Wijnnieuws

De wijntrends van 2018

30 Jan 2018
de-wijntrends-van-2018

2017 was een mooi wijnjaar, vooral voor witte wijnen. Ook de blush rosé deed het erg goed. Verder vond de meerderheid in 2017 kwaliteit erg belangrijk. We vonden het daarom ook niet erg om meer uit te geven aan (kwaliteits)wijnen. Ook in 2018 hebben trendwatchers een aantal trends voorspeld.

Biodynamische en biologische wijnen

Biodynamische en biologische wijnen worden volgens een strenge methode geproduceerd. Zo mogen er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Een andere eis is dat er minder sulfiet in de wijn mag zitten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de bodem waar de wijnranken op groeien. Verwacht wordt, is dat deze biodynamische en biologische wijnen meer aandacht krijgen en meer verkocht en gedronken worden.

Alcoholvrije wijnen

Een grote ontwikkeling van dit jaar is dat er meer alcoholvrije wijnen en wijnen met een laag alcoholpercentage op de markt komen. Voornamelijk de alcoholarme wijnen gaan het goed doen. Dit zijn wijnen met ongeveer 8,5% alcohol en vooral afkomstig uit Italië en Duitsland. Daarnaast bevatten deze wijnen niet alleen minder alcohol, maar ook minder suiker. Win-win dus!

De drie V's: Verdejo, Viognier en Vermentino

Dit jaar krijgen de Chardonnay en Sauvignon Blanc er concurrenten bij. De wijnen van de Verdejo, Viognier en Vermentino doen het erg goed en leveren mooie wijnen op. We gaan deze wijnen dus ook veel meer zien.

Gekoelde rode wijn

Op een warme zomeravond drinken we het liefst een lichte frisse witte wijn of een mooie (blush) rosé. Rode wijn wordt vaak vergeten, tot dit jaar... In de zomer drinken we massaal rode wijnen, maar dan wel gekoeld.

Prijs van wijn

Van alle trends is dit dan de minst leuke. Toch moeten we eraan geloven. Door vooral droogte en vorst is er ongeveer 9% minder geoogst dan vorig jaar. Dit komt vooral terug in Italië, Zuid-Arika, Frankrijk en Californië. Door de tekorten in deze gebieden en de grote vraag, gaan de prijzen ophoog. Er wordt verwacht dat een fles wijn met ongeveer 25-50 cent per fles omhooggaat. Vooral de prijs van witte wijnen uit Bourgogne, Veneto en Chablis kunnen wel met (een paar) euro stijgen.

We wachten maar geduldig af wat 2018 ons brengt. Hopelijk wordt 2018 net zo een mooi wijnjaar als 2017!

Wijntips bij dit bericht: