Algemeen

Wijntermen O tot en met S

15 May 2018
wijntermen-o-tot-en-met-s

Echte wijnkenners gooien vaak met termen, zoals aroma, barrique, AOC, etc.. Dit zijn standaard wijntermen die de meeste wijnkenners gebruiken. Wil jij een echte wijnkenner worden, begin dat vast met de wijntermen. Hieronder de belangrijkste wijntermen van O tot en met S.

Heeft u de wijntermen van wijntermen A tot en met F en wijntermen G tot en met N ook al gezien?

O

Oenologie
Dit is de wetenschap van wijnbereiding. Hieronder valt bijvoorbeeld ook de vinificatie.

Ontzuren
Dit is een vinificatietechniek die toegepast wordt in gebieden met een relatief koel klimaat. Hierbij wordt het zuurgehalte van een wijn verlaagd, door bijvoorbeeld kalk of water aan de wijn toe te voegen.

Oogsten
Dit is het plukken van de druiven. Dit kan zowel handmatig of machinaal.

Op dronk
Een wijn is 'op dronk' als deze genoeg heeft gerijpt en drinkbaar is. De meeste wijnen zijn bij het bottelen al drinkbaar. Sommige wijnen zijn op zijn best als ze even hebben gerijpt.

Opleggen
Dit is wanneer een wijn rijpt in de fles. Dit duurt soms een aantal jaren.

Ouillage
Dit is de ruimte tussen de wijn en het vat of de wijn en de kurk in de fles.

Oxidatie
Hierbij gaan rijpe aroma's over naar zuur. De wijn heeft te veel contact gehad met zuurstof. De wijn oxideert dan.

P

Phulloxera
Dit is een druivenziekte die veroorzaakt wordt door druifluis. Aan het eind van de 19e eeuw werd een groot deel van de Europese wijnbouw hierdoor vernietigd.

Pinot Blanc
Een druivensoort, afkomstig uit Frankrijk. Deze druif geeft neutrale wijnen met aroma's van appels en wit fruit.

Pinot Noir
Dit is een blauwe druif die over heel de wereld voorkomt. Tevens is dit één van de oudste druivenrassen.

Polyfenolen
Dit zijn tanninnes en kleurstoffen in wijn.

Prosecco
Prosecco is een witte druivensoort waar deze mousserende wijn van wordt gemaakt. Deze druif komt oorspronkelijk uit Italië. Om precies te zijn uit een streek nabij Venetië. Prosecco is een wijn met een beschermde naam, die gemaakt is in dit gebied.

R

Refractometer
Dit is een apparaat die het suikergehalte in druiven kan meten.

Reserva
Dit is een wijn die een aantal maanden rijping in vat en op fles heeft gehad. Een reserva moet voldoen aan drie voorwaarden: afkomstig uit een goed oogstjaar, minimaal één jaar gerijpt op vat en één jaar gerijpt op fles. Het alcoholgehalte moet minimaal een half procent hoger zijn dan is voorgeschreven.

Restsuikers
Dit is de hoeveelheid onvergiste suikers die in de wijn achterblijft.

Rozijn
Dit is een gedroogde druif. Hiervan worden bepaalde wijnen gemaakt, zoals Amarone.

S

Saignée
Dit is een Franse term. Tijdens het gisten van rode wijn laat men een klein deel van de most weglopen om de wijn geconcentreerder te maken.

Sangiovese
Een blauwe druivensoort, afkomstig uit Italië. Deze wijn geeft vaak rode kruidige wijnen.

Sauvignon Blanc
Dit is een witte druivensoort en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze druif geeft zowel droge als zoete wijnen.

Sherry
Dit is een Spaanse wijn. De naam is afkomstig uit de stad Jerez de la Frontera. Sherry's zijn vaak ziltig, strak, droog of zoet.

Sin Crianza
Dit is een aanduiding, afkomstig uit Rioja. Het verwijst naar een jonge wijn die minder dan een jaar op fles heeft gerijpt.

Structuur
De structuur wordt gevormd door de zuren en tannine in de wijn. Als een wijn structuur verliest, krijgt deze vaak meer ronding.

Syrah
Dit is een druivensoort die over heel de wereld wordt verbouwd. Wijnen van de Syrah hebben vaak complexe aroma's van zwart fruit, kruiden, drop, chocolade en koffie. Deze wijnen bevatten vaak veel tannines.

Wijntips bij dit bericht: