Champagne

Op zoek naar een lekkere champagne? Op deze pagina vind je ons assortiment champagnes. Elke champagne uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Champagne

Items 1-16 van 19

Pagina
1 / 2
Aflopend sorteren

Items 1-16 van 19

Pagina
1 / 2
Aflopend sorteren

Informatie over champagne

Ben je op zoek naar een specifieke wijn, bijvoorbeeld een droge champagne? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment champagne en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn, vernoemd naar de regio waar deze wijn vandaan komt: Champagne in Frankrijk. Champagne is de bekendste mousserende wijn. Wijnen die uit Champagne komen en voldoen aan bepaalde eisen, mogen alleen champagne genoemd worden.

De Franse Wet van 22 juli 1927 bepaalt wat de grenzen van het wijnbouwgebied voor Champagne zijn. Zo ook welke druivensoorten er gebruikt mogen worden, de methode, smaaktypes en het etiket. Champagne is dus geheel bij de wet bepaald.

Wijnkelders in wijnstreek champagne

In de Champagnestreek bevindt zich een ondergronds gangenstelsel die maar liefst 200 kilometer lang is. Het verbindt de wijnkelders van de Champagnehuizen en er liggen wel 980 miljoen flessen. Vintage Champagnes rijpen hier minimaal drie jaar, terwijl een non-vintage er wel 15 maanden rijpt.

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne wordt gemaakt via een zorgvuldig en gecontroleerd proces dat bekend staat als de "méthode champenoise" of de "methode traditionele".

Champagne wordt als volgt gemaakt:

- druiven worden geoogst
Zonder druiven, geen champagne. Allereerst worden dus de druiven voor de champagne geoogst. De meest gebruikte druiven zijn de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven moeten rijp en van hoge kwaliteit zijn.

Gekneusde druiven zijn een no-go voor Champagne, daarom worden de druiven handmatig geplukt. Tijdens de oogst zijn er drie weken lang meer dan 100.000 mensen in de wijngaard aan het werk. Van plukkers tot mandendragers en van sjouwers tot aan persers.

- druiven worden geperst
De geoogste druiven worden voorzichtig geperst. Alleen het sap van de eerste persing, dat bekend staat als "cuvee" wordt gebruikt voor premium champagne.

- eerste gisting
Het druivensap wordt overgebracht naar roestvrijstalen tanks of houten vaten, waar het gist om alcohol te produceren. Deze eerste gisting duurt meestal enkele weken.

- mengen
Na de eerste gisting worden verschillende wijnpartijen gemengd om de gewenste stijl en smaak van de champagne te bereiken. Dit mengsel staat bekend als de "assemblage."

- tweede gisting
De assemblage wordt gebotteld en er wordt een mengsel van suiker en gist toegevoegd. De flessen worden afgesloten met een tijdelijke kurk en ondergaan een tweede gisting in de fles. Tijdens deze gisting ontstaan koolstofdioxide en alcohol. Zo ontstaan de bubbels. Dit proces duurt meestal enkele maanden tot enkele jaren.

- rijping
De flessen champagne worden horizontaal opgeslagen en rijpen ongeveer 15 maanden (niet-vintage champagne) of drie jaar (vintage champagne). Tijdens deze rijpingsperiode ontwikkelen de smaken zich en krijgt de champagne zijn complexiteit.

- verwijderen van bezinksel
Na de rijping worden de flessen langzaam naar een verticale positie gebracht. Zo hoopt het bezinksel zich op in de hals van de fles. De hals wordt vervolgens bevroren en de tijdelijke kurk wordt verwijderd. De druk in de fles duwt het bevroren bezinksel eruit, waarna de fles wordt bijgevuld met een mengsel van wijn en suiker.

- kurk en draadkooi
De flessen worden snel afgesloten met een definitieve kurk. De fles wordt voorzien van een draadkooi om de kurk op zijn plaats te houden.

- veroudering
De champagne wordt nog enige tijd in de kelder bewaard om verder te rijpen en de smaken te harmoniseren, voordat hij klaar is voor verkoop.

Het tot stand komen van champagne is, zoals je leest, een arbeidsintensief en tijdrovend proces.

Soorten champagne?

Er zijn verschillende soorten champagne. Het grote verschil zit hem in de druivensoorten. Een ander groot verschil is de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd, dus de smaak van de champagne.

Hieronder vind je de belangrijkste soorten champagne:

Brut Champagne

Dit is de meest voorkomende en populaire soort champagne. Brut champagne is droog van smaak en heeft over het algemeen een lage hoeveelheid toegevoegde suiker, meestal minder dan 12 gram per liter.

Extra Brut Champagne

Extra Brut is nog droger dan Brut champagne met een zeer lage hoeveelheid toegevoegde suiker. Meestal minder dan 6 gram per liter. Het is zeer droog en heeft een scherpe, verfrissende smaak.

Sec Champagne

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Sec champagne niet droog, maar eerder halfdroog. Het heeft een hogere hoeveelheid toegevoegde suiker dan Brut champagne. Dit is vaak tussen 17 en 32 gram per liter. Sec champagne is fruitig en zoetig van smaak.

Demi-Sec Champagne

Dit is een zoetere stijl champagne met een hogere hoeveelheid toegevoegde suiker dan Sec champagne. Vaak is dit tussen 32 en 50 gram per liter. Het is geschikt als aperitief of bij desserts vanwege zijn zoetheid.

Doux Champagne

Doux champagne is de zoetste variant met de hoogste hoeveelheid toegevoegde suiker. Dit is namelijk meer dan 50 gram per liter. Deze champagne wordt zelden geproduceerd en is bedoeld om te worden gedronken bij zeer zoete desserts.

Daarnaast zijn er ook andere variaties op basis van de gebruikte druivensoorten:

Blanc de Blancs champagne

Dit type champagne wordt uitsluitend gemaakt van de Chardonnay-druif en is meestal licht en verfijnd van smaak.

Blanc de Noirs champagne

Deze champagne wordt gemaakt van zwarte druiven. Denk aan de Pinot Noir en/of Pinot Meunier en heeft vaak een meer volle en krachtige smaak.

Rosé Champagne

Rosé champagne krijgt zijn kleur door een korte maceratieperiode van de druivenschillen met het druivensap. Het kan zowel droog als zoet zijn, afhankelijk van de producent.

Vintage Champagne

Vintage champagne wordt gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Deze champagne is van hoge kwaliteit. Het wordt pas vrijgegeven, nadat het enkele jaren in de kelder heeft gerijpt.

Druiven in champagne

Champagne mag uitsluitend uit bepaalde druiven bestaan, zoals de witte Chardonnay, de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir. Ook zijn de Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris toegestaan, maar deze komen weinig voor in de Champagnestreek.

Je zou denken dat er helemaal niet veel keuze is wat betreft druivensoort en dat hiermee champagnes erg op elkaar lijken. Dat is zeker niet waar! Het is wel toegestaan om de druiven in verschillende verhoudingen te mengen. Ook kun je verschillende wijnen uit verschillende wijngaarden en oogstjaren mengen. Daarmee heb je heel veel variatie in champagnes.

Wat eet je bij champagne?

Champagne is erg veelzijdig. De meeste mensen denken aan proosten als ze aan champagne denken. Toch is champagne ook erg lekker in combinatie met verschillende gerechten.

Champagne bij oesters

De frisse zuurgraad en de bubbels van de champagne complementeren de zilte en zachte smaak van oesters perfect.

Champagne bij aperitiefhapjes

Serveer champagne met lichte aperitiefhapjes, zoals bruschetta of kleine hapjes met kaviaar. De verfrissende bubbels van champagne zorgen voor een verkwikkend begin van de maaltijd.

Champagne bij zeevruchten

Champagne gaat goed samen met verschillende zeevruchten. De levendige zuurgraad van champagne kan de smaken van deze zeevruchten versterken.

Champagne bij witte vis

Gegrilde of gebakken witte vis past goed bij champagne. De lichte, delicate smaak van de vis wordt versterkt door de frisheid van de wijn.

Champagne bij gefrituurde gerechten

De bubbels en de zuurgraad van champagne gaan goed samen met gefrituurde gerechten.

Champagne bij kaas

Champagnes met meer body, zoals die gemaakt van Pinot Noir-druiven, gaan goed samen met zachte kazen. Denk aan brie, camembert of geitenkaas. Voor rijpere champagnes zijn harde kazen een goed idee. Denk aan Parmezaanse kaas.

Champagne bij lichte salades

Een frisse, knapperige salade met een lichte vinaigrette is een goede keuze om de verfrissende aard van champagne te benadrukken.

Champagne bij sushi en sashimi

De verfijnde smaken van sushi en sashimi gaan goed samen met champagne. De zuurgraad van de wijn versterkt de smaken van rauwe vis en sojasaus.

Champagne bij desserts

Bij zoete desserts is een zoete champagne erg lekker. Denk aan een Demi-Sec champagne. De zoete smaken van zowel de wijn als het gerecht komen mooi naar voren.

Champagne bij chocolade

Sommige brut champagnes passen goed bij pure chocolade of chocoladedesserts met fruitige elementen.

Mousserende wijn naast champagne

Naast champagne hebben we nog andere mousserende wijnen in ons assortiment:
- prosecco
- cava
- crémant
- alcoholvrije bubbels

Online champagne kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment champagne is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze champagnes bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen je wijnen netjes bij u thuis en al vanaf €75,- is verzending gratis. Online champagne kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen! Naast champagne kan je bij Abels Wijnen ook terecht voor rode wijn, rosé wijn, witte wijn, dessertwijn, Port, proefpakketten, relatiegeschenken en cadeaus. Online wijn kopen bij Abels Wijnen: kwaliteit voor een scherpe prijs!