Algemeen

Top 10 populairste witte druivensoorten

14 Feb 2024

Zonder druiven ook geen wijn! Elke druif heeft zijn eigen karakter en zorgt ervoor dat dit doorgegeven wordt aan de wijn. Een wijn kan uit één druif bestaan, maar er zijn ook genoeg blends die uit twee of meerdere druiven bestaan. Er zijn super veel druivensoorten. Dat geldt voor rode wijnen, maar zeker ook voor witte wijnen. In dit bericht gaan we in op de populairste witte wijnen. 

De meeste mensen hebben een voorkeur wat betreft druivensoort. Omdat er erg veel druivensoorten zijn en wij ons kunnen voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we tien populairste witte druiven voor je opgesomd en vertellen we je wat deze druif nou zo populair maakt.

Pinot Grigio

De Pinot Gris komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar tegenwoordig kom je hem op veel plekken in de wereld tegen. Zo is deze druif pas echt bekend geworden toen de Italianen ermee aan de gang gingen. Zij noemden deze druif de Pinot Grigio.

Verschillende benamingen voor de Pinot Grigio
De Pinot Grigio heeft verschillende benamingen. Denk aan Pinot Gris, Malvoisie, Grauerburgunder, Ruländer of Szürkebarát genoemd. Het gaat om exact dezelfde druif, maar zijn herkomst is anders. De verschillende benamingen van de Pinot Grigio is dus afhankelijk van waar deze witte druif vandaan komt.

Smaken van de Pinot Grigio
De Pinot Grigio heeft vaak een hoge concentratie aan suikers. Hierdoor is de Pinot Grigio uitermate geschikt voor dessertwijnen: zoete witte wijnen.
Een Pinot Grigio die uit Frankrijk komt, is vaak wat steviger en fruitiger. Een Italiaanse Pinot Grigio is daarentegen lichtzoet en kruidig. Vaak herken je ook bloemige tonen in Pinot Grigio wijnen.

Wat eet je bij Pinot Grigio?
Over het algemeen gaan Pinot Grigio wijnen goed samen met witte visgerechten, verschillende salades, lichte voorgerechten, wit vlees en romige sausen.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Pinot Grigio

Chardonnay

Eén van de populairste witte druif ter wereld is wel de Chardonnay. De Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk. Tegenwoordig is hij in erg veel landen in de wereld te vinden. De Chardonnay dient als basis voor champagnes, Chablis wijnen en beroemde witte Bourgognewijnen.

Smaken van de Chardonnay
Chardonnay geeft vaak of volle witte witte wijnen of fruitige, zuivere en frisse witte wijnen. De volle wijnen zijn vaak het resultaat van wijnen die hebben gerijpt op eikenhout. De wijn is dan vaak een beetje boterachtig en vettig in de mond. Ook kom je tonen van vanille tegen. Als een wijn van de Chardonnay de houtrijping niet heeft gehad, kom je juist veel fruitige en frisse tonen tegen.

Wat eet je bij Chardonnay?

- Een Chabliswijn is vaak erg lekker bij schaaldieren
- Een witte Bourgognewijn is vaak lekker bij gerechten met wit vlees en vis.
- Een volle Chardonnay die houtrijping heeft gehad, is lekker bij gerechten met room, vette vis, gerechten met gesmolten kaas en kip.
- Een frisse Chardonnay is lekker bij salades en lichte visgerechten.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Chardonnay

Sauvignon Blanc

Een andere bekende druif is de Sauvignon Blanc. Over heel de wereld worden Sauvignon Blanc wijnen gedronken. Oorspronkelijk komt deze witte druif uit het zuidwesten van Frankrijk. Tegenwoordig vind je de Sauvignon Blanc op verschillende plekken in de wereld.

Smaken van de Sauvignon Blanc
Over het algemeen levert de Sauvignon Blanc frisse en fruitige witte wijnen op. In sommige gevallen zorgt deze populaire witte druif ook voor dessertwijnen: zoete witte wijnen.

De Sauvignon Blanc levert veel verschillende typen witte wijnen. Dit hangt van verschillende factoren af. Zo is de rijpheid van de druif een belangrijke factor. Als een wijn van relatief rijpe Sauvignon Blanc druiven wordt gemaakt, proef je vooral tonen van buxus, paprika en bessen. Rijpe Sauvignon Blanc druiven leveren tonen van passievrucht en bessen. Als de Sauvignon Blanc druif overrijp is, herken je hier iets van meloen in de smaak.

Natuurlijk speelt herkomst van de Sauvignon Blanc ook een grote rol wat betreft smaak.

- Sauvignon Blanc wijnen uit Sancerre en Pouilly Fumé zijn vaak aromatische droge en mineraalachtige wijnen.
- Sauvignon Blanc wijnen uit Marlborough in Nieuw Zeeland zijn vaak frisfruitige, mineralige en complexe witte wijnen met frisse aroma’s van buxus, limoen en passievrucht.
- Sauvignon Blanc wijnen uit Chili zijn vaak uiterst strakke wijnen met een fris en aromatisch karakter.

Wijnen van de Sauvignon Blanc zijn ook erg geschikt om te laten rijpen in tanks of houten vaten. Als deze witte wijnen in stalen tanks rijpt, krijg je frisse witte wijnen met tonen van buxus en groene paprika. Als een Sauvignon Blanc wijn op houten vaten rijpt, resulteert dit in een smaakvolle witte wijn met tonen van rijp fruit en vanille.

Wat eet je bij Sauvignon Blanc?
Over het algemeen combineren Sauvignon Blanc wijnen goed bij groenten. Omdat de Sauvignon Blanc veel groene tonen bevat, gaat dit goed samen met frisse salades en geroosterde groenten.

Een klassieke Sauvignon Blanc uit Frankrijk bevat vaak veel mineralige tonen. Deze gaan goed samen met simpele gerechten met niet teveel kruiden. Ook lekker bij sushi en schaal- en schelpdieren.

Sauvignon Blanc wijnen uit Nieuw-Zeeland gaan goed met frisse gerechten. Dat komt, omdat deze wijnen vaak krachtige groene tonen hebben. Dit is erg lekker bij frisse gerechten. Denk aan salades, maar ook Aziatische gerechten met limoen of citroen.

Fruitige Sauvignon Blanc wijnen gaan goed samen met gegrilde en vette vis bereik met een klein kruidje. Dit is erg lekker en goed in balans met de frisheid van de wijn.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Sauvignon Blanc

Verdejo

Eén van de belangrijkste druiven van Spanje, is de Verdejo. Deze druif levert vaak zeer aromatische wijnen op met een zacht karakter. De Verdejo komt erg veel voor in Rueda, Spanje. Hier is de druif erg succesvol. Hij groeit dan ook bijna niet op andere plekken in Europa. Het succes heeft de druif te danken aan het klimaat in Rueda. Hier heerste namelijk een droog continentaal klimaat met verschillende temperaturen. De druif komt nergens anders op de wereld zo grootschalig voor als in Rueda.

Smaken van de Verdejo
De verdejo is vaak een beetje kruidig. Ook herken je hier notige tonen in. Een gebalanceerd zuurtje maakt de wijn helemaal af. Witte wijnen van de Verdejo geven vaak geuren van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. Je proeft vaak een klein bittertje, maar deze is goed in balans. De smaak van Verdejo wijn doet denken aan peren. Na enige jaren op fles, proef je honingachtige tonen met iets van noten.


Wat eet je bij Verdejo?
Over het algemeen is een Verdejo lekker om zo te drinken. Vooral als het zonnetje schijnt is deze wijn heerlijk op een terrasje of in de tuin. Uiteraard zijn er ook verschillende gerechten die goed combineren bij deze populaire witte wijnen. Zo is Verdejo erg lekker bij tapas, lichte voorgerechten, diverse salades en witte vis.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Verdejo

Gewürztraminer

Een andere populaire witte druif is deGewürztraminer. Deze druif komt uit Frankrijk, uit de Elzas. De Gewürztraminer is vrij kruidig. Hier dankt hij zijn naam ook aan. Gewürztraminer is letterlijk vertaald ‘kruidige traminer'.

De druif doet het erg goed in de Elzas. Nergens anders doet hij het zo goed als hier. Toch komt deze witte druif ook voor in Duitsland, Italië, Oostenrijk en de nieuwe wijnwereldlanden.

Smaken van Gewürztraminer
Wijnen van de Gewürztraminer zijn vaak vrij krachtig en complex. In deze wijnen herken je tonen van ananas, mango en passievrucht. Ook komt de geur van rozen goed naar voren. De kruidigheid is typerend voor alle Gewürztraminers. Denk aan tonen van kruidnagel, peper en peperpunt.

Wat eet je bij Gewürztraminer?
Over het algemeen gaat de Gewürztraminer goed samen met kruidige gerechten, zoals Aziatische gerechten. Dat komt, omdat deze gerechten vaak erg pittig en kruidig zijn. De kruidigheid en krachtigheid van de Gewürztraminer gaat hier goed tegenop en zorgt voor een uitmuntende combinatie.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Gewürztraminer

Grüner Veltliner

Als je denkt aan de Grüner Veltliner, denk je hoogstwaarschijnlijk ook aan Oostenrijk. Ongeveer 32% van de wijngaarden hier is verbouwd met deze witte druif. De Grüner Veltliner komt het meeste voor ten noorden van Wenen, in Niederösterreich. De Grüner Veltliner met peperaroma komen uit Weinviertel. De wat krachtigere soorten met minerale aroma’s komen uit Wachau.

Smaken van Grüner Veltliner
Wijnen van de Grüner Veltliner zijn vaak droog en verfrissend. Over het algemeen bevatten deze wijnen tonen van wit fruit en exotische vruchten. De wijn is verfrissend, maar heeft tegelijkertijd zachte zuren die perfect in balans zijn.

Wat eet je bij Grüner Veltliner?
Over het algemeen smaakt een Grüner Veltliner heerlijk bij bijvoorbeeld geitenkaas. De zuurgraad van de wijn gaat goed samen met de romige textuur van de kaas. Een Grüner Veltliner is ook erg lekker met verschillende visgerechten en salades. Ook de Aziatische keuken is een goede keuze. Verder zijn ook diverse salades, witte vleesgerechten en verschillende groenten, zoals asperges.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Grüner Veltliner

Riesling

In bijna alle Duitse wijngebieden kom je de Riesling tegen. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Australië en Italië kom je deze populaire witte druif tegen. De Riesling komt oorspronkelijk uit Frankrijk, Elzas. De Elzas is de enige streek in Frankrijk waar deze druif mag worden verbouwd.

Smaken van Riesling
Over het algemeen geeft de Riesling geuren van perzik en appel. In de mond is deze wijn vaak zuur en ietwat pittig. Omdat de Riesling op verschillende plekken en op verschillende bodems groeit, varieert het smaakprofiel heel erg. Een wijn van de Riesling kan zoet zijn, maar ook heel erg droog.

Wat eet je bij Riesling?
Wijn van de Riesling is erg lekker bij heel veel verschillende gerechten. Over het algemeen is de Riesling lekker bij verschillende Aziatische gerechten. Een droge Riesling is lekker bij vis, zeevruchten, schaal- en schelpdieren, zuurkool en gevogelte.

Lichtzoete Riesling wijnen zijn lekker kruidige en pittige Aziatische gerechten. Hele zoete Rieslings zijn lekker bij verschillende desserts.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Riesling

Viognier

De Viognier komt vooral in Frankrijk voor. Vooral in Côtes du Rhône. In Condrieu is de Viognier de enige toegelaten druif. Verder is de Viognier ook te vinden in de Ardèche en Languedoc Roussillon. Ook buiten Europa doet de Viognier het goed. Denk aan Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland.

Smaken van Viognier
Wijnen van de Viognier bevatten vaak tonen van zacht fruit, zoals mandarijnen, perzik en mango. Ook bloemen kom je tegen. Denk aan rozen. Ze bevatten zuren en zijn vrij krachtig. De wijn heeft bijna altijd een droog karakter.

Als we kijken naar smaak, speelt rijping natuurlijk ook een grote rol. Als een Viognier op hout heeft gerijpt, is hij minder zuur dan een Viognier die in stalen tanks heeft gerijpt. Viognier wijnen met houtrijping zijn vaak ook wat voller en bevatten tonen van nootmuskaat en vanille. Viognier wijnen zonder houtrijping zijn vaak bloemiger, fruitiger en frisser.

Wat eet je bij Viognier?
Over het algemeen zijn wijnen van de Viognier lekker bij gerechten die niet te veel zuren bevatten. Een goede keuze zijn kruidige gerechten, wortel en pompen. Ook lekker bij zeevruchten en varkensvlees.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Viognier

Vermentino

De Vermentino is een Italiaanse druif. Je komt het vooral tegen in Sardinië. Hier wordt hij ook wel Pigato genoemd. Ook in Corsica (Piëmonte) komt de druif veel voor. Hier staat hij bekens als Favorita. Tegenwoordig wordt de wijn ook steeds populairder in Frankrijk, in de Languedoc.

Smaken van Vermentino
Over het algemeen bevatten wijnen van de Vermentino florale tonen, zoals Meidoorn en Lindebloesem. Ook kom je veel fruitigheid tegen in deze wijnen. Wat dacht je van peer, citroen en meloen?

Wijnen van de Vermentino bevatten vaak frisse zuren en een klein kruidigheidje. Ze zijn vaak vrij vol, maar ook zacht.

Wat eet je bij Vermentino?
Over het algemeen combineert Vermentino erg lekker bij gerechten met vis. Een stevige vis is een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan zalm of mosselen. Ook bij de Mediterrane keuken is een Vermentino een goede keuze. De wijn is erg lekker bij verschillende pasta’s, risotto, geroosterde groenten en asperges. Ook bij kazen, zoals ricotta, pecorino, feta en mozzarella. Verder is een wijn van de Vermentino ook lekker om gewoon zo van te genieten. Op bijvoorbeeld het terras of gewoon lekker thuis op de bank.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Vermentino

Muscat/ Moscato

Eén van de oudste witte druiven is de Muscat. De Muscat kom je in veel verschillende landen over de hele wereld tegen. Het is een druif met veel smaak. Er zijn veel varianten van de Muscat. Denk aan de Muscat Blanc à Petits Grains en Muscat d‘Alexandrië. Andere benamingen van de Muscat zijn ook wel Moscatel (Spaans), Moscato (Italiaans) en Muskateller (Duits). Muscat is geschikt voor zowel zoete witte dessertwijnen als strakke droge witte wijnen.

Smaken van Muscat
Zoete witte wijnen van de Muscat bevatten vaak bloemige tonen en aroma’s van honing en fruit. Deze wijnen zijn vaak erg geparfumeerd. Droge wijnen van de Muscat zijn vaak erg aromatisch en sappig. Vaak herken je hier iets kruidigs in.

Wat eet je bij Muscat?
Een droge Muscat combineert erg lekker asperges, diverse frisse salades en visgerechten. Een zoete Muscat is lekker bij verschillende desserts en kazen.

>> Bekijk ons assortiment wijnen van Muscat / Moscatel

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze witte wijnen? Bekijk dan ons assortiment witte wijn!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Jose Galo Rueda Verdejo

    José Galo Rueda Verdejo

    Misschien wel het spannendste Spaanse wit van dit moment! Jose Galo is 100% Verdejo druif uit de Rueda. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 7,75
  2. Feudo Arancio Vermentino Sicilia DOC Feudo Arancio Vermentino Sicilia DOC

    Feudo Arancio Vermentino Sicilia DOC

    Een verfrissend, zeebriesje in het glas. Aromatisch. Bloemig, citrus, venkel, steranijs. Dikke maatjes met schelp en schaaldieren. ..Lees meer

    € 9,99 € 7,95
  3. Proefpakket Chardonnay (6 flessen)

    Proefpakket Chardonnay (6 flessen)

    Heerlijke volle en vettige wijnen, gemaakt van de Chardonnay. Heerlijke wijnen waar je u tegen zegt... ..Lees meer

    € 50,35 € 47,95
  4. Proefpakket Sauvignon Blanc (6 flessen)

    Proefpakket Sauvignon Blanc (6 flessen)

    Overheerlijke wijnen in één pakket. Fris en droog, zoals je van Sauvignon Blanc kan verwachten. ..Lees meer

    € 57,75 € 54,95
  5. Proefpakket Pinot Grigio (3 flessen)

    Proefpakket Pinot Grigio (3 flessen)

    Overheerlijke wijnen van de Pinot Grigio. Proef en geniet! ..Lees meer

    € 24,45 € 21,95
  6. Proefpakket Riesling (3 flessen)

    Proefpakket Riesling (3 flessen)

    Je staat versteld van deze drie waanzinnige wijnen van de Riesling! ..Lees meer

    € 34,85 € 31,95
  7. Les Peyrautins Sauvignon Blanc Reserve Les Peyrautins Sauvignon Blanc Reserve

    Les Peyrautins Sauvignon Blanc Reserve

    Heerlijke Franse witte wijn met intense geuren en rijke smaken. Lekker vol door de houtrijping! ..Lees meer

    Vanaf € 7,99
  8. Tarani Sauvignon

    Tarani Sauvignon Blanc

    Toegankelijke Sauvignon Blanc met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Soepel, zacht, fruitig en lekker fris. ..Lees meer

    Vanaf € 5,85
  9. Domaine de la Baume Viognier Elisabeth Domaine de la Baume Viognier Elisabeth

    Domaine de la Baume Viognier Elisabeth

    Wereldberoemde Franse witte wijn van een vooraanstaand wijnhuis. Lekker vol, fris en ietwat kruidig. Winnaar van een gouden medaille. ..Lees meer

    Vanaf € 8,50
  10. Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame

    Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame

    Een volle Franse wijn van het beroemde wijnhuis Domain de la Baume. Lekker vol en fruitig. Een aangename verrassing... ..Lees meer

    Vanaf € 8,50
  11. Terre del Noce chardonnay

    Terre del Noce Chardonnay

    Frisse en zuivere Italiaanse witte wijn, afkomstig uit het verborgen pareltje: Zuid-Tirol. ..Lees meer

    Vanaf € 5,90
  12. Kaiken Estate Chardonnay Unoaked

    Kaiken Estate Chardonnay Unoaked

    Een heerlijke frisse en fruitige Argentijnse witte wijn, afkomstig van een toonaangevend wijnhuis! ..Lees meer

    Vanaf € 9,70
  13. El Coto Verdejo Rioja El Coto Verdejo Rioja

    El Coto Verdejo Rioja

    Heerlijke Spaanse witte wijn gemaakt van de Verdejo. Lekker verfrissend en zeer smaakvol! ..Lees meer

    Vanaf € 7,99
  14. Muscat de Saint-Jean de Minervois AOP Domaine les Roumanis Petit Grain

    Muscat de Saint-Jean de Minervois AOP Domaine les Roumanis Petit Grain

    Muscat de Saint-Jean de Minervois AOP Domaine les Roumanis Petit Grain is liefde op het eerste gezicht! Lekker zoet, maar zeker niet te zoet. Tonen van bloemen en honing. ..Lees meer

    Vanaf € 7,99
  15. Hechizo Moscatel

    Hechizo Moscatel

    Liefhebbers van een zoete sherry zullen dolblij zijn met dit pareltje. Lekker zoet met tonen van honing en fruit. ..Lees meer

    € 19,95
  16. Hornhead Viognier  Hornhead Viognier 

    Hornhead Viognier

    Weelderige Franse witte wijn. Eigenwijze Viognier, knisperend fris met heel veel fruit! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  17. Tiefgang Kalkstein Riesling Trocken

    Tiefgang Kalkstein Riesling Trocken

    Fris en fruitige Duitse witte wijn, gemaakt van de Riesling! Frisse en fruitige wijn die van begin tot eind schittert. ..Lees meer

    Vanaf € 7,75
  18. Philippe Michel Riesling

    Philippe Michel Riesling Arthur Metz

    Afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz. Smaakvolle, uitgebalanceerde Elzasser. ..Lees meer

    Vanaf € 11,99
  19. Manoir Grignon Muscat Sec

    Manoir Grignon Muscat Sec

    Een opvallende droge Muscat wijn uit het Zuid-Franse. Lekker kruidig, sappig, maar toch lichtvoetig qua smaak! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  20. Rocca Pinot Grigio Bianco

    Rocca Pinot Grigio Bianco

    Heerlijk fris uit de Veneto, gemaakt van één van de bekendste druiven uit Italië, de Pinot Grigio! ..Lees meer

    Rating:
    80%
    Vanaf € 6,45
  21. Philippe Michel Gewürztraminer Arthur Metz

    Philippe Michel Gewürztraminer Arthur Metz

    Een ronde en gestructureerde wijn uit de Elzas met een heerlijke afdronk. ..Lees meer

    Vanaf € 12,45
  22. XR Vermentino Xavier Roger

    XR Vermentino Xavier Roger

    Vermentino XR, voor mensen die even wat anders willen! ..Lees meer

    Vanaf € 6,75
  23. XR Viognier Xavier Roger

    XR Viognier Xavier Roger

    Viognier: de rijzende ster in het witte wijnland! ..Lees meer

    Vanaf € 6,75
  24. Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

    Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

    Een spannende witte wijn uit Oostenrijk met veel fruit en specerijen. Niet voor niets prijswinnaar. Eén slok en je bent verkocht. ..Lees meer

    Vanaf € 8,99
  25. Mount Hermon Moscato Mount Hermon Moscato

    Mount Hermon Moscato

    Mount Hermon Moscato is een heerlijke zoete dessertwijn uit Israël.Llaag in alcohol en een echte smaakexplosie! ..Lees meer

    Vanaf € 12,90
  26. Gamla Riesling Gamla Riesling

    Gamla Riesling

    Gamla Riesling: zo aantrekkelijk! Afkomstig van Golan Heights Winery, het beste wijnhuis van Israël. ..Lees meer

    Vanaf € 14,75
  27. Aromo Viognier D.O. Valle del Maule Aromo Viognier D.O. Valle del Maule

    Aromo Viognier D.O. Valle del Maule

    Bij deze witte wijn komt de geur van bloesem, tropisch fruit met rijpe abrikozen je gelijk tegemoet. In de smaak milde maar frisse zuren en tropisch fruit. ..Lees meer

    Vanaf € 6,75
  28. Le Tufare Pinot Grigio Terre Siciliane IGT

    Le Tufare Pinot Grigio Terre Siciliane IGT

    Fris en crispy zijn de rode draad van deze wijn. Veel frisheid, maar toch mooi in balans. ..Lees meer

    Vanaf € 6,45
  29. Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery

    Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery 0,375l

    Lekkere zoete dessertwijn, gemaakt van bevroren druiven. Zo worden de smaak en kwaliteit behouden! ..Lees meer

    Vanaf € 22,75
  30. Amoruccio Vermentino Terre Siciliane IGT Amoruccio Vermentino Terre Siciliane IGT

    Amoruccio Vermentino Terre Siciliane IGT

    Italiaanse witte wijn die je meteen weet te boeien. Een frisse, maar ook volle fruitige wijn die je het liefst met mensen die je lief zijn drinkt! ..Lees meer

    Vanaf € 5,99
  31. Sabino Verdejo

    Sabino Verdejo

    Sabino Verdejo is het witte zusje van de Sabino Tempranillo. Fris, fruitig en sappig met een klein bittertje. Gunstig geprijsd met torenhoge kwaliteit. ..Lees meer

    Vanaf € 4,95