Mousserende wijn

Op zoek naar een lekkere mousserende wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment mousserende wijnen. Elke mousserende wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Mousserende wijn

Items 1-16 van 73

Pagina
1 / 5
Aflopend sorteren

Items 1-16 van 73

Pagina
1 / 5
Aflopend sorteren

Informatie over mousserende wijnen

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een Prosecco, Cava of Champagne? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment mousserende wijnen en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is mousserende wijn?

Mousserende wijn is wijn, waarin zich koolzuurgas bevindt. Door de aanwezigheid van dit koolzuur ontstaan er bubbels in de wijn. Er bestaan veel verschillende soorten mousserende wijnen met verschillende kleuren, typen en smaken.

Het grootste deel van de mousserende wijnen is wit, maar daarnaast wordt er ook mousserende rosé of mousserende rode wijn gemaakt. Daarnaast kan de smaak variëren van droog tot halfzoet, tot zoet. Er is ontzettend veel verschil in kwaliteit van mousserende wijnen.

Kenmerken mousserende wijn

Mousserende wijn heeft een aantal unieke kenmerken die het onderscheiden van andere wijnen. Ten eerste heeft mousserende wijn over het algemeen een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verfrissende smaak en een sprankelend gevoel op de tong.

Daarnaast heeft het een lichtere body dan veel stille wijnen, waardoor het gemakkelijk te drinken is. Mousserende wijnen variëren van droog tot zoet, waardoor er voor elk smaakprofiel iets te vinden is.

Verschillende benamingen voor mousserende wijn

Hoewel mousserende wijn op veel plaatsen in de wereld gemaakt wordt, denken de meeste mensen bij mousserende wijnen direct aan champagne. Regelmatig wordt gedacht dat mousserende wijn altijd champagne is. Alleen de mousserende wijnen uit de Champagnestreek mogen echter champagne genoemd worden.

De algemene naam voor een mousserende wijn is "mousseux", maar in verschillende landen/regio's gebruikt men andere namen.

Champagne: mousserende wijn uit Frankrijk

In Frankrijk wordt mousserende wijn champagne genoemd. Champagne is waarschijnlijk de meest bekende en prestigieuze vorm van mousserende wijn.
Het wordt geproduceerd in de gelijknamige regio in Frankrijk en wordt beschouwd als een symbool van luxe en viering. Champagne heeft een complexe smaak met tonen van fruit, toast en gist.
Mousserende wijnen die niet uit de champagnestreek komen, dragen de naam crémants.

Sekt: mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk

Mousserende wijnen uit Duitsland en Oostenrijk dragen de naam sekt. Sekt wordt gemaakt van verschillende druivenrassen en varieert van droog tot zoet. Duitse Sekt staat bekend om zijn hoge kwaliteit en vakmanschap.

Cava: mousserende wijn uit Spanje

Mousserende wijnen uit Spanje worden cava genoemd. Cava's worden voornamelijk geproduceerd in de regio Penedès. Het wordt vaak gemaakt van inheemse druivenrassen, zoals Macabeo, Xarel-lo en Parellada.
Cava heeft een frisse smaak met tonen van citrus en wit fruit.

Prosecco: mousserende wijn uit Italië

Mousserende wijnen uit Italië staan bekend als prosecco. Ook komt de naam spumante vaak voor.
Prosecco is een lichtere en fruitige mousserende wijn. Het wordt meestal gemaakt van de Glera druif en heeft tonen van groene appel, perzik en bloemen.
Prosecco is vaak betaalbaarder dan Champagne en wordt vaak gebruikt voor feestelijke gelegenheden.

Vonkelwijn: mousserende wijn uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika worden mousserende wijnen vonkelwijnen genoemd. Hoewel vonkelwijn wereldwijd geproduceerd wordt, staat Zuid-Afrika bekend om zijn uitstekende kwaliteit vonkelwijnen.
In Zuid-Afrika worden de traditionele druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir vaak gebruikt voor de productie van vonkelwijn. Deze druiven gedijen goed in het klimaat en de bodemgesteldheid van de regio, waardoor de wijnen een uniek karakter krijgen.
Vonkelwijnen uit Zuid-Afrika hebben vaak een elegante stijl, met frisse zuren, levendige fruittonen en een subtiele mineraliteit.

Vinificatiemethodes voor mousserende wijn

Een deel van de mousserende wijnen worden op dezelfde wijze gemaakt als in Champagne. Deze vinificatiemethode werd voorheen Méthode Champenoise genoemd. Tegenwoordig spreekt men echter van Méthode Traditionelle.
Naast de Méthode Traditionelle zijn er nog andere manieren om mousserende wijn te maken. Hieronder staan de drie belangrijkste methoden om bubbels in de wijn te krijgen.

Méthode Traditionelle

Méthode Traditionelle is de klassieke methode om mousserende wijn te maken. Na de bereiding van een klassieke basis wijn vindt er een tweede gisting op de fles plaats. Hierdoor blijft het koolzuur in de fles behouden waardoor er bubbels ontstaan.
De kwaliteit van de mousserende wijn die op deze wijze gemaakt wordt is het hoogst en de bubbels blijven het langste aanwezig in het glas.

Méthode Cuve Close / Méthode Charmat

Net zoals bij de Méthode Traditionelle bestaat het eerste gedeelte uit de bereiding van een klassieke basiswijn. De tweede gisting vindt echter plaats in afgesloten metalen tanks die bestand zijn tegen hoge druk. Daarna wordt de wijn op fles gebracht.
In plaats van jaren, zoals bij de Méthode Traditionelle, duurt het totale proces enkele maanden en is het minder arbeidsintensief.
Het is daarom een minder kostbare methode om mousserende wijn te maken dan de Méthode Traditionelle maar de kwaliteit is ook minder. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.

Méthode Ancestrale

Bij deze methode bottelt men een most die zijn gisting niet volledig heeft voltooid. Als de temperatuur in het voorjaar omhoog gat, zorgen de overgebleven suikers en gistcellen ervoor dat er een tweede alcoholische gisting begint. Door deze gisting ontstaan er koolzuurgas, en dus bubbels, in de fles.
Als deze mousserende wijnen verkocht worden hebben ze de "lie" (gistbezinksel) nog in de fles.

Hoe is mousserende wijn ontstaan?

De geschiedenis van mousserende wijn gaat terug tot de oudheid. Het is bekend dat de oude Grieken en Romeinen al wijn produceerden met een lichte sprankeling. Echter, deze mousserende wijnen werden niet bewust geproduceerd, maar eerder als een bijproduct van het gistingsproces.
De flessen waarin de wijn werd bewaard, waren niet sterk genoeg om de druk van de koolstofdioxide vast te houden, waardoor de wijn begon te bruisen.
De regio Champagne in Frankrijk speelt een cruciale rol in de geschiedenis van mousserende wijn. In de 17e eeuw begonnen wijnmakers in Champagne te experimenteren met verschillende technieken om mousserende wijn opzettelijk te produceren. Het was echter een uitdaging om de flessen te produceren die de druk van de koolstofdioxide konden weerstaan.
Het was Dom Pierre Pérignon, een benedictijnse monnik en keldermeester, die belangrijke verbeteringen introduceerde, zoals het gebruik van sterkere flessen en het ontwikkelen van de techniek van het assembleren van wijnen uit verschillende druivenrassen.
In de 19e eeuw begon champagne echt populair te worden in Europa. Champagne was synoniem voor feestelijke vieringen en luxe. Het succes van Champagne inspireerde wijnproducenten over de hele wereld om soortgelijke mousserende wijnen te gaan produceren.

Hoe serveer je mousserende wijn?

Mousserende wijn wordt meestal geserveerd in slanke flûte-glazen om de bubbels te behouden en het feestelijke karakter te benadrukken. Het is ideaal als aperitief, maar gaat ook goed samen met zeevruchten, gevogelte, lichte salades en delicate desserts.

Van welke druiven wordt mousserende wijn gemaakt?

Mousserende wijn wordt van verschillende druivenrassen gemaakt. Welke druiven worden gebruikt, is afhankelijk van de regio en de specifieke stijl van de wijn. Hieronder de druiven die het meest wordt gebruikt voor mousserende wijnen.

Chardonnay

De Chardonnay is één van de meest populaire druivenrassen voor mousserende wijn. Het wordt vaak gebruikt in de productie van champagne en andere hoogwaardige mousserende wijnen.
Chardonnay-druiven geven de wijn een frisse zuurgraad, evenwichtige fruitigheid en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van complexe aroma's.

Pinot Noir

De Pinot Noir is een blauwe druivensoort die ook veel wordt gebruikt in de productie van Champagne.
Hoewel het een rode druif is, wordt Pinot Noir soms gebruikt om mousserende wijn te maken, waarbij alleen het sap van de druif wordt gebruikt, zonder de schil. Het voegt structuur, body en subtiele fruitige tonen toe aan de wijn.

Pinot Meunier

De Pinot Meunier is een andere blauwe druivensoort die veel voorkomt in de champagnestreek. Het wordt vaak gebruikt als aanvulling op Chardonnay en Pinot Noir. Pinot Meunier kan fruitige aroma's en een zachte textuur aan mousserende wijnen toevoegen.

Glera

De Glera is het belangrijkste druivenras dat wordt gebruikt voor de productie van Prosecco, een populaire mousserende wijn uit Italië.
Glera druiven geven Prosecco zijn kenmerkende fruitige en bloemige aroma's.

Macabeo, Xarel-lo en Parellada

De Macabeo, Xarel-lo en Parellade zijn inheemse Spaanse druiven en worden vaak gebruikt voor de productie van Cava: Spaanse mousserende wijn.
Ze dragen bij aan de frisheid, zuurgraad en citrusachtige tonen van Cava.

Online mousserende wijn kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment mousserende wijnen is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze mousserende wijnen bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen je wijnen netjes bij u thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online mousserende wijnen kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast mousserende wijn kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, rosé wijn, witte wijn, dessertwijn, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!