Oostenrijkse-wijn

Op zoek naar een lekkere Oostenrijkse wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment Oostenrijkse wijnen. Elke Oostenrijkse wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €50,-!

Oostenrijkse-wijn

4 Items

Aflopend sorteren

4 Items

Aflopend sorteren

Online Oostenrijkse wijn kopen bij Abels Wijnen. U kunt Oostenrijkse wijn zowel per fles als per doos bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €50,-.

Bent u op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een Oostenrijkse Riesling? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment Oostenrijkse wijnen en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Informatie over Oostenrijkse wijn

Wijnland Oostenrijk

Nog niet zo lang geleden was Oostenrijkse wijn in Nederland en andere landen vrij onbekend. Mede doordat Oostenrijk tegenwoordig een van de strengste wijnwetgevingen ter wereld hanteert, worden er steeds meer wijnen van topkwaliteit gemaakt. Hierdoor worden Oostenrijkse wijnen internationaal steeds meer op de kaart gezet en gewaardeerd.
Oostenrijk is een klein wijnland. Er ligt ongeveer 49.000 hectare aan wijngaarden en er wordt jaarlijks ongeveer 2,9 miljoen liter Oostenrijkse wijn geproduceerd. Door het continentale klimaat heeft Oostenrijk redelijk warme zomers en koude winters. Oostenrijkse wijnen zijn, gemiddeld genomen, van hoge kwaliteit. Ze hebben heerlijke aroma's en goede zuren.

Oostenrijkse wijnen en druivenrassen

In Oostenrijk worden de volgende soorten wijn geproduceerd:

1) Witte wijn
In Oostenrijk worden overwegend witte wijnen geproduceerd. Meer dan 75% van de Oostenrijkse wijnen is wit. De Grüner Veltliner is verreweg het belangrijkste druivenras voor de productie van witte wijn in Oostenrijk. De wijnen van dit druivenras zijn fris en vol tegelijk met een snufje peper. Andere witte druivenrassen zijn onder meer Welschriesling, Müller-Thürgau, Chardonnay, Riesling, Neuburger en, last but not least, de Weisser Burgunder, die internationaal bekend geniet als Pinot Blanc.

2) Rode wijn
Het belangrijkste blauwe druivenras van Oostenrijk is de Blauer Zweigelt. Oostenrijkse wijn die van dit druivenras gemaakt wordt zijn heerlijk fruitig met aroma's van kersen en kruiden. Andere blauwe druivenrassen in Oostenrijk zijn de Blauer Portugieser en de Blaufränkisch.

3) Edelzoete wijn
Er worden de meest fantastische edelzoete Oostenrijkse wijnen geproduceerd. Deze wijnen zijn veelal afkomstig van de wijngaarden rond de Neusiedlersee in Burgenland.

Oostenrijkse wijnregio's

Er zijn vier regio's waar Oostenrijkse wijn wordt geproduceerd:

1) Weinland Österreich
Op de ruim 44.600 hectare wijngaarden van deze regio wordt hier de grootse hoeveelheid Oostenrijkse wijn geproduceerd. Deze regio bestaat uit twee gebieden:
- Niederösterreich: verreweg het grootste wijngebied van Oostenrijk (30.000 hectare wijngaarden)
- Burgenland: het tweede wijngebied van Oostenrijk

2) Steiermark
Dit is een kleiner wijngebied. Hier ligt bijna 7% van het Oostenrijkse wijngaardareaal.

3) Wien
De wijngaarden van dit gebied beslaan nog geen 1,5% van het Oostenrijkse wijngaardareaal.

4) Bergland Österreich
Met slechts 0,04% van het wijngaardoppervlak is dit het kleinste wijngebied van Oostenrijk.

Classificatie van Oostenrijkse wijnen

Zoals in alle EU landen is de Oostenrijkse wijnwet gebaseerd op de Europese regelgeving. Oostenrijk doet hier echter nog een schepje boven op en heeft de strengste en meest uitgebreide wijnwetgeving ter wereld. Er zijn veel overeenkomsten met de Duitse wijnwetgeving. De Oostenrijkse kwaliteitswijnen, ofwel VQPRD wijnen, zijn net als in Duitsland onder te verdelen in Qualitätswein en Prädikatswein, alleen behoort Kabinett hier niet tot de Prädikatsweine maar de Qualitätsweine en bestaan er twee Prädikate meer, namelijk Ausbruch en Strohwein. Alle Qualitätsweine en Prädikatsweine worden twee keer door de overheid gecontroleerd. Er wordt daarbij zowel gekeken naar de samenstelling als de smaak van de wijnen.

De opeenvolging van de kwaliteit van Oostenrijkse wijn is, van laag naar hoog:
- Tafelwein
- Landwein
- Qualitätswein, met de subcategorie Kabinett
- Prädikatswein, met de volgende subcategorieen, oplopend in suikergehalte van de most en zoetheid van de wijn:
* Spätlese
* Auslese
* Beerenauslese
* Eiswein
* Strohwein: Strohwein wordt gemaakt van overrijpe, op matten gedroogde druiven.
* Ausbruch
* Trockenbeerenauslese
Online Oostenrijkse wijn kopen
Bestel uw Oostenrijkse wijn voordelig online bij Abels Wijnen. Binnen 3 dagen wordt uw wijn netjes bij u thuisbezorgd en al vanaf €50,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar ook het gemak van online wijn kopen!