Wijntips

Wijn en gerechten combineren: een kunst op zich.

02 Sep 2023
Wijn en gerechten combineren

Of je nu een echte wijnkenner bent of gewoon graag een glas goede wijn schenkt bij je maaltijd, het kiezen van de juiste wijn bij je gerecht zorgt voor een optimale smaakbeleving. Als de wijn en het gerecht in goede harmonie zijn, dan halen ze het beste in elkaar naar boven.

In dit artikel delen we handige tips om de ultieme combinatie van wijn en gerechten te ontdekken.

Balans is de sleutel bij het combineren van wijn en gerechten

Zoek naar wijnen en gerechten die qua intensiteit en smaak bij elkaar passen. Bij lichte gerechten zoals een salade of vis past ook een lichte, frisse wijn zoals een Sauvignon Blanc. Bij hartige gerechten zoals gegrild rood vlees past een rijke, robuuste wijn zoals een Cabernet Sauvignon weer beter.

Zoek je een contrast tussen het gerecht en de wijn of juist niet?

Zoek je naar een spannend contrast tussen de wijn en het gerecht, of wil je dat ze juist mooi bij elkaar aansluiten? Een zoete wijn zoals een Sauternes kan bijvoorbeeld heerlijk contrasteren met een zoutig blauwe kaas, terwijl een vette vis zoals zalm mooi kan worden gecomplementeerd door een boterige Chardonnay.

Let, bij het uitkiezen van de wijn, op de details in de gerechten

Kruiden, sauzen en bereidingsmethoden kunnen allemaal invloed hebben op hoe een wijn smaakt bij een gerecht. Een gegrilde kip kan bijvoorbeeld heerlijk smaken met een lichte rode wijn, maar als je diezelfde kip marineert in een pittige saus, heb je misschien een wijn nodig met meer body en kruidigheid om bij te passen, zoals een kruidige Syrah of Nero d’Avola.

Laat bij het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht de regels soms los

Hoewel er bepaalde richtlijnen zijn die je kunt volgen, zijn er geen vaste regels voor wijn-spijscombinaties. Soms kan het experimenteren met onverwachte combinaties leiden tot verrassende en heerlijke resultaten!

Conclusie

De wereld van wijn en spijs is er een van eindeloze mogelijkheden en combinaties. Of je nu een exclusieve maaltijd plant voor een speciale gelegenheid of bijvoorbeeld een maaltijdplan kiest dat uit kant en klare maaltijden bestaat, als je er de juiste wijn bij schenkt, zal het een genot voor de smaakpapillen zijn!

Wijntips bij dit bericht: