Algemeen

Hoe kook je met wijn?

16 Mar 2020
hoe-kook-je-met-wijn

Een lekkere glas wijn is niet alleen lekker om te nuttigen tijdens het koken. Het is ook een goed idee om je wijn te verwerken in een gerecht. Voor sommige gerechten geldt dat het gerecht er nóg lekkerder op wordt. Geen idee hoe u wijn gebruikt in uw gerechten? Wij vertellen het u.

Waarom koken met wijn?

Wijn kan een positieve toevoeging zijn aan het gerecht. Als u met de juiste wijn kook, zal het gerecht nog lekkerder smaken. Er hoeven geen glazen vol in het gerecht verwerkt te worden; een scheutje is soms al genoeg. Als u de wijn lang genoeg laat koken, verdwijnt de alcohol en blijven de aroma's van de wijn over. Zit er nog alcohol in de wijn, kan het gerecht overheersend of 'hard' smaken.

Koken met rode of witte wijn?

Om te bepalen of u het beste met rode of witte wijn kunt koken, is er een ezelsbruggetje, namelijk: bij wit vlees of witte vis kiest u voor witte wijn voor rood vlees kiest u voor rode wijn.

Koken met droge wijnen

Een goede keuze is koken met droge witte en rode wijnen. Deze wijnen zijn lekker bij romige soepen, mosselen of in wijnsaus.

Koken met port

U kunt ervoor kiezen om met port te koken. Dit is lekker als u ook zoete gerechten klaarmaakt. Denk aan gerechten waar chocolade in is verwerkt, zoals een dessert of taart. Waarbij het ook lekker is, zijn gerechten, waarbij de zoetige smaak een mooi contrast vormt met het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een portsaus met een lap vlees. Een voordeel van koken met port wijn is dat je een fles port na openen wel één tot twee maanden kan bewaren.

Koken met zoete wijn

Zoete wijnen zijn vaak licht van smaak. Dit is de perfecte wijn om in te pocheren. Hierbij gaar je dus bijvoorbeeld een stuk vlees of vis in vloeistof, zoals wijn of water, en laat je het net niet koken. Denk bijvoorbeeld aan stoofperen in wijn.

Wijntips bij dit bericht: