Algemeen

Wijntermen T tot en met Z

04 Sep 2018
wijntermen-t-tot-en-met-z

Echte wijnkenners gooien vaak met termen, zoals aroma, barrique, AOC, etc.. Dit zijn standaard wijntermen die de meeste wijnkenners gebruiken. Wil jij een echte wijnkenner worden, begin dat vast met de wijntermen. Hieronder de belangrijkste wijntermen van T tot en met Z.

Heb je de wijntermen van wijntermen A tot en met F, wijntermen G tot en met N en wijntermen O tot en met S ook al gezien?


T

Tafelwijn
Tafelwijnen bevatten vaak geen specifieke kwaliteitseisen. Het gaat vaak om de wat goedkopere wijnen.

Tannine
Tannine, ook wel looizuur, is een belangrijk bestandsdeel van rode wijn en speelt een grote rol in wijn als we het hebben over de houdbaarheid. Tannine houdt oxidatie en de groei van bacteriën tegen. Daarnaast ontwikkelen geur- en smaakstoffen langzaam, waardoor de wijn meer karakter krijgt. Sommige wijnboeren voegen tannine kunstmatig toe aan wijn, zodat de wijn langer houdbaar blijft. De smaak van tannine in wijn is een beetje wrang. Toch zorgt tannine voor een prettige structuur en versterkt het fruit in de wijn. Het is de taak van de wijnboer om de juiste balans te vinden in wijn. In nature zit tannine in de schillen, pitten en stelen van druiven. Ook komt het voor in hout. Tijdens het gistingsproces komen de tannines uit de druiven in de wijn. Als een wijn in houten vaten heeft gerijpt, kan het zijn dat de tannines ook verkregen zijn van het hout.

TBA
TBA staat voor Trockenbeerenauslese. Dit is een Duitse term en verwijst naar een kwaliteitsklasse voor wijn. TBA wijnen worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door de schimmel Botrytis Cinerea. Deze schimmel maakt de schil van de druiven vaak poreus. Hierdoor verdampt het water binnen in de druiven, waardoor deze verschrompelen tot een soort rozijnen. Deze druiven geven zeer zoete wijnen.

Tempranillo
Tempranillo is een vroegrijpende druif en leent zich goed voor vatrijping. Goede Tempranillo wijnen kunnen lang bewaard blijven. Ondanks dat er soms monocépages (wijnen die uit één druivensoort bestaan) van de Tempranillo worden gemaakt, wordt de druif voornamelijk gebruikt voor assemblages (wijnen die uit meerdere druivensoorten bestaan). Zo wordt Tempranillo bijvoorbeeld in de Spaanse wijnstreken Rioja Alta en Rioja Alavesa gecombineerd met de Grenache druif.

Terroir
Onder terroir wordt het totaal van de directe omgeving van de druivenstok verstaan. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld om de bodem en het klimaat. Het terroir kun je vaak terug proeven in de wijn. Denk bijvoorbeeld aan een mineralige smaak van een kalkachtige ondergrond.

V

Vatgisting
Vatgisting is een vinificatietechniek, waarbij de eerste vergisting in een houten vat plaatsvindt.

Vatrijping
Vatrijping is het proces van rijping van de wijn in een vat. Door de biochemische reacties wordt de wijn hierdoor steeds beter drinkbaar.

Vendange Tardive
Dit betekent in het Frans: late oogst.

Vermouth
Vermouth is een versterkte witte of rode wijn. Deze wordt op smaak gebracht door kruiden, karamel en suiker. Vermouth komt voornamelijk voor in wijnstreek Piëmonte.

Versterkte wijn
Een voorbeeld van versterkte wijnen zijn port of sherry. Hierbij wordt in een bepaalde fase van het bereiden van wijn alcohol toegevoegd.

Vieilles Vignes
Vieilles Vignes zijn in het Frans oude wijnstokken. Sommige zijn wel meer dan 80 jaar oud!

Vigneron
Dit is in het Frans vertaald: wijnbrouwer of druiventeler.

Vin de Garde
Vin de Garde is een Franse benaming voor wijnen die gemaakt is om te ouderen, ook wel bewaarwijnen genoemd.

Vin Gris
Vin Gris, ook wel blush rosé, is een bleekroze wijn. Deze wijn heeft zijn kleur te danken aan het zeer kort contact met de schillen van de druiven.

Vin de Paille
Dit is een zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven.

Vinifera
Dit is een Europese soort wijnstok van het geslacht Viniferera.

Vinificatie
Vinificatie is een ander woord voor wijnbereiding; de manier waarop wijn wordt gemaakt.

Vintage
Vintage is de aanduiding van één enkel oogstjaar. Dit zie je vooral bij port of champagne.

W

Walsen
Walsen is het ronddraaien van een glas wijn in de hand of op tafel. Op die manier komen aroma's los.

Wijnsteen
Wijnsteen zijn een soort kristalletjes die op de bodem van een fles wijn zichtbaar zijn. Dit laat zien dat een wijn goed is. Wijnsteen ontstaat bijvoorbeeld door witte wijn bij een lage temperatuur te bewaren. Wijnsteen heeft geen invloed op de smaak.

Wrang
Als een wijn wrang is, trekken je wangen naar binnen. Een jonge wijn is vaker wrang dan een gerijpte wijn. Deze heeft namelijk onrijpe tannines en weinig lekkere zuren.

Z

Ziel
Een wijnfles heeft een ziel. Dit is de holte in de bodem van een fles. Oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat eventueel bezinksel niet te veel door de wijn mengt bij het schenken van wijn.

Zuurgraad
Wijnen bevatten zuren. Je hebt de vluchtige zuren en de vaste zuurgraad. De vluchtige zuurgraad heeft bouquet aan de wijn. De vaste zuurgraad geeft harmonie aan de wijn.

Zwaar
Wijnen worden vaak zwaar genoemd als ze een hoog alcoholpercentage hebben.