Sherry

Op zoek naar een lekkere sherry? Op deze pagina vind je ons assortiment sherry's. Elke sherry uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Sherry

3 Items

Aflopend sorteren
 1. PX Osborne

  Osborne Pedro Ximenez

  Heerlijke Sherry waar je niet op uitgekeken raakt! Heeft vijf jaar gerijpt en is het perfecte aperitief. ..Lees meer

  € 12,50
 2. Hechizo Pedro Ximenez

  Hechizo Pedro Ximenez

  Hechizo Pedro Ximenez is heerlijk om te schenken bij een dessert. De rijke honinggeur en die van ... ..Lees meer

  € 19,95
 3. Hechizo Moscatel

  Hechizo Moscatel

  Liefhebbers van een zoete sherry zullen dolblij zijn met dit pareltje. Lekker zoet met tonen van honing en fruit. ..Lees meer

  € 19,95

3 Items

Aflopend sorteren

Informatie over sherry

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een Pedro Ximenez sherry? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment sherry en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is sherry?

Sherry, ook wel xeres, is één van de oudste wijnen ter wereld. Het is eigenlijk een versterkte witte wijn, afkomstig uit de streek van Jerez de la Fontera, Spanje. Alleen wijnen die hier vandaan komen, mogen sherry genoemd worden.
Sherry is een versterkte wijn. Tijdens het productieproces wordt er extra alcohol aan de wijn toegevoegd. Op die manier stopt de gisting.
De naam sherry komt van Jerez, de plek waar sherry ook vandaan komt. Sherry is een Engelse verbastering.

Soorten sherry

Voor sherry's worden er verschillende benamingen gebruikt. Hieronder lees je wat de verschillende benamingen voor sherry inhouden.

Amontillado

Dit is een verfijnde, droge en aromatische sherry met tonen van hazelnoot. Deze sherry heeft vaak een amberkleur en bevat 16 tot 20% alcohol.

Fino


Dit is een frisse, lichte en droge sherry met tonen van amandel. Deze sherry bevat ongeveer 15% alcohol.

Manzanilla


Dit is een kruidige, droge en ziltige sherry met tonen van kamille. Deze sherry mag alleen uit een wat de kustplaats Sanlúcar de Barrameda komen. Hier ontwikkelen de gistsoorten zich net wat anders, waardoor er een ziltige smaak ontstaat. Hij bevat ongeveer 15% alcohol.

Olorso


Dit is een krachtige en warme sherry met tonen van walnoot. Hij heeft vaak een mahonie kleur en bevat ongeveer 17 tot 22% alcohol.

Palo Cortado


Dit is een verfijnde en lichte sherry met tonen van citrus. Hij heeft vaak een kastanje kleur en bevat 18 tot 20% alcohol.

Pedro Ximenez


Dit is een stroperige en zoete sherry met tonen van rozijnen, vijgen en chocolade. Hiervoor worden gedroogde druiven gebruikt. Deze sherry heeft een donkere kleur en bevat 15 tot 185 alcohol.

En Rama


Dit is een complexe sherry die direct uit het vat wordt gebotteld. En Rama betekent rauw. Deze sherry wordt dus niet gefilterd en is gewoon puur.

Deze sherry wordt alleen in kleine flesjes gebotteld. Als de sherry namelijk eenmaal is geopend, verliest het snel zijn kracht en smaak.

Sherry groepen

Sherry is onderverdeeld in drie groepen: Vinos Generosos, Vinos Dulces Naturales en Vinos Generosos de Licor. Binnen deze groepen vallen ook weer verschillende soorten sherry’s.

Vinos Generosos: droge sherry


Vinos Generosos zijn droge sherry’s. Hieronder vallen de Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso en Palo Cortado.
Deze droge sherry wijnen worden vaak gemaakt van de Palomino druif. Ze bevatten niet meer dan vijf gram suiker per liter.

Vinos Dulces Naturales: zoete sherry


Vinos Dulces Naturales zijn zoete sherry’s. Hieronder vallen de Pedro Ximenez en Moscatel.
Voor deze sherry wijnen worden de net geplukte druiven in de zon gelegd om te drogen. Zo veranderen deze druiven in zoete rozijnen. Deze sherry’s hebben vaak een mahonie kleur en zijn vrij dik.

Vinos Generosos de Licor


Vinos Generosos de Licor zijn een beetje de toegankelijke sherry’s. Ze zijn ietsjes zoet en niet zo heel droog. In principe hebben deze sherry wijnen meer dan vijf gram suiker per liter.
Hieronder vallen de Pale Cream, Medium en Cream.

Het sherry gebied

Alleen wijnen die uit een bepaald DO gebied komen, mogen sherry worden genoemd.
Dit gebied ligt in Andalusië Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria.
Dit gebied wordt ook wel 'Triangulo' genoemd: driehoek, sherry-driehoek. Als je op de kaart de drie steden met elkaar verbindt, ontstaat er een driehoek.
Alle sherry's moeten minimaal drie jaar in het sherrygebied rijpen. Dit geldt ook als de druiven buiten het gebied komen.
In het sherry gebied is het warm. De druiven profiteren hier van veel zonuren; wel 300 dagen per jaar. Het gebied wordt verkoeld door de wind van de Atlantische Oceaan.

Bodem van het sherry gebied

De druivenstokken in het sherry gebied hebben een unieke bodem. De bodem wordt hier ook wel 'Albariza' genoemd. Alba betekent wit. Dit verwijst meteen naar de kleur van de bodem.
Overigens is de bodem ook erg kalkrijk. Soms bestaat de bodem wel voor 80% uit kalk.
Deze bodem is erg poreus. Het is erg absorberend. Als er droge periodes zijn, halen de wijnstokken water uit de bodem.
Omdat het sherry gebied dichtbij de Atlantische Oceaan ligt, raast er een zeewind door de wijngaarden. Deze wind zorgt voor vocht, ziltigheid en afkoeling in de wijngaarden. Door deze factoren ontstaat er ook een soort gistdeken. Dit wordt ook flor genoemd.
De zogenoemde flor sluit wijn af voor zuurstof. Zo blijft de wijn licht van kleur en blijven bepaalde aroma's behouden.

Druiven voor sherry

De belangrijkste druif voor sherry is de Palomino Fino. Dit is een witte druif met wat kruidige en citrusachtige aroma's. Verder is de Palomino Fino vrij neutraal. Deze druif vormt de basis van droge sherry wijnen.
De sherry's van de Palomino Fino zijn te verdelen in twee stijlen: Fino en Oloroso. Fino sherry's zijn licht en droog, terwijl Oloroso sherry's warm en krachtig zijn.
In de wijngaarden wordt al een selectie gemaakt welke druiven voor welke stijl geselecteerd worden. De tweede selectie vindt plaats in de kelder en wordt door de keldermeester gedaan.
De twee na belangrijkste druif voor sherry is de Pedro Ximenez. Dit is een witte druif met erg veel suikers. De Perdro Ximenez wordt vooral gebruikt voor zoete sherry's. Ook wordt hij gebruikt om sherry's aan te zoeten.
Naast de Pedro Ximenez wordt ook de Moscatel druif gebruikt voor zoete sherry's.

Hoe wordt sherry gemaakt?

Een Fino of Olorso sherry wordt niet anders gemaakt dan een witte wijn. Althans: het begin. De druiven worden geperst en vervolgens gegist tot een droge witte basiswijn. De vergisting vindt plaats op stalen tanks, zodat de aroma's in ieder geval helemaal behouden blijven.
De Palomino druif, waar deze sherry's van worden gemaakt, bevat niet veel suiker. Deze druif zorgt dus voor een droge wijn met ongeveer 12% alcohol.
De witte basiswijn wordt vervolgens versterkt met wijnalcohol of brandewijn.

Sherry en het solerasysteem

Sherry's rijpen in vaten die in verschillende niveaus zijn opgestapeld. Dit wordt het solerasysteem genoemd. De onderste laag van de vaten bevatten de oudste wijnen. Hoe meer omhoog je gaat qua niveau van vaten, hoe jonger de wijn.
Als er een botteling is, wordt eerst de wijn uit de onderste laag gebruikt. De onderste vaten worden dan weer bijgevuld met wijn uit de vaten daarboven. De bovenste vaten krijgen steeds verse wijn van de laagste oogst.
Doordat de wijn vaak met elkaar wordt gemengd door het solerasysteem, heeft sherry geen jaartalaanduiding. De wijnen van verschillende leeftijden vloeien in elkaar over, waardoor er een constante en unieke wijn ontstaat. Dit geldt ook voor de kwaliteit.
Het solerasysteem maakt altijd gebruik van oude vaten. Er worden geen nieuwe vaten gebruikt, omdat deze een houtsmaak afgeven. In sherry's komt daarom ook nooit een directe smaak van hout vrij.

Wat eet je bij sherry?

Er zijn tig soorten sherry’s. Dat betekent ook dat er tig combinaties zijn wat betreft het combineren van sherry met gerechten.
Over het algemeen past een sherry Manzanilla perfect bij visgerechten. De ziltigheid van de sherry gaat goed met de ziltigheid van vis.
Als je liever gaat voor een gerecht met vlees, is een sherry Oloroso of sherry Cortado perfect.
Eet je vegetarisch? Ga dan voor een sherry Amontillado.
Voor zoete desserts kun je het beste kiezen voor ook een zoete sherry. De zoetheid van zowel het gerecht als de sherry gaan perfect samen. Overigens is een zoete sherry ook erg lekker bij verschillende soorten kazen.

Sherry leren drinken: tips

Sommige mensen vinden sherry meteen al lekker. Sommige mensen moeten sherry leren drinken. Vooral als het gaat om hele droge of hele bittere sherry’s. Ook al bevalt deze sherry je na één slok niet, geef het nog niet op!
Neem je tijd om sherry te proeven. Proef op verschillende momenten. Denk aan tijdens het eten of na het eten. Ook raden we aan om verspillende soorten sherry’s te proeven.
Ook al klinkt een hele zoete sherry bijvoorbeeld niet echt aantrekkelijk, hij kan je echt versteld doen staan.

Online sherry kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment sherry is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij je thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online wijn kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast sherry kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, witte wijn, rosé wijn, dessertwijn, Prosecco, Cava, Champagne, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!