In the spotlights

In the spotlights: Chardonnay

22 Jul 2019
in-the-spotlights-chardonnay

De Chardonnay is één van de populairste druivensoorten ter wereld. De druif is over het algemeen vrij gemakkelijk te telen. Daarnaast geeft de Chardonnay zeer goede zuurniveaus en veel alcohol. Chardonnay is goed goudbaar en laat zich goed combineren met andere druivenrassen. Een slechte Chardonnay bestaat bijna niet. Het thuisland van Chardonnay is de Bourgognestreek in Frankrijk, maar de druif doet het ook erg goed in het buitenland. Chardonnay is zeer geschikt om te laten rijpen in eikenhouten vaten. De eikenhouten vaten brengen de beste eigenschappen van Chardonnay naar boven.

Chardonnay

Chardonnay is de basis voor:

  • champagne
  • Chablis
  • beroemde witte Bourgognes

Geschiedenis van Chardonnay

De Chardonnay werd in de 16e eeuw voor het eerst ontdekt in Frankrijk. In de 17e werd de Chardonnay geregistreerd en kreeg hij een naam als druif. Chardonnay is vernoemd naar de stad Bourgogne. Vroeger werd de Chardonnay nog wel eens verward met de Pinot Blanc. Deze fout wordt tot op heden nog wel eens gemaakt. Gek is dit niet, want de Chardonnay stamt af van de Pinot Blanc. Zo ook van de Gouais Blanc.

Smaak van Chardonnay

Van de Chardonnay worden doorgaans volle witte wijnen met een stevig herkenbaar bouquet gemaakt. Door een houtopvoeding krijgt Chardonnay vanilletonen in haar smaak. Chardonnay wijnen kunnen onderling echter heel erg verschillen qua smaak. Dit is afhankelijk van o.a. klimaat, bodem en productietechnieken.

Wijnspijstips Chardonnay

  • Een Chardonnay afkomstig uit de Chablis is heerlijk bij schaaldieren.
  • Een witte Bourgogne is heerlijk bij kipschotels en eenvoudig gegrilde vis
  • Chardonnay uit de nieuwe wereld is heerlijk bij romige visgerechten en gebraden eend.

Bekijk ons assortiment met Chardonnay wijnen!

Wijntips bij dit bericht: