Algemeen

Wijntermen G tot en met N

wijntermen-g-tot-en-met-n

Echte wijnkenners gooien vaak met termen, zoals aroma, barrique, AOC, etc.. Dit zijn standaard wijntermen die de meeste wijnkenners gebruiken. Wil jij een echte wijnkenner worden, begin dat vast met de wijntermen. Hieronder de belangrijkste wijntermen G tot en met N.

Heeft u de wijntermen A tot en met F ook al gezien?

Wijntermen

G

Geoxideerd
Een geoxideerde wijn is een oude wijn die in aanraking is gekomen met te veel lucht. Hierdoor krijgt de wijn een bruine kleur. Ook bevat een geoxideerde wijn geen fruitige aroma's meer, maar wel overrijpe en vaak zure aroma's.

Gist
Gist is een eencellige micro-organismen die van nature in de schil van de druif voorkomst. Gisten brengen de alcoholische gisting op gang. Om wijn te bereiden is er gist nodig.

Gran Reserva
Gran Reserve zijn Spaanse rode wijnen die minimaal 2 jaar in houten vaten rijpen en daarnaast ook minimaal 3 jaar in de fles. Witte wijnen en rosé wijnen rijpen in totaal 4 jaar met minimaal zes maanden in het vat. Hoelang een wijn rijpt in vat of op fles verschilt per gebied of land.

Grand Cru
Grand Cru is een aanduiding van de beste wijngaarden. Deze term wordt veel gebruikt in Bordeaux en Bourgogne, Frankrijk.

Grenache
Grenache is één van de meest gebruikte druiven ter wereld. De Grenache vind je in drie varianten: Grenache Noir, Grenache Blanc en Grenache Gris. Grenache wordt veelal gebruikt in blends van meerdere druiven. Om deze reden komt de naam 'Grenache' bijna nooit voor in de naam van een wijn.
De Grenache komt voornamelijk voor in Spanje. Ook in Zuid-Frankrijk en Australië vind je deze druif veel. De Grenache doet het erg goed in een heet en droog klimaat. De druif rijpt pas laat in het seizoen, waardoor hij de wijn een hoog alcoholpercentage meegeeft.

H

Hangtijd
Dit is de extra tijd dat de druiven aan de plant blijft hangen, zodat de juiste balans in rijpheid wordt bereikt.

J

Jeroboam
Dit is een fles met de inhoud van drie liter.

K

Kalkrijk
Een term die aanduidt dat er veel kalk in de bodem zit. Kalkrijke bodems zie je veel in de Bourgogne.

Klaring
Door het toevoegen van klaringsmiddelen (eiwit of bentoniet) maak je de net vergiste wijn helder.

Kurk
Als er kurk in de wijn zit, wordt er vaak niet de afsluiting bedoeld. Het gaat hier om een schimmel. Hierdoor krijgt je wijn een muffe en bittere smaak en is dus niet meer goed.

Late harvest
Late harvest betekent letterlijk: late oogst. Het resultaat van een late harvest is vaak een zeer zoete wijn.

M

Macération Carbonique
Macération Carbonique is een vinificatietechniek. Hierbij worden de intacte druiven in een gesloten vat worden vergist onder invloed van kooldioxide.

Magnum
Dit is een fles met de inhoud van 1,5 liter.

Malolactische fermentatie
Dit is een vinificatietechniek, waarbij appelzuur onder invloed van melkzuurbacteriën en warmte worden omgezet in milde melkzuren. Hierdoor wordt de wijn dus wat verzachtender.

Marcereren
Het laten inweken van druiven noemt men marcereren.

Meeldauw
Meeldauw is een schimmelziekte die voorkomt in de wijngaarden. Om meeldauw te voorkomen of behandelen is bespuiten vaak een goede oplossing.

Melange
Een melange is een samenstelling van meerdere basiswijnen. Deze worden bij elkaar gevoegd, voordat de wijn gebotteld wordt. Hierdoor ontstaat een blend wijn. Anderzijds kan dit ook een samenstelling zijn van verschillende druivensoorten.

Merlot
De Merlot is één van de belangrijkste druivenras van het zuid-westen van Frankrijk en Bordeaux. Ook in de rest van de wereld is de Merlot erg populair. De Merlot geeft veel kleur en een zachte en ronde textuur aan wijn. Qua aroma's geeft deze druif vaak tinten van kersen, pruimen, munt en zwarte bessen.

Mesoklimaat
Dit is het klimaat dat op een klein gedeelte van een land heerst.

Methode Traditionelle
Via deze methode worden Champagnes en sommige andere mousserende wijnen gemaakt. Hierbij vindt de eerste gisting op vat of tank plaats en de tweede gisting in de fles. Bij de tweede gisting kan het koolzuur niet ontsnappen, waardoor er dus bubbels in de wijn ontstaan.

Most
Most is het versgeperste sap van de druiven. Hierbij is de wijn nog niet vergist.

N

Nieuwe wereld
Nieuwe wereldlanden zijn alle wijn producerende landen buiten Europa. Van deze landen wordt in de Verenigde Staten de meeste wijn geproduceerd.

Non-vintage
Vintage is eigenlijk het jaartal van een wijn. Bij een non-vintage gaat het om een samenstelling van wijn uit verschillende oogstjaren.

Meer weten? Ga dan naar de wijntermen O tot en met S.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Magnum

  Arthur Metz Cremant d'Alsace Brut Prestige Magnum (1,5L)

  Afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Arthur Metz gelegen in de Elzas. Maar liefst 1,5 liter genot! ..Lees meer

  € 26,99
 2. Calusari Merlot Calusari Merlot

  Calusari Merlot

  Zachte Roemeense rode wijn, gemaakt van 100% Merlot druiven. Fruitig, kruidig en zacht. Je zal versteld staan. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 5,35
 3. Excelsior Purebred Shiraz Merlot

  Excelsior Purebred Shiraz Merlot

  Perfecte Zuid-Afrikaanse wijn met zoet fruit en zachte rijpe tannines. Mooi in balans. ..Lees meer

  Vanaf € 6,75
 4. José Galo Rueda Verdejo Magnum

  José Galo Rueda Verdejo Magnum (1,5L)

  Misschien wel het spannendste Spaanse wit van dit moment! Jose Galo is 100% Verdejo druif uit de Rueda. Komt in een prachtige magnum fles (1,5 liter). ..Lees meer

  € 21,99
 5. Bottega Prosecco Gold Bottega Prosecco Gold

  Bottega Prosecco Gold Magnum (1,5l)

  Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

  € 44,90
 6. Carlos Serres DOC. Rioja Gran Reserva

  Carlos Serres DOC. Rioja Gran Reserva

  Het paradepaardje van het wijnhuis Carlos Serres. Een krachtige, maar fluweelzachte, harmonieuze rode wijn. ..Lees meer

  Vanaf € 16,95
 7. Chateau Haut-Mouleyre Bordeaux Magnum

  Chateau Haut-Mouleyre Bordeaux Magnum (1,5L)

  Extra veel van deze heerlijke Bordeauxwijn in een prachtige Magnumfles! Lekker fruitig. Na één slok snak je naar meer. ..Lees meer

  € 23,99