Cava

Op zoek naar een lekkere cava? Op deze pagina vind je ons assortiment cava's. Elke cava uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Cava

3 Items

Aflopend sorteren
 1. El Miracle Cava Brut El Miracle Cava Brut

  El Miracle Cava Brut Vicente Gandia

  Heerlijke frisse cava met elegante bubbels. Afkomstig van het prachtige Spaanse wijnhuis Vicente Gandia! ..Lees meer

  Vanaf € 7,90
 2. Camí de Flors Cava Brut

  Camí de Flors Cava Brut

  Heerlijke, prachtige parelachtige, fijne bubbels met een bloemig aroma en een smakelijke, droge, frisse afdronk. De eerste slok lonkt naar meer! ..Lees meer

  Vanaf € 8,45
 3. Anna de Codorníu Brut Rosé

  Anna de Codorníu Brut Rosé Cava

  Prachtige mousserende rosé bubbel uit Cava. Licht en zeer elegant met een mooie balans tussen zoet en zuur. ..Lees meer

  € 14,45

3 Items

Aflopend sorteren

Informatie over cava

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een frisse cava? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment cava en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is cava?

Cava is een mousserende wijn die wordt gemaakt in Spanje. De meeste cava komt uit Catalonië, een gebied in het noordoosten van Spanje. In Catalonië heeft cava zijn eigen oorsprongsbenaming: Denominación de Origen, DO. Binnen Catalonië zijn er verschillende subregio's die bekend staan om hun cava, waaronder Penedès. Hier wordt veel cava geproduceerd.

Hoe wordt cava gemaakt?

Cava wordt via de Méthode Traditionelle gemaakt. Dit is dezelfde methode als hoe champagne wordt gemaakt. Hieronder de stappen voor het maken van cava:

- Oogsten
De druiven voor cava worden eerst geoogst. Ze worden met de hand geplukt, zodat echt alleen de allerbeste druiven worden geselecteerd voor cava.

- Persen
Na de oogst worden de druiven geperst om hun sap te extraheren. Het sap wordt opgeslagen in tanks.

- Eerste gisting
Het druivensap ondergaat een eerste gisting in roestvrijstalen tanks. Tijdens deze gisting wordt suiker omgezet in alcohol en ontstaat er een wijn, zonder bubbels.

- Blenden
Bij de productie van cava worden vaak wijnen (zonder bubbels) gemengd van verschillende druivensoorten. Op die manier komt er een wijn met eigen karakter en smaak tot stand.

- Tirage
De wijn wordt gebotteld. Per fles wordt er een mengsel van suiker en gist toegevoegd. De flessen worden vervolgens afgesloten met een tijdelijke kurk.

- Tweede gisting
De flessen cava worden liggend bewaard. In deze periode vindt er een tweede gisting plaats. Hierbij wordt koolzuurgas en alcohol gecreëerd. Zo ontstaan de bubbels. De flessen worden regelmatig gedraaid om de gistresten naar de hals van de fles te verplaatsen.

- Rijping
Na de tweede gisting wordt de cava opgeslagen en gerijpt in de fles. De duur van de rijping kan variëren, afhankelijk van het type cava. Cava's worden ingedeeld in categorieën op basis van rijpingstijd. Denk aan Cava, Reserva en Gran Reserva. Gran Reserva heeft de langste rijping gehad.

- Remuage
De gistresten worden uit de fles verwijderd. Hiervoor worden de flessen op hun kop geplaatst en langzaam omhoog gekanteld. Dit proces heet ‘remuage’ of ‘riddling’. Dit zorgt ervoor dat de gistresten in de hals van de fles komen.

- Dégorgeage
De hals van de fles wordt bevroren, waardoor de gistprop bevriest. De tijdelijke kurk wordt verwijderd en de gistprop schiet er door de druk van het koolzuurgas uit. De fles wordt onmiddellijk afgetopt met een mengsel van wijn en suiker, bekend als ‘liqueur d'expédition’, om het smaakprofiel en het suikergehalte van de cava af te stellen.

- Afronding
Na het dégorgeren en afwerken, wordt de fles permanent afgesloten met een champagnekurk. Soms wordt de fles cava ook voorzien van een muselet: draadkooi. Zo blijft de kurk goed op zijn plaats.

Soorten cava

Er zijn verschillende soorten cava’s. Het verschil zit vaak in rijpingstijd en suikergehalte (dosering). De belangrijkste categorieën vind je hieronder.

