Spaanse wijn

Op zoek naar een lekkere Spaanse wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment Spaanse wijnen. Elke Spaanse wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Spaanse wijn

Items 1-16 van 63

Pagina
1 / 4
Aflopend sorteren

Items 1-16 van 63

Pagina
1 / 4
Aflopend sorteren

Online Spaanse wijn kopen bij Abels Wijnen. U kunt Spaanse wijn zowel per fles als per doos bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €75,-.

Bent u op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een Spaanse Tempranillo? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment Amerikaanse wijnen en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Informatie over Spaanse wijn

Wijnland Spanje

Ondanks dat Spanje het grootste aantal hectaren wijngaard ter wereld bevat staat Spaanse wijn niet op nummer één als het gaat om de hoeveelheid productie. Dit komt omdat Spanje een erg bergachtig landschap heeft waardoor de omstandigheden waaronder de druiven geteeld moeten worden lastig zijn. Hierdoor zijn de opbrengsten van druiven die gebruikt worden om Spaanse wijn mee te maken per hectare relatief laag. De ligging van de wijngaarden zorgt dan misschien wel voor een laag rendement, het maakt het wel mogelijk om de lekkerste geconcentreerde Spaanse wijnen te maken. Veel mensen denken bij Spaanse wijn gelijk aan Rioja, maar Spanje heeft ons veel meer soorten wijn te bieden.

Invloed van klimaat op Spaanse wijnbouw

Het klimaat in Californië is gelijkmatig, waardoor de wijnen elk jaar van hoog niveau zijn. Overdag is het warm en droog. ’s Nachts is het koel. Het groeiseizoen is lang. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, waardoor ze een fruitige smaak ontwikkelen. Binnen de wijngaarden bevinden zich vijf klimaatzones. Hierbinnen zijn nog tientallen microklimaten. Dit is de reden waarom bepaalde druivenrassen het beter doen in het ene dan het andere.

Soorten Spaanse wijn

Spaanse wijnen kunnen op drie manieren ingedeeld worden:

1) Kwaliteitsniveau
De kwaliteitsindeling van Spaanse wijnen komt overeen met die van Italiaanse wijnen. De Spaanje VQPRD wijnen (VQPRD is een afkorting voor kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongs-benaming) zijn geklasseerd als:

* DO, staat voor Denominacion de Origion, of herkomstgebied van de Spaanse wijn. * DOCa, staat voor Denominacion de Origion Calificada. Alleen Spaanse wijnen uit Rioja en Priorato hebben deze erkenning.
* Vino de Pago, dit is de hoogste herkenning binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om Spaanse wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming.
* Naast de Spaanse wijnen met een erkend herkomstgebied heeft Spanje net als andere landen, land en tafelwijnen, Vino de Mesa (Spaanse tafelwijn) en Vino de Pago (Spaanse landwijn).

2) Wijntypen
Denk aan stille wijnen, mousserende wijn, liquoreuze wijnen, versterkte wijnen.

* Stille Spaanse wijn
Het grootste deel van deze Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif voor deze wijn is de Tempranillo.
* Mousserende Spaanse wijn
De mousserende wijn van Spanje heet Cava. Het is op een zichzelf staande DO.
* Versterkte Spaanse wijn
Met name in Andalusië, in het diepe en warme zuiden worden verschillende versterkte wijnen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is sherry.

3) Naar regio
Spanje kent verschillende wijnregio’s:

* Centraal Noordoost Spanje. De wijnen van de Rioja zijn de beroemdste Spaanse wijnen, en veel Rioja's zijn inderdaad bijzonder goed. Bijna de gehele productie bestaat uit rode wijn en de voornaamste druif is Tempranillo. Spaanse witte wijnen worden gemaakt van Viura (macabeo), Malvasia Riojana en Garnacha Blanca. Tradioneel wordt Rioja bewaard in houten vaten (een proces dat de bekende en bekoorlijke vanille smaak veroorzaakt) en het etiket vertelt je hoelang. Sin Crianza betekend dat de wijn niet in vaten heeft gezeten. Crianza heeft minstens 6 maanden op vat gelegen en is minstens twee jaar gerijpt. Reserva heeft minstens drie jaar gerijpt waarvan één jaar op vat en Gran Reserva heeft minstens twee jaar op eikenhout en drie jaar in de fles doorgebracht. Aanraders uit dit gebied zijn, rode Rioja, Priorato en Navarra.

* Centraal Noordwest Spanje. Dit gebied ligt aan de kust en meer landinwaarts in de provincies Galicia en Castilla y León ten noorden en oordoosten van Portugal. Net als in de Rioja is ook hier Tempranillo de voornaamste rode druif. De Spaanse wijn is hier redelijk prijzig, toch zijn ze de moeite zeker waard als een excellent alternatief voor de Rioja. Rueda is een deel gebied dat witte, aromatische frisse Spaanse wijnen produceert van de Verdejo en af en toe van Sauvignon Blanc.

* Midden- en Zuid Spanje. In deze gebieden worden dankzij verbeterde productiemethoden enkele fascinerende Spaanse wijnen gemaakt van traditionele druivensoorten. Hoewel nog geen daarvan het niveau van Rioja of Ribera del Duero bereikt, valt er in dit gebied van Spanje voor de ondernemende wijnliefhebber toch heel wat te beleven.

Online Spaanse wijn kopen

Bestel uw Spaanse wijn voordelig online bij Abels Wijnen. Binnen 3 dagen wordt uw wijn netjes bij u thuisbezorgd en al vanaf €75,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar ook het gemak van online wijn kopen!