Biologische wijn

Op zoek naar een lekkere biologische wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment biologische wijnen. Elke biologische wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Biologische wijn

Items 1-16 van 25

Pagina
1 / 2
Aflopend sorteren

Items 1-16 van 25

Pagina
1 / 2
Aflopend sorteren

Informatie over biologische wijn

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een biologische wijn uit Italië? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment biologische wijnen en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is biologische wijn?

Een biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. De definitie en wettelijke voorschriften verschillen per land, maar over het algemeen gelden dezelfde normen.
In biologische wijngaarden mogen bijvoorbeeld geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast moet de wijn ook biologisch geproduceerd zijn. Sinds 2012 is het mogelijk geworden biologische wijnen te produceren. Sinds die tijd mag het ook kenbaar gemaakt worden op het etiket.

Eis bereidingsproces biologische wijn

Eén van de eisen is dat er zo min mogelijk moet worden ingegrepen tijdens het productieproces van de wijn. De wijn moet ‘zichzelf maken’. Wel mogen er bepaalde stoffen worden gebruikt, zoals gisten, bacteriën of enzymen. Hierdoor kan de wijnproductie gecontroleerd en bevorderd worden.

Conserveringsmiddelen in biologische wijn

In biologische wijnen mogen in het bereidingsproces geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sulfiet, een conserveringsmiddel, is een stof die oxidatie verhindert en de groei van organismen voorkomt. Echter mag dit middel wel (beperkt) worden gebruikt bij het maken van biologische wijnen. Een wijn zonder sulfiet bestaat namelijk niet.

Voordelen van biologische wijnen

Biologische wijnen brengen ook een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste zijn biologische wijnen vaak van zeer hoge kwaliteit. In tegenstelling tot druiven die beschermd worden door chemische middelen, moeten biologische druiven harder werken om gezond te blijven. Dit zorgt voor kwalitatief betere druiven. Deze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooie zuren.
Ook zijn biologische wijnen gezonder. Deze wijnen bevat namelijk minder sulfiet. Sulfiet is een veroorzaker van hoofdpijn en misselijkheid. Echter is dit nog niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel bewezen is, is dat producten die behandeld zijn met chemische bestrijdingsmiddelen 80% minder resveratrol bevatten. Dit is een stof dat cholesterol verlaagt en is een component in de preventie van kanker. Daarnaast zijn biologische wijnen goed voor het milieu. Er vindt geen vervuiling plaatst en de biodiversiteit in het gebied blijft behouden.

Hoe herken je biologische wijn?

Biologische wijnen hebben verplicht een keurmerk op de fles. Hiervoor wordt vaak het Europees biologische keurmerk gebruikt. Dit is een blaadje met sterren.
Voordat biologische wijn wordt gebotteld, wordt de wijn nog eens gecontroleerd. Alleen als de controle is geslaagd, mag het keurmerk op het etiket komen.
Op etiketten van Franse wijnen kom je regelmatig nog een AB keurmerk tegen. Dit was tot 2012 het Franse keurmerk voor biologisch. AB staat voor Agriculture Biologique wat biologische landbouw betekent. Dit geeft aan dat een wijn van biologisch geteelde druiven is gemaakt. Ook al is er nu een Europees biologisch keurmerk, de Fransen gebruiken dit nog steeds. Dit heeft vaak te maken met een stuk herkenning voor de Franse consumenten.

Wat is het verschil tussen biologische wijn en biodynamische wijn?

Vaak denken mensen dat biologische wijn en biodynamische wijn hetzelfde is. Echter is dit niet het geval. De basis is overigens hetzelfde: er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt een gezonde bodem als basis gezien.
Bij biodynamische wijnen wordt er nog iets verder gekeken. Om de aarde zo gezond mogelijk te houden, worden hier stoffen aan toegevoegd. Dit zijn geen chemische stoffen, maar homeopathische kruidenmengsels, gemaakt volgens hele oude recepten.
Ook wordt er gekeken naar kosmische krachten. Hierbij spelen de stand van de zon en maan een grote rol.
Een wijn mag logischerwijs dus niet zomaar biodynamisch genoemd worden. Alleen wijnboeren met een Demeter licentie. Hieraan worden strenge eisen gesteld. Het keurmerk voor biodynamische wijnen is het Demeter keurmerk. Deze vind je dat ook op het etiket van de biodynamische wijn.

Meer wijnen naast biologische wijn

Naast biologische wijnen hebben we ook:

- vegan wijn
- biodynamische wijn
- koosjere wijn

Online biologische wijn kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment biologische wijn is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Alle biologische wijnen bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de biologische wijn netjes bij u thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online biologische wijn kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast biologische wijn kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, witte wijn, rosé wijn, dessertwijn, Prosecco, Cava, Champagne, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!