Crémant

Op zoek naar een lekkere Crémant? Op deze pagina vind je ons assortiment Crémants. Elke Crémant uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis thuisbezorgd vanaf €75,-!

Crémant

14 Items

Aflopend sorteren
 1. Tholomies Crémant de Limoux Brut Tholomies Crémant de Limoux Brut Tholomies Crémant de Limoux Brut

  Tholomies Crémant de Limoux Brut

  Deze droge bubbel is een tip van Hubrecht Duijker, bekende en gerespecteerde wijnjournalist. Aangenaam in de mond met een lange afdronk. ..Lees meer

  Vanaf € 9,99
 2. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige

  Cremant d'Alsace Brut Prestige is afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz gelegen in de Elzas. ..Lees meer

  Vanaf € 10,49
 3. M de Montgueret Saumur Brut

  M de Montgueret Saumur Brut

  Heerlijke bubbel om de kleine en grote momenten in het leven mee te vieren! ..Lees meer

  Vanaf € 10,99
 4. M de Montgueret Saumur Rosé Sec

  M de Montgueret Saumur Rosé Sec

  Heerlijke mousserende zachte rosé met fijne, harmonieuze bubbels. Bijzonder smaakvol! ..Lees meer

  Vanaf € 10,99
 5. Terroir la Baume Saint-Paul Crémant de Limoux AOP Brut

  Terroir la Baume Saint-Paul Crémant de Limoux AOP Brut

  Een mooie bubbel, gemaakt op de zelfde wijze als champagne! Afkomstig van Domaine La Baume. ..Lees meer

  Vanaf € 10,99
 6. Arthur Metz Crémant d'Alsace Ice Demi-Sec

  Arthur Metz Crémant d'Alsace Ice Demi-Sec

  Heerlijke Crémant d'Alsace van Arhur Metz. Half zoet, half droog en héél veel fruitigheid! ..Lees meer

  Vanaf € 12,99
 7. Arthur Metz Crémant d'Alsace Demi-Sec Ice Rosé

  Arthur Metz Crémant d'Alsace Demi-Sec Ice Rosé

  Heerlijke Crémant d'Alsace van Arhur Metz. Half zoet, half droog. Mooi in balans! ..Lees meer

  Vanaf € 12,99
 8. Moillard Grivot Cremant de Bourgogne Brut

  Moillard-Grivot Crémant de Bourgogne Brut

  Een heerlijke bubbel uit de Bourgogne. Fris, delicaat en strak! ..Lees meer

  Vanaf € 13,99
 9. Arthur Metz 110 Crémant d’Alsace Brut

  Arthur Metz 110 Crémant d’Alsace Brut

  Limited edition van het befaamde wijnhuis Arthur Metz, wegens het 110 jarig bestaan. Beter dan menig champagne... ..Lees meer

  Vanaf € 20,99
 10. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Magnum

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Magnum (1,5L)

  Afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz gelegen in de Elzas. Maar liefst 1,5 liter genot! ..Lees meer

  € 26,99
 11. Arthur Metz Crémant d’Alsace AOP Grand Terroir Schiste Schifferberg Brut

  Arthur Metz Crémant d’Alsace AOP Grand Terroir Schiste Schifferberg Brut

  Top of the bill van hét Crémant huis van Frankrijk: Arthur Metz. Een sprankelende aanvulling op je tafel! ..Lees meer

  Vanaf € 27,99
 12. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Jeroboam (3L)

  Deze Cremant d'Alsace Brut Prestige Magnum is afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz. Nu verkrijgbaar in een mooie grote fles van 3 liter. Een echte eyecatcher op tafel! ..Lees meer

  Vanaf € 89,99
 13. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Demi (0,375l)

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Demi (0,375l)

  Een klein flesje van 0,375l Cremant d'Alsace Brut Prestige. Heerlijke droge crémant d'Alsace! ..Lees meer

  € 99,00
 14. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Methusalem (6L)

  Cremant d'Alsace Brut Prestige is afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz gelegen in de Elzas. Nu verkrijgbaar in een mooie grote fles van 6 liter. Een echte eyecatcher! ..Lees meer

  Vanaf € 199,99

14 Items

Aflopend sorteren

Informatie over crémant

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een crémant uit de Elzas? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment crémants en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is crémant?

Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het zijn mousserende wijnen uit Franse wijngebieden, buiten de champagnestreek. Denk aan bijvoorbeeld de Elzas, Bourgogne, de Loirevallei en Limoux. Crémant wordt gemaakt volgens de traditionele methode die ook wordt gebruikt voor Champagne.

Crémants zijn vaak minder duur dan champagne, maar hebben vaak een vergelijkbare kwaliteit. Dit maakt crémants een perfect alternatief voor champagne.

Hoe wordt crémant gemaakt?

Crémant wordt via de Méthode Traditionelle gemaakt. Dit is dezelfde methode als hoe champagne wordt gemaakt. Hieronder de stappen voor het maken van crémant.

- Oogsten
De druiven voor crémant worden eerst geoogst. De druiven die worden gebruikt voor Crémant verschillen per regio. Toch kom je in crémant vaak Chardonnay, Pinot Noir en Chenin Blanc tegen.

- Persen
Na de oogst worden de druiven geperst om hun sap te extraheren. Voor witte crémant worden meestal alleen de sappen van de druiven gebruikt om heldere wijn te verkrijgen. Voor rode Crémant worden soms ook de druivenschillen gebruikt, waardoor de wijn een roze tint krijgt.

- Eerste fermentatie
Het druivensap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of houten vaten om de basiswijn te produceren. Deze basiswijn is meestal niet erg aromatisch of smaakvol, omdat de focus ligt op het creëren van een goede basis voor de mousserende wijn.

- Assemblage
In sommige gevallen kan de wijnmaker verschillende basiswijnen van verschillende druivensoorten en oogstjaren mengen. Zo krijgt de wijn de gewenste smaak en stijl.

- Tweede fermentatie
De basiswijn wordt gebotteld en er wordt een mengsel van suiker en gist toegevoegd. Dit wordt ook wel ‘liqueur de tirage’ genoemd. De flessen worden afgesloten met een kroonkurk en verzegeld. De tweede gisting vindt plaats in de fles, waarbij koolstofdioxide wordt geproduceerd. Dit zorgt voor de bubbels in de wijn. Deze tweede gisting kan maanden tot enkele jaren duren, afhankelijk van het gewenste karakter van de Crémant.

- Rijping
Na de tweede gisting blijven de flessen enkele maanden tot meerdere jaren op hun zij liggen in koele kelders. Deze rijpingsperiode kan bijdragen aan de ontwikkeling van aroma's en smaken.

- Riddling (remuage)
Tijdens deze stap worden de flessen periodiek gedraaid en gekanteld om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken. Dit proces maakt het gemakkelijker om de gist te verwijderen.

- Degorgement
nadat de gistresten zich hebben opgehoopt in de hals van de fles, wordt de hals bevroren. De gistresten bevriezen en worden een ijsprop. De fles wordt geopend en de ijsprop en gistresten worden verwijderd. Vervolgens wordt de fles bijgevuld met een mengsel van wijn en suiker: de ‘liqueur d'expédition’. Zo wordt de gewenste zoetheid van de crémant bereikt.
Kurk en afwerking: de fles wordt afgesloten met een kurk en vaak voorzien van een metalen muselet (draadkooi). Dit zorgt ervoor dat de kurk op zijn plek blijft.

Soorten crémants

Er zijn verschillende soorten crémants, elk afkomstig uit specifieke Franse wijnregio's. Ze worden vaak gemaakt van verschillende druivensoorten. Hieronder worden de meest bekende crémants beschreven.

Crémant d'Alsace

Deze crémant is gemaakt in de Elzas, in het noordoosten van Frankrijk. Crémant d'Alsace kan zowel witte als rosé crémant produceren. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay en Pinot Noir.

Crémant de Bourgogne

Deze crémant is gemaakt in de Bourgogne. Hij is meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté en Gamay. Deze Crémant wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze en is vooral bekend om zijn hoge kwaliteit.

Crémant de Loire

Deze crémant komt uit de Loire. Hij wordt vaak gemaakt van Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc en enkele andere druiven. Dit kunnen overigens zowel witte als rosé crémants zijn.

Crémant de Limoux

Deze crémant komt uit Limoux in Zuid-Frankrijk. Deze wijn wordt vaak gemaakt van de lokale druif Mauzac, Chenin Blanc en Chardonnay. Crémant de Limoux staat bekend om zijn frisheid en levendige smaakprofiel.

Crémant de Jura

Deze crémant is gemaakt in Jura. Hij wordt vaak gemaakt van de Chardonnay en Savagnin. Soms kom je hier ook een vleugje Pinot Noir in tegen. Door de druiven en de Jura regio heeft deze crémant een uniek karakter.

Crémant de Savoie

Deze crémant komt uit Savoie. Hij wordt gemaakt van de Jacquère, Altesse en Chardonnay. Dit is een relatief kleine en minder bekende regio waar crémant vandaan komt.

Crémant de Bordeaux

Deze crémant komt uit de Bordeaux. Deze wijnen worden meestal gemaakt van Sémillon en Sauvignon Blanc. Soms vind je ook Muscadelle in de wijn.

Druiven in crémant

De druiven die voor crémant worden gebruikt, verschillen per regio waar de crémant wordt gemaakt. Elke regio heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot welke druivensoorten toegestaan zijn. Hieronder lees je de meest voorkomende druivensoorten die worden gebruikt voor Crémant.

- Chardonnay: Chardonnay is één van de meest gebruikte druiven voor Crémant en wordt vaak gebruikt in de meeste regio's. Het geeft de wijn een delicate smaak en zorgt voor frisheid en elegantie.

- Pinot Noir: Pinot Noir wordt vaak gebruikt, vooral voor het maken van rosé Crémant. Het kan de wijn body en rode fruitaroma's geven.

- Chenin Blanc: Chenin Blanc is een belangrijke druivensoort voor Crémant de Loire en Crémant de Limoux. Het geeft de wijn een verfrissende zuurgraad en een breed scala aan smaakprofielen.

- Pinot Blanc: Pinot Blanc wordt gebruikt in Crémant d'Alsace en sommige andere regio's. Het heeft vaak een bloemig en fruitig karakter.

- Aligoté: Deze druif wordt soms gebruikt in Crémant de Bourgogne en draagt bij aan de frisheid en de zuren van de wijn.

- Mauzac: Mauzac is een inheemse druivensoort die wordt gebruikt voor Crémant de Limoux. Het geeft de wijn een uniek en karakteristiek aroma.

- Ugni Blanc: Ugni Blanc is een druivensoort die in sommige Crémant regio's wordt gebruikt en kan bijdragen aan de zuurgraad en frisheid van de wijn.

- Gamay: Gamay wordt soms gebruikt in Crémant de Bourgogne en voegt fruitigheid toe aan de wijn.

Wat eet je bij crémant?

Crémant gaat goed samen met verschillende gerechten. De wijn is perfect om mee te proosten, maar het kan je gerecht ook naar een hoger niveau tillen. Hieronder een aantal prachtige combinaties met crémant.

Crémant als aperitief

Crémant is een uitstekende keuze als aperitief. Serveer het gekoeld en geniet ervan met lichte, knapperige hapjes, zoals olijven, noten, bruschetta, bladerdeeghapjes of mild smakende kazen.

Crémant en zeevruchten

De verfrissende zuurgraad en de delicate smaak van crémant passen goed bij zeevruchten. Probeer oesters, garnalen, mosselen, krab, of gegrilde visgerechten.

Crémant en salades

Crémant kan een perfecte begeleiding zijn voor lichte salades met vinaigrettedressings. Denk aan een Caesarsalade, een salade Niçoise of een salade met geitenkaas.

Crémant en gefrituurde gerechten

De bubbels en zuren in crémant kunnen vettige, gefrituurde gerechten in balans brengen. Probeer het met gefrituurde calamares, vis en friet of kippenvleugels.

Crémant en wit vlees

Crémant kan goed samengaan met gerechten van wit vlees, zoals kip, kalkoen en zelfs gevogeltepaté.

Crémant en kazen

Crémant past goed bij verschillende kazen. Zachte kazen, zoals brie, camembert en geitenkaas passen goed bij de wijn. Ook harde kazen, zoals Gruyère en Comté zijn goede keuzes.

Crémant en Aziatische gerechten

Probeer Crémant met lichte Aziatische gerechten, zoals sushi, sashimi, Thaise gerechten en gerechten met een pittige kick.

Crémant en desserts

Als je van zoete mousserende wijn houdt, kun je Crémant Demi-Sec combineren met desserts, zoals fruitige taarten, gebakjes, sorbets of fruitsalades.

Crémant en tapas

Crémant gaat goed samen met verschillende Spaanse tapas, zoals gazpacho, patatas bravas, chorizo en olijven.

Geschiedenis van crémant

De geschiedenis van crémant gaat terug tot de 19e eeuw in Frankrijk. Het concept van het maken van mousserende wijn buiten de Champagnestreek ontstond als een alternatieve methode om wijn met bubbels te produceren.

Voordat Champagne beroemd werd om zijn mousserende wijn, waren er al regio's in Frankrijk die probeerden wijn met bubbels te maken. Het proces was echter onvoorspelbaar en soms gevaarlijk, vanwege de druk in de flessen. De druk kon namelijk de kurken deksels laten exploderen.

De Elzas in het noordoosten van Frankrijk wordt vaak beschouwd als de bakermat van crémant. In de vroege 19e eeuw ontwikkelden en perfectioneerden enkele wijnmakers in de Elzas de ‘méthode champenoise’, later omgedoopt tot ‘méthode traditionnelle’, om mousserende wijn te produceren.

Het gebruik van de term ‘crémant’ voor mousserende wijnen buiten champagne begon in de jaren 1970. In 1975 werd Crémant d'Alsace officieel erkend als een benaming voor deze mousserende wijnen. Na deze erkenning volgden andere Franse wijnregio's met hun eigen crémantbenamingen.

Na de erkenning van Crémant d'Alsace werden andere regio's in Frankrijk geïnspireerd om soortgelijke mousserende wijnen te produceren volgens de ‘méthode traditionnelle’. Dit leidde tot de oprichting van verschillende crémant varianten, zoals Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, etc..

Door de jaren heen is de kwaliteit van crémants gestaag toegenomen. Dit komt vooral door producenten die zich richten op het verbeteren van de productietechnieken en het selecteren van hoogwaardige druiven.

Mousserende wijn naast crémant

Naast crémant hebben we nog andere mousserende wijnen in ons assortiment:

- champagne
- prosecco
- cava
- alcoholvrije bubbels
- spumante

Online crémant kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment crémant is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Alle crémants bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de crémant netjes bij u thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online crémant kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast crémant kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, rosé wijn, witte wijn, dessertwijn, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!