemaakt.

Witte en rode dessertwijn

Dessertwijnen kunnen zowel wit als rood zijn.
Het belangrijkste kenmerk van dessertwijnen is hun zoetheid, die wordt bereikt door verschillende technieken. Deze technieken zijn van toepassing op zowel witte als rode druiven. Zo ontstaan zowel witte als rode dessertwijnen.
Witte dessertwijnen worden meestal gemaakt van witte druivensoorten zoals Sémillon, Muscat, Riesling, en Chenin Blanc.

Voorbeelden van witte dessertwijnen zijn:

- Sauternes uit Frankrijk
- Tokaji uit Hongarije
- Moscato d'Asti uit Italië
- Late Harvest Riesling uit verschillende wijnregio's.

Rode dessertwijnen worden daarentegen meestal gemaakt van rode druivensoorten, zoals Grenache, Shiraz (Syrah), en Touriga Nacional.

Enkele voorbeelden van rode dessertwijnen zijn:

- Banyuls uit Frankrijk
- Recioto della Valpolicella uit Italië
- Ruby Port uit Portugal
- Maury uit Frankrijk.

Hoe komt een druif aan zijn suiker?

Een druif kan van nature zoet zijn, maar bevat niet super veel suikers. Dit kan wel worden ‘gecreëerd’ door bijvoorbeeld indroging, bevriezing of edele rotting.

Ingedroogde druiven voor dessertwijnen


Druiven kunnen voor of na de oogst worden gedroogd. Als de druiven voor de oogst worden gedroogd, noem je dat ‘passillerage’ of ‘Late Harvest’.
De druiven hangen dan langer, zodat ze een beetje indrogen. Zo nemen de suikers toe. Dit gebeurt alleen als de herfst redelijk warm is.
De druiven kunnen ook na de oogst worden gedroogd. Hiervoor is het belangrijk dat het warm en droog is. Recioto della Valpolicella is een bekend voorbeeld, waarbij deze techniek wordt toegepast.

Bevroren druiven voor dessertwijnen


De druiven bevriezen door ze in de wintermaanden gewoon aan de wijnstokken te laten hangen. Ze bevriezen door de nachtvorst. Pas als ze bevroren zijn, worden ze geplukt. Als de vorst niet sterk genoeg is, kunnen de druiven beschimmelen.
Het is dus een groot risico om deze techniek toe te passen. Het is dan alles of niets…
Door de nachtvorst is het vocht in de druiven bevroren. Tijdens de persing wordt het ijs verwijderd. Zo ontstaat er een zoete wijn.

Edele rotting: dessertwijn van beschimmelde druiven


Het klinkt een beetje vies, maar door edele rotting worden erg goede dessertwijnen gemaakt. Bij edele rotting doet de schimmel Botrytis Cenerea zijn werk.
Deze schimmelt zorgt voor een type rot dat slecht is voor druiven. Echter het de rot onder de juiste omstandigheden ook goed uitpakken.
Bij edele rotting moeten de druiven rijp zijn. De schimmel maakt hele kleine gaatjes in de druif. Zo verliest de druif vocht. Op die manier blijven heel veel aroma’s, zuren en het belangrijkste: suikers over.
Ook de schimmel zorgt voor lekkere aroma’s van bijvoorbeeld honing en gedroogd fruit. De ‘rotte’ druiven worden met de hand geoogst.

Smaakprofiel dessertwijnen

Het smaakprofiel van een dessertwijn kan sterk variëren. Dit hangt af van het type wijn, druivensoorten, productie en de regio waar de wijn vandaan komt.
Over het algemeen worden dessertwijnen gekenmerkt door hun zoetheid. Er zijn ook andere belangrijke elementen die bijdragen aan hun unieke smaakervaring. Hier zijn enkele algemene kenmerken van het smaakprofiel van dessertwijnen:

Zoete witte wijnen


Dessertwijnen hebben een merkbare zoetheid door restsuikers in de wijn. De zoetheid kan variëren van subtiel tot intens, afhankelijk van het type dessertwijn.

