Amarone

Op zoek naar een lekkere Amarone wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment Amarone wijnen. Elke Amarone wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Amarone

3 Items

Aflopend sorteren
 1. Le Preare Amarone Della Valpolicella DOCG

  Le Preare Amarone Della Valpolicella DOCG 2020

  Een echte verleider! Typische amarone wijn met heel veel zwarte kersen en pruimen. ..Lees meer

  Vanaf € 24,95
 2. Fratelli Giuliari Amarone della Valpolicella DOCG

  Fratelli Giuliari Amarone della Valpolicella DOCG

  Een diepe en stevige Italiaanse rode wijn met getextureerde tanninnes! Stoer en krachtig: hier kan je de wereld mee aan. ..Lees meer

  Vanaf € 36,95
 3. Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico DOCG Marano Collezione Pruviniano

  Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico DOCG Marano Collezione Pruviniano

  Een Amarone waar je een buiging voor maakt! Zijdezachte tannines en een breed geuren- en smakenpallet. ..Lees meer

  Vanaf € 49,95

3 Items

Aflopend sorteren

Informatie over Amarone wijn

Ben je op zoek naar een specifieke wijn? Maak dan gebruik van de wijnkiezer op deze pagina of op de homepage. Bekijk snel ons assortiment Amarone wijnen en ervaar ook het gemak van online wijn bestellen!

Wat is Amarone wijn

Amarone is een krachtige wijn afkomstig uit het gebied tussen Verona en het Gardameer: het herkomstgebied van de Valpolicella. Nog geen eeuw geleden is de wijn op de markt gekomen. Amarone komt van het Italiaanse woord ‘amaro’. Dit betekent bitter. De laatste drie letters van Amarone, dus ‘one’ verwijst naar het volume en de grootte.

Amarone wijn bevat een volle smaak met een fluweelzachte afdronk. Amarone is fruitig en heeft tinten van rozijnen en specerijen. Amarone is gemaakt van ingedroogde druiven. Doordat een groot deel van het vocht uit de druiven is verdampt, zijn de suikers, zuren en smaak- en geurstoffen sterk geconcentreerd. Amarone is een bekend begrip in Italië. Het is inmiddels een wereldberoemde Italiaanse wijn geworden.

Amarone della Valpolicella

Amarone komt uit de Valpolicella-regio in Noord-Italië, in de buurt van Verona. Valpolicella is een wijnstreek met een rijke geschiedenis. Het ligt in de Veneto regio. Deze regio staat bekend om de productie van rode wijnen, waaronder dus ook Amarone.

Valpolicella strekt zich uit van de heuvels ten noorden van Verona tot aan het Gardameer in het westen. Het klimaat is gematigd, met warme zomers en milde winters. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, leisteen en klei. Perfect voor de druiven.

Amarone DOCG

Amarone della Valpolicella heeft de DOCG-classificatie. Dit staat voor "Denominazione di Origine Controllata e Garantita": gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming. Dit is de strengste wettelijke classificatie voor Italiaanse wijnen.

De DOCG-status wordt alleen toegekend aan Amarone wijnen die voldoen aan strikte productievoorschriften. Deze zijn wettelijk vastgesteld. Denk aan regels wat betreft druiventeelt, productieprocessen en rijpingsperiode. Voor Amarone della Valpolicella DOCG mogen alleen bepaalde druivensoorten worden gebruikt, zoals Corvina, Corvinone en Rondinella, afkomstig uit Valpolicella.

Een andere regel is dater bij Amarone della Valpolicella DOCG wijnen gebruik is gemaakt van de Appasimento methode. Deze methode draagt bij aan de typische rijke en geconcentreerde smaak van Amarone wijnen.

Hoe wordt Amarone wijn gemaakt?

De Corvina, Corvinone en Rondinella druiven vormen vaak de basis voor Amarone wijn. Deze worden tussen eind september en begin oktober geplukt. Na oogst worden de beschadigde druiven eruit gehaald.

Vervolgens drogen de overgebleven goede druiven minimaal drie maanden op houten pallets in speciale ruimtes waar de luchtcirculatie zorgt voor deze indroging. De druiven raken hier zo’n 25% van hun vocht kwijt en bevatten daardoor een hoge concentratie aan suiker.

De druiven worden voorzichtig geperst en de fermentatie vindt plaats in eikenhouten vaten. Na filtering en botteling rijpt de wijn ook nog een aantal maanden op fles, voordat hij in de winkel komt. Door de gedroogde druiven is Amarone uiterst geconcentreerd en bevat deze wijn een hoger alcoholpercentage.

Amarone = Passito wijn

Amarone wijnen worden ook wel passito wijnen genoemd. Dit is een Italiaanse benaming voor krachtige wijnen (deels) gemaakt zijn van ingedroogde druiven. De druiven rijpen lang aan de stok, tot ze indrogen. Het kan ook dat de druiven bij perfecte rijpheid worden geoogst en dan nog worden gedroogd. Door het verdampen van het vocht van de druiven, ontstaat er een hoog suikergehalte. Tijdens de vergisting worden de suikers omgezet in alcohol. Hierdoor heeft Amarone dus een hoog alcoholgehalte.

Vroeger zochten wijnboeren een manier om het alcoholgehalte van de wijn te verhogen. Zo kwamen zij op de techniek van gedroogde druiven. Deze techniek werd eigenlijk voor zoete wijnen, zoals nu bekend Recioto wijnen gebruikt. Als een Recioto wijn mislukte, dus als de gisting door bleef gaan, ontstond er een droge wijn in plaats van een zoete wijn. Zo is de Amarone geboren. Eigenlijk dus bij toeval als ‘foute Recioto’.

Druiven Amarone

De belangrijkste druiven die voor Amarone worden gebruikt, zijn Corvina, Corvinone en Rondinella. Andere druiven die soms worden toegevoegd, zijn Molinara, Oseleta en Croatina. Deze druiven spelen over het algemeen een kleinere rol. Corvina is vaak de belangrijkste druif, omdat het de wijn structuur, kleur en aroma geeft. De Corvinone en Rondinella kunnen worden gebruikt om extra complexiteit en body aan de Amarone wijn toe te voegen.

Smaak van Amarone

Amarone heeft over het algemeen een volle body en een complexe smaak. Typische aroma’s van Amarone zijn rijp en donker fruit. Denk aan kersen, pruimen en rozijnen. Ook tonen van specerijen zoals kaneel, kruidnagel en zwarte peper kom je in Amarone tegen.

Sommige Amarone wijnen hebben ook subtiele tonen van chocolade, tabak of gedroogde bloemen. Over het heeft Amarone een rijke, geconcentreerde smaak met een klein zoetje. Amarone wijnen zijn evenwichtig en bevatten stevige tannines en een goede zuurgraat.

Wat eet je bij Amarone?

Amarone is een vrij intense en krachtige rode wijn. Rood vlees is altijd een goede keuze. Denk aan biefstuk, lamsvlees of wildgerechten. Verder is een Amarone wijn ook erg lekker bij verschillende kazen en dan met name sterkere kazen. Denk aan Parmigiano-Reggiano, Gorgonzola, Pecorino of oude kaas. Wat je niet zo snel verwacht, maar zeker een goede combinatie is, zijn Amarone en pure chocolade. De bitterzoete smaak gaat erg goed met de gedroogde tonen van Amarone.

Amarone bewaren

Amarone is een echte bewaarwijn. Sommige Amarone wijnen kan je wel tot 15 jaar bewaren. Als je Amarone wijn bewaart, veranderen de fruitige tonen meer naar gedroogde fruittonen. Denk aan gedroogde pruimen en rozijnen. Hierbij kunnen de kruidige en aardse tonen wat meer naar de voorgrond treden.

Hoe langer je Amarone bewaart, hoe zachter de tannines worden. Dus hoe ouder een Amarone wijn, hoe zachter en fluweelachtiger hij is in de mond.

Als je een wijn lang wil bewaren, zorg er dan voor dat je de fles liggend of schuin bewaard. Het liefst in een dronkere en frisse omgeving met zo min mogelijk vibraties en geuren. Zorg voor een licht vochtige omgeving met genoeg toegang tot lucht en met een constante temperatuur. Het is het beste als het er niet tocht. Ideaal is een wijnkelder, maar een (voorraad)kast is ook goed.

Online Amarone wijn kopen

Koop jouw Amarone wijn online bij Abels Wijnen. Binnen drie dagen wordt jouw Amarone wijn bij je thuisbezorgd. Bij bestellingen vanaf €75,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar het gemak van online wijn kopen!