Algemeen

De populairste wijnstreken van Frankrijk

02 Oct 2018
de-populairste-wijnstreken-van-frankrijk

Frankrijk is één van de grootste wijnlanden ter wereld. Zowel qua omzet als productie scoort Frankrijk erg hoog. Franse wijnen komen van een rijk en complex terroir met een grote verscheidenheid aan smaak. Toch zijn er een aantal grote verschillen tussen Franse wijnen en dat heeft alles te maken met de herkomst van de wijnen, zoals wijnstreek. Wij hebben de vijf populairste wijnstreken voor je opgesomd.

Wijnstreek Languedoc-Roussillon

De grootste wijnstreek in Frankrijk is de Languedoc Roussillon. De regio loopt van de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied staat bekend om zijn heuvels, het droge klimaat met veel zon en haar uitgestrekte wijngaarden. Dit gebied heeft alles wat je nodig hebt voor het maken van prachtige wijnen! De regio staat bekend om haar witte en rode wijnen. Rode wijnen worden voornamelijk gemaakt van de Grenache, Carigan, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. IGP wijnen worden voornamelijk gemaakt van de witte ChardonnaySauvignon Blanc en Viognier en de blauwe Cabernet Sauvignon en Merlot. Ook populair zijn de SangiovesePinot Noir en Maccabeo.

Wijnstreek Loire

Wijnstreek Loire loopt van de Sancerre tot aan de Atlantische Oceaan. Centraal in deze wijnstreek staat de gelijknamige rivier Loire. In Loire worden zowel witte als rode wijnen gemaakt, maar het gebied vooral bekend om haar witte wijnen. Doordat de Loire erg groot is, heeft het verschillende klimaten en bodemsoorten. Hierdoor heeft elke regio ook weer eigen kenmerken die terugkomen in de wijn. Zo staan de Pouilly-Fumé en Sancerre bekend om kwaliteitswijnen van de Sauvignon Blanc. De bodem van de Sancerre bevat veel kalk en mineralen. Deze komen terug in de smaak van de wijnen. Van de Loire wordt de meeste wijn gemaakt in Touraine. Volgens de regels mogen hier wijnen gemaakt worden op basis van één druivenras die apart op het etiket vermeld mogen worden. Wijnen uit Tourraine zijn erg aromatisch en hebben een lichte smaak. Uit Chinon en Bourgeuil komen vooral stevige en volle rode wijnen. Over het algemeen zijn wijnen uit dit gebied wat eleganter. Verder komen hier wijnen vandaan, gemaakt van de Chenin Blanc. Hieruit komen lekkere zoete wijnen die wel tientallen jaren bewaard kunnen worden. Anjou-Saumur staat bekend om haar rosé wijn en rode wijnen. Ook komen hier de beste zoete wijnen van de hele streek vandaan. In het najaar is het hier vaak mistig. Zo ontstaat hier bij de druiven 'edele rotting'. Hierbij wordt de schil van de druiven poreus, waardoor ze vocht verliezen. Zo neemt het suikergehalte toe, waardoor ze perfect zijn om dessertwijnen van te maken. Samur staat bekend om haar mousserende wijnen.

Wijnstreek Bourgogne

De Bourgogne, een gebied met een rijke geschiedenis. Honderden jaren is dit een gebied geweest van rijke hertogen en mensen met macht. Ook de wijnen waren machtig. Al in de zesde eeuw stonden wijnen bekend om hun goede kwaliteit. Ook nu staat de Bourgogne bekend om goede wijnen van onder andere de Pinot Noir en Chardonnay. Naast deze druiven staan ook de Gamay, César en Tressot aangeplant in deze regio. Wijnen afkomstig uit de Chablis, een district in het noorden van de Bourgogne, zijn vaak groenig en zeer fris van smaak. Het koele klimaat speelt daar een rol in. Wijnen uit Côte Chalonnaise, in het zuiden van de Bourgogne, zijn vaak voller van smaak en kunnen jong gedronken worden. Wijnen uit Mâconnais, ten zuiden van Chalonnaise, zijn vaak vol en rijp. Echter zijn deze door het warme klimaat soms niet elegant genoeg.

Het gebied heeft een continentaal klimaat: koude winters en hete zomers. Het weer is kan onvoorspelbaar wat betreft neerslag en temperatuur. Door deze verschillen varieert de kwaliteit van de wijn per jaar.

Wijnstreek Bordeaux

Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebied ter wereld. Geen enkel ander gebied brengt zoveel kwaliteitswijnen voort. Er zijn verschillende redenen voor dit succes, te denken aan: klimaat, bodem, goede waterhuishouding, geschikte druivenrassen, assemblages, omvang, gebied en traditie.

De gebieden binnen wijnstreek Bordeaux zijn gemiddeld groot. Hierdoor is er een groot verschil in terroir, wat resulteert in een grote variatie aan Bordeaux wijnen.

Bordeaux ligt bij de Atlantische oceaan waardoor het een gematigd zeeklimaat heeft met voldoende vocht. Door het gebied stromen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Bij Margaux komen ze samen in de rivier de Gironde. De meeste Bordeaux wijnen worden gemaakt van twee of meer druivenrassen, ook wel assemblage genoemd. Een groot voordeel hiervan is dat wijnmakers uit de Bordeaux een hoog kwaliteitsniveau kunnen behalen, ook in wat mindere jaren. De meest voorkomende rode druiven uit de Bordeaux zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Op de linker oever in gebieden zoals Médoc en Haut Médoc bepaalt de Cabernet Sauvignon het karakter van de Bordeaux wijnen. Op de rechter oever bepalen Merlot en Cabernet Franc meer het karakter van de Bordeaux wijnen. De meest voorkomende witte druiven in de Bordeaux zijn, Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Bij veel Bordeaux wijnen duurt het even voor ze op dronk zijn. Bordeaux wijn heeft een bepaalde rijpingsperiode nodig.

Wijnstreek Elzas

De Elzas, ook wel Alsace, is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk. In de Elzas worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Mousserende wijnen, de Crémant d'Alsace, neemt toe. Verder wordt er in kleine aantallen rode wijn geproduceerd. De wet bepaalt dat wijnen uit de Elzas (behalve de Crémant) verkocht moeten worden in 'rijnwijn' flessen.

Wijnen uit de Elzas worden van één soort druif gemaakt en worden dus niet in een blend gebruikt. Echter zijn er twee uitzonderingen: (Edel)Zwicker en Gentil. De Zwicker bestaat uit verschillende druiven in verschillende verhoudingen. De Gentil moet (minimaal 50%) uit Riesling, Muscat, Pinot Gris en of Gewürtztraminer. De rest uit Sylvaner, Chasselas en of Pinot Blanc. Deze druiven en wijnen worden streng gecontroleerd. Daarnaast worden wijnen – in tegenstelling tot andere delen van Frankrijk – niet naar een gebied vernoemd, maar naar de gebruikte druif.

Nieuwsgierig geworden naar onze Franse wijnen? Bekijk dan ons assortiment Franse wijnen!

Wijntips bij dit bericht: