In the spotlights

In the spotlights: wijnhuis Varvaglione

20 Feb 2024

Varvaglione is een imposant Italiaans wijnhuis. Hier komen echte pareltjes vandaan. Varvaglione bevindt zich in het zuiden van Italië, in Puglia. Dit wijngebied heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot echt wijncentrum. Het is één van de populairste wijngebieden van Italië. Dat komt vooral omdat hier kwalitatief goede wijnen worden gemaakt: de prijskwaliteitverhouding is hier helemaal perfect.

Het familieverhaal van wijnhuis Varvaglione

Varvaglione is een echt familiebedrijf. De geschiedenis van de familie gaat terug naar 1921. In dit jaar is Varvaglione opgericht. Dit was de periode na de Eerste Wereldoorlog. Italië was toen straatarm. Veel Italianen verlieten het land om hun geluk elders te vinden. Echter wilde familie Varvaglione in Italië blijven. Zij zouden er alles aan doen om hun leven op de rit te krijgen. Ze waren bereid om hard te werken voor hun toekomst. Met dat in hun achterhoofd begonnen ze het wijnhuis met hun familienaam: Varvaglione. Later in 1921 verkocht Varvaglione hun eerste wijnoogst en met succes…

Kwaliteitswijnen van Varvaglione: toen en nu

De grootouders van Cosimo richtte Varvaglione op. Cosimo geloofde in zijn grootouders en ging oenologie studeren. Op die manier kon hij een goede bijdrage leveren aan het familiebedrijf. Cosimo specialiseerde zich in het maken van kwaliteitswijnen.

Op dit moment is de vierde generatie van familie Varvaglione aan zet. Zij produceren nog steeds kwaliteitswijnen die heel de wereld overgaan. Varvaglione werkt hard om keer op keer de beste wijnen te produceren. Er worden geweldige wijnen gemaakt met de kennis van toen én nu.

Varvaglione in Puglia

Varvaglione heeft haar basis in Puglia, ook wel Apulië. Waar je ook gaat in Puglia, je komt al snel genoeg een wijngaard van Varvaglione tegen. Je vindt de wijngaarden van Varvaglione namelijk in heel Puglia.

Varvaglione heeft voor Puglia gekozen, vanwege de ideale omstandigheden. Puglia ligt namelijk omsloten door zee. Er raast een milde zeebries en de bodem is vruchtbaar. Deze facoren hebben een positieve invloed om de rijping van de druiven.

Druiven van Varvaglione

Varvaglione heeft vooral inheemse druiven aangeplant. Denk aan de Primitivo, Negroamaro en Malvasia. Ook minder bekende druiven kom je tegen, zoals bijvoorbeeld de Verdeca.

Varvaglione heeft natuurlijk ook gekozen om te werken met internationale sterren. Wat dacht je van de Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Wereldberoemde wijnen van Varvaglione: 12e Mezzo

Eén van de meest bekende wijnen van Varvaglione zijn de 12e Mezzo wijnen. Dit zijn toegankelijke wijnen die bij velen in de smaak vallen. De 12e Mezzo hebben verschillende prijzen gewonnen en behoren tot één van de beste wijnen ter wereld.

De 12e Mezzo, is in het Nederlands vertaald: 'twaalf en een half'. Dit verwijst naar het alcoholpercentage van de wijn. Een alcoholpercentage van 12,5% is uniek voor wijnen uit Puglia. Hier worden namelijk vooral wijnen gemaakt met een alcoholpercentage rond de 15%.

Wijnen van Varvaglione

Wij hebben de volgende Varvaglione wijnen in ons assortiment:

- Varvaglione 1921 Primitivo di Manduria Riserva DOC
- Varvaglione Collezione Privata Primitivo di Manduria DOC Old Vines
- Papale Primitivo di Manduria Linea Oro Varvaglione DOP
- 12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione IGP
- 12e Mezzo Rosato del Salento Varvaglione IGP
- 12e Mezzo Malvasia Bianca del Salento Varvaglione IGP
- 12e Mezzo Negroamaro del Salento Varvaglione IGP
- 12e Mezzo Pinot Grigio di Puglia Varvaglione IGP

Ben je benieuwd geworden naar de wijnen van Varvaglione? Bekijk ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht:
 1. 12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione IGP

  12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione IGP

  Prachtige middelzware rode wijn. Elegant met zachte en rijpe tannines! ..Lees meer

  Rating:
  80%
  Vanaf € 8,95
 2. Papale Primitivo di Manduria Varvaglione Papale Primitivo di Manduria Varvaglione

  Papale Primitivo di Manduria Linea Oro Varvaglione DOP

  Een rode wijn met 'Pauselijke roots'. Krachtig, maar toch elegant! Winnaar van een gouden medaille tijdens de International Wine Challenge Vienna 2019! ..Lees meer

  Vanaf € 19,90
 3. 12e Mezzo Malvasia Bianca del Salento Varvaglione IGP 12e Mezzo Malvasia Bianca del Salento Varvaglione IGP

  12e Mezzo Malvasia Bianca del Salento Varvaglione IGP

  Een unieke wijn uit Puglia met stuivende geuren van rijp tropisch fruit en bloemen! Winnaar van een gouden medaille tijdens de Sommerlier Wine Awards 2019. ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 4. 12e Mezzo Negroamaro del Salento Varvaglione IGP 12e Mezzo Negroamaro del Salento Varvaglione IGP

  12e Mezzo Negroamaro del Salento Varvaglione IGP

  Een volle en ronde wijn met een zwoel en warm karakter! Winnaar van een gouden medaille op de Berliner Wein Trophy en kreeg een OIV Award. ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 5. 12e Mezzo Rosato del Salento Varvaglione IGP

  12e Mezzo Rosato del Salento Varvaglione IGP

  Een rosé wijn die je even meeneemt naar het voorjaar! ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 6. 12e Mezzo Pinot Grigio di Puglia Varvaglione IGP

  12e Mezzo Pinot Grigio di Puglia Varvaglione IGP

  Een wijn om van te watertanden! Elegant, evenwichtig en fris. ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 7. Varvaglione 1921 Primitivo di Manduria Riserva DOC

  Varvaglione 1921 Primitivo di Manduria Riserva DOC

  Een krachtige rode Italiaanse wijn met rijp rood fruit en wat houttonen in de smaak. 1921: een eerbetoon aan de familie en het wijnhuis! ..Lees meer

  Vanaf € 36,95
 8. Varvaglione Collezione Privata Primitivo di Manduria DOC Old Vines

  Varvaglione Collezione Privata Primitivo di Manduria DOC Old Vines

  Deze krachtige, maar zachte rode Italiaanse wijn is de top van Varvaglione. Gemaakt van druivenstokken van meer dan 50 jaar oud. ..Lees meer

  Vanaf € 26,95