Fruitige aroma's in dessertwijnen


Veel dessertwijnen hebben intense fruitige aroma's, zoals abrikoos, perzik, appel, peer, rozijnen en gekonfijte vruchten.

Aroma's van honing en bloemen in dessertwijn


Sommige dessertwijnen kunnen delicate aroma's van honing, bloemen en kruiden bevatten.

Botrytis (edele rotting)


In dessertwijnen, zoals Sauternes en Tokaji, ontstaan unieke aroma's en smaken. Denk aan honing, marmelade, gedroogd fruit en een subtiele kruidigheid.

Zuurgraad van dessertwijn


Naast het zoete karakter van dessertwijnen bevatten ze ook een mooie zuurgraad. Die houdt de wijn fris en levendig en zorgt voor een mooi evenwicht.

Volle body van dessertwijnen


De meeste dessertwijnen hebben een volle body en een dikkere textuur. Dit kan de wijn een rijke en bijna stroperige consistentie geven.

Versterkte eigenschappen dessertwijnen


Bij versterkte dessertwijnen, zoals Port en Sherry, wordt een gedistilleerde drank toegevoegd. Zo wordt de concentratie van alcohol verhoogt. Ook blijven zo de natuurlijke suikers in de wijn behouden.

Lange afdronk dessertwijnen


Dessertwijnen hebben vaak een lange afdronk. Hierbij blijven de zoete smaken nog lang op de tong hangen.

Wat eet je bij dessertwijnen?

Dessertwijnen hebben van nature een zoetere en rijkere smaak. Ze passen daarom ook goed bij bepaalde soorten desserts.
Probeer gerechten te vermijden die te zoet zijn, omdat ze de zoetheid van de wijn kunnen overweldigen. Ook te zoute gerechten kunnen het delicate evenwicht van de dessertwijn verstoren.
Hieronder enkele suggesties voor wat je kunt eten bij een dessertwijn.

Dessertwijn en desserts


Dessertwijnen passen perfect bij desserts. Probeer ze te combineren met fruitige desserts. Denk aan appeltaart, perentaart en fruitcrumbles. Ook erg lekker bij crème brûlée, chocolademousse, panna cotta of tiramisu.

Dessertwijn en kaas


Zachte en romige kazen passen goed bij dessertwijnen. De zoetheid van de wijn vormt een mooi contrast met de zoute smaak van kaas.

Dessertwijn en noten


Geroosterde noten vullen de zoetheid van dessertwijn aan en voegen een heerlijke textuur toe aan de combinatie.

Dessertwijn en chocolade


Dessertwijnen en chocolade kunnen een geweldige match zijn. Probeer het te combineren met pure chocolade of desserts met chocolade. Denk aan chocoladetaart of brownies.

Dessertwijn en gedroogd fruit


Gedroogde vruchten, zoals rozijnen, vijgen, abrikozen en dadels gaan goed samen met dessertwijnen. Vooral die gemaakt van edele rotting-druiven.

Dessertwijn en foie gras of paté


Voor een meer hartige optie kun je dessertwijn combineren met foie gras of paté. De zoetheid van de wijn kan de smaken van het vlees in balans brengen.

Dessertwijn en bittere chocolade en espresso


Krachtige dessertwijnen in combinatie met bittere chocolade of een sterke espresso zorgen voor een mooi contrast.

Dessertwijn als aperitief

Traditioneel worden dessertwijnen na de maaltijd geserveerd om desserts te begeleiden. Echter kan een dessertwijn ook een verrassend aperitief zijn! Een dessertwijn als aperitief is minder gebruikelijk. Echter is het heerlijk om je smaakpapillen te prikkelen, voordat het hoofdgerecht wordt geserveerd.

Online dessertwijn kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment rosé wijnen is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij je thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online wijn kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast dessertwijn kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor witte wijn, rode wijn, rosé wijn, Prosecco, Cava, Champagne, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!