Cava

Cava is de standaardcategorie en heeft de kortste rijpingstijd. Cava's in deze categorie moeten minimaal negen maanden rijpen op de gistresten in de fles. Ze kunnen variëren in suikergehalte, van zeer droog (brut nature) tot zoet (dulce).

Cava Reserva

Cava Reserva heeft een langere rijpingstijd op de gistresten. Dit duurt minimaal 15 maanden. Door de langere rijping, hebben ze vaak meer complexe smaken en aroma’s ontwikkeld. Het suikergehalte varieert van extra droog (extra brut) tot zoet.

Cava Gran Reserva

Cava Gran Reserva is de hoogste categorie van cava's en heeft de langste rijpingstijd. Ze rijpen namelijk minimaal 30 maanden op de gistresten. Gran Reserva cava’s hebben meestal de meest complexe smaken en aroma's. Ze hebben vaak ook een uitstekend verouderingspotentieel. De suikerdosering kan variëren van extra droog tot zoet.

Daarnaast zijn er verschillende stijlen van cava. Dit is op basis van de druivensoorten die worden gebruikt.

Blanc de Blancs cava

Deze cava wordt uitsluitend gemaakt van witte druivensoorten, zoals Macabeo, Xarello en Parellada.

Blanc de Noirs cava

Deze cava wordt uitsluitend gemaakt van rode druivensoorten, zoals Pinot Noir.

Rosé cava

Deze cava wordt gemaakt van witte en rode druiven en heeft een roze kleur.

Vintage cava

Dit zijn cava's die worden gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Ze worden vaak geproduceerd in de Reserva of Gran Reserva stijlen en zijn bedoeld om de kwaliteit en expressie van dat specifieke oogstjaar te benadrukken.

Druiven in cava

Cava wordt meestal gemaakt van een combinatie van verschillende druiven. De meest voorkomende druiven die worden gebruikt voor cava, lees je hieronder.

- Macabeo (of Viura): Macabeo is een witte druif en één van de belangrijkste druiven voor cava. Het geeft de wijn frisheid en fruitige aroma's.

- Xarello: Xarello is een andere witte druif die vaak wordt gebruikt in cava. Het voegt body en structuur toe aan de wijn.

- Parellada: Parellada is een witte druif die veel wordt gebruikt voor cava. Deze druif staat bekend om zijn delicate aroma's en zachte zuren.

Sommige wijnmakers voegen ook nog andere druiven toe aan cava om hun eigen unieke blend te creëren. Denk bijvoorbeeld aan Chardonnay en Pinot Noir voor witte cava's of Monastrell voor rosé cava. Het gebruik van inheemse druivensoorten is echter een kenmerkende eigenschap van cava. Inheemse druiven geven de wijn zijn karakteristieke smaakprofiel en persoonlijkheid.

Wat eet je bij cava?

Cava gaat goed samen met verschillende gerechten. De wijn is perfect om mee te proosten, maar het kan je gerecht ook naar een hoger niveau tillen. Hieronder een aantal prachtige combinaties met cava.

Cava en tapas

Cava gaat perfect samen met tapas. De kleine Spaanse gerechtjes hebben een breed scala aan smaken en bieden texturen. Probeer garnalen in knoflookolie, Manchego-kaas, olijven, ansjovis, en andere tapasgerechten eens met cava.

Cava en schaal- en schelpdieren

Cava is perfect om te serveren bij zeevruchten, zoals oesters, garnalen en mosselen. De frisse en bruisende eigenschappen van cava passen goed bij de zilte smaken van schelp- en schaaldieren.

Cava en gevogelte

Cava is perfect om te serveren bij zeevruchten, zoals oesters, garnalen en mosselen. De frisse en bruisende eigenschappen van cava passen goed bij de zilte smaken van schelp- en schaaldieren.

Cava en zachte kazen

Cava is een goede keuze om te serveren met zachte kazen, zoals brie, camembert of geitenkaas. De frisheid van de wijn contrasteert mooi met de romige textuur van de kaas.

Cava en Aziatische gerechten

De helderheid en het zuur van cava kunnen goed werken met Aziatische gerechten, zoals sushi, sashimi, en lichte, pittige gerechten.

Cava en ham

Een klassieke combinatie is cava met serranoham of andere gedroogde hamsoorten.

Cava en salades

Cava past goed bij lichte, frisse salades, vooral die met een vinaigrette dressing.

Cava en fruit en desserts

Als je van zoet houdt, kun je cava serveren met fruitige desserts, zoals aardbeien met slagroom of een fruitige sorbet. De zoetheid van de wijn en van het gerecht gaan namelijk verrassend goed samen.

Cava en noten

Gemengde noten, amandelen, en cashewnoten kunnen een uitstekende snack zijn om te serveren bij cava.

Side note: droge cava's zoals ‘Brut’ of ‘Extra Brut’ passen vaak goed bij zowel hartige als zoete gerechten. Zoetere cava's, zoals ‘Dulce’ gaan goed samen met desserts.

Fles cava

De fles van cava is een belangrijk kenmerk van deze mousserende wijn. De fles is erg herkenbaar. Hij heeft een diepe zeshoekige basis. Deze vorm van fles staat bekend als ‘cava bottle’ of ‘puntiagudo’. De fles werd in de jaren 1970 geïntroduceerd door de Codorníu Bodega in Spanje. Sindsdien is dit flesontwerp typerend geworden voor cava en helpt de wijn te onderscheiden van andere mousserende wijnen.

De kleur van een fles cava zijn meestal groen of amberkleurig. Sommige producenten gebruiken echter ook kleurloze glazen. De groene of amberkleurige fles beschermt de wijn tegen schadelijk licht en helpt bij het behouden van de kwaliteit.

Op het etiket staan vaak naast merk en producent ook andere wettelijk verplichte details, zoals de herkomst en het alcoholgehalte.

De fles cava wordt afgesloten met een champagnekurk. Deze wordt stevig op zijn plaats gehouden door een muselet: draadkooi. De kwaliteit van de kurk is erg belangrijk. Dit heeft te maken met het behoud van de wijn en de ontwikkeling van de bubbels.

De unieke flesvorm en het ontwerp van cava dragen bij aan de herkenbaarheid en aantrekkingskracht van deze mousserende wijn. Ze maken cava gemakkelijk te onderscheiden van andere mousserende wijnen en voegen een vleugje traditie en authenticiteit toe aan het product.

Internationale dag van cava: Día Internacional del Cava

Elke dertiende dag van oktober is het de internationale dag van cava: Día Internacional del Cava. Op deze dag wordt cava als mousserende wijn en de cultuur die ermee gepaard gaat geëerd. Naast de cava zelf wordt ook de regio waar cava wordt geproduceerd, met name de Penedès in Catalonië, gepromoot. Dit draagt bij aan het toerisme in het gebied.

Terwijl de viering van Día Internacional del Cava zijn oorsprong heeft in Spanje, wordt de dag steeds bekender en wordt hij internationaal erkend.

Geschiedenis van Cava

In de 19e eeuw begon de belangstelling voor mousserende wijn in Spanje te groeien. Spaanse wijnmakers begonnen met het experimenteren met de productie van mousserende wijnen, voornamelijk in de regio Catalonië.

Verschillende wijnhuizen in Catalonië, zoals Codorníu en Freixenet, speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van cava. Pioniers zoals Josep Raventós van Codorníu pasten de ‘Méthode Champenoise’ toe. Dit is de traditionele methode voor het maken van champagne.

In 1872 wordt Codorníu vaak genoemd als producent van de eerste cava, die destijds "champán" werd genoemd. Deze wijn werd gemaakt volgens de traditionele methode met inheemse Spaanse druivensoorten.

In de vroege jaren van de cava productie was er geen officiële beschermde oorsprongsbenaming (DO) voor cava. Het was pas later dat de regelgeving werd ingevoerd om de kwaliteit en de herkomst van cava's te waarborgen.

In 1986 werd de ‘Denominación de Origen Cava’ opgericht om de productie van cava te reguleren en te beschermen. Deze DO omvatte aanvankelijk verschillende regio's, maar is nu voornamelijk geconcentreerd in Penedès in Catalonië.

Cava heeft internationale erkenning verworven als een hoogwaardige mousserende wijn en wordt wereldwijd gewaardeerd. Het is één van de meest populaire mousserende wijnen ter wereld.

Mousserende wijn naast cava

Naast cava hebben we nog andere mousserende wijnen in ons assortiment:

- champagne
- prosecco
- crémant
- alcoholvrije bubbels
- spumante

Online cava kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment cava is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Alle cava's bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de cava netjes bij u thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online cava kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast cava kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, rosé wijn, witte wijn, dessertwijn, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!