Algemeen

Wijntermen A tot en met F

wijntermen

Echte wijnkenners gooien vaak met termen, zoals aroma, barrique, AOC, etc.. Dit zijn standaard wijntermen die de meeste wijnkenners gebruiken. Wil jij een echte wijnkenner worden, begin dat vast met de wijntermen. Hieronder de belangrijkste wijntermen van A tot en met F.

Wijntermen

A

Afdronk
Dit is de smaak die na een slok in je mond blijft hangen.

Alcoholische gisting
Dit is het proces, waarbij suiker omgezet wordt in alcohol en koolzuurgas.

Amarone
Dit is een rode wijn, gemaakt van half ingedroogde druiven. Afkomstig uit Italië, Veneto.

AOC
AOC staat voor Appellation d'Origine Controlee. Dit is een Franse kwaliteitsaanduiding uit een bepaalde streek.

Aroma
Aroma's bevatten het geheel van afzonderlijke geuren en smaken. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de druif. De meeste aroma's verdwijnen tijdens de gisting. Aroma's bepalen voor een groot deel de smaak van de wijn.

Assemblage
Een wijnmaker kan een wijn van of één druivensoort maken of van twee of meer druivensoorten. Is de wijn van één druivensoort gemaakt, is er sprake van een (mono)cepage. Is de wijn van twee of meerdere druivensoorten gemaakt, noemt men de wijn een assemblage of blend.

Appellation
Dit is een geografisch gecontroleerd wijngebied. Duidt naar de herkomst van de wijn.

B

Balans
Dit geeft de onderlinge verhouding van alcohol, zuurgraad, suiker en droge extracten in de wijn aan. Een wijn is in balans als geen van deze elementen overheersend is.

Barbaresco
Dit is een belangrijke DOCG in Piëmonte. Overigens ook één van de grootste rode wijnen van Italië, gemaakt van de Nebbiolo.

Barbera
Populaire blauwe druivensoort uit Italië. Komt voornamelijk voor in Piëmonte.

Barrique
Dit is een eikenhouten wijnvat waar 225 liter wijn in kan rijpen.

Battonnage
Dit is een Franse wijnterm voor het roeren van dode gistcellen. Dit zorgt voor extra smaak in de wijn.

Bezinking
Dit is de periode om de most dat vergist is te laten staan. Zo zinken de grove bestandsdelen van de most naar de bodem van het vat of tank waar de wijn inzit.

Bezinksel
Na het aftappen van het sap ontstaan er vaste reststoffen. Dit bestaat uit takken, steeltjes, druivenschillen en -pitten.

Blanc de Blancs
Dit is een Franse term voor de benaming van witte wijn gemaakt van uitsluitend witte druiven.

Blanc de Noirs
Dit is een Franse term voor de benaming van witte wijn gemaakt van blauwe druiven.

Blend
Dit zijn wijnen die gemaakt worden van meerdere druivenrassen.

Blush rosé
De kleur van rosé wijn wordt donkerder hoe langer de schillen op het sap blijven zitten. Bij blush-rosé wordt dit maar een paar uur gedaan in plaats van een aantal dagen. Door deze korte aanraking krijgt de rosé een licht roze kleur.

Bodega
Wijnhuis of wijnbedrijf in het Spaans.

Body
Dit geeft de totaalindruk van de wijn weer. De dikte van de wijn speelt hier ook mee.

Botrytis Cinera
Dit is een schimmel. Als er een rotting platsvindt, heeft botrytis invloed op de schil. Hij veroorzaakt gaatjes, waardoor het sap verloren gaat en het suiker- en zuurgehalte omhooggaan.

Bottelen
Hierbij wordt de fles gevuld met wijn.

Bouquet
Het bouquet bevat alle verschillende geuren van een wijn.

C

Capsule
Dat is het omhulsel dat over de kurk, mond van de fles en een gedeelte van de hals wordt aangebracht. Dit is vaak van kunststof of metaal.

Cava
Mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt volgens de Methode Traditionelle: gisting op de fles.

Cava reserva
Cava die minimaal drie jaar heeft gerijpt.

Cava Grand Reserva
Cava die minimaal vijf jaar heeft gerijpt.

Cepage
Een wijnmaker kan een wijn van of één druivensoort maken of van twee of meer druivensoorten. Is de wijn van één druivensoort gemaakt, is er sprake van een (mono)cepage. Is de wijn van twee of meerdere druivensoorten gemaakt, noemt men de wijn een assemblage of blend.

Chambreren
Is een fles rode wijn uit een kelder op serveertemperatuur laten komen.

Chaptalisatie
Is het toevoegen van suiker aan de gistende most. Zo wordt het alcoholgehalte op peil gebracht.

Chateau
Dit is een wijnkasteel waar druiven worden geteeld en wijn wordt geproduceerd.

Chateau-botteling
Dit is wijn die op het chateau zijn gebotteld waar ze ook zijn verbouwd.

Climat
Dit is een wijnterm afkomstig uit de Bourgogne. Het betekent individuele wijngaard of appellation.

Coöperatie
Is een wijnkelder die wordt bestuurd door een groep wijnboeren.

Cremant
Dit is een mousserende wijn uit Frankrijk en Franssprekende gebieden. Cremant wordt gemaakt volgens de methode traditionelle.

Cru Bougeois
Dit is een kwaliteitsaanduiding in de Bordeaux.

Cru Classe
Dit is een kwaliteitsaanduiding in de Bordeaux.

Coulure
Dit is een fenomeen in de wijngaard. De potentiële vrucht zet geen vrucht tijdens de bloei in de vroege zomer.

Cru
Wijnen, waarbij cru op het etiket staat, komen van de beste wijngaarden binnen een bepaald wijngebied.

Crush
Wijnterm uit de nieuwe wereld. Wordt gebruikt voor de druivenoogst en wijnmaken.

Cuve
Franse term voor kuip of tank waarin de wijn wordt gemaakt of gerijpt.

D

DOC
Kwaliteitsaanduiding in Italië. Staat voor Denominazione di Origine Controllata.

DOCG
Allerhoogste kwaliteitsaanduiding in Italië. Staat voor Denominazione di Origine Controllata. Voordat de wijnen worden gebotteld, gaan ze door een commissie.

Domaine
Franse term voor een huis dat wijn produceert.

Dosage
Dit is de zoete wijnsubstantie die voor het bottelen aan een mousserende wijn wordt toegevoegd.

E

Enten
Dit is een techniek, waarbij het bovenste deel van de wijnstok op een andere onderstam wordt 'gezet'.

F

Fenolen
Dit is een wijnterm voor potentiële smaak, geur en tannine in de druif.

Flesrijping
Hierbij rijpt de wijn op de fles.

Flor
Dit is gist die zich op het wijnoppervlak vormt. Dit is een dikke laag en komt vaak voor bij de productie van Sherry.

Fysiologische rijpheid
Dit is een wijnterm voor de rijpheid in de schil van de druif. Deze schillen bevatten fenolen.

Meer weten? Ga dan naar de wijntermen G tot en met N.