Wijntips

Welke wijn drink je bij salades?

01 Sep 2023
Welke wijn bij salades?

Of je nu streeft naar een gezonde levensstijl of simpelweg wilt genieten van een lichte en verfrissende maaltijd, salades zijn de ultieme keuze voor velen. En met een goed glas wijn erbij, kan je nog meer genieten van zo’n lekkere frisse salade. Maar….welke wijn past nou het beste bij jouw salade?

Voordat je je gebruikelijke fles huiswijn uit je wijnrek pakt, raden we je aan om verder te lezen. Wij hebben een aantal perfecte combinaties van salades en wijnen voor je op een rijtje gezet. Hiermee til je de smaakbeleving van je volgende salade absoluut naar een hoger niveau!

Welke wijn bij Caesar salade: Chardonnay

Een klassieke Caesar salade met knapperige croutons en zoute ansjovis vraagt om een wijn die dit allemaal aankan. Een lichte, frisse Chardonnay, bij voorkeur met een vleugje eikenhout, past perfect bij de romige dressing en het zoute karakter van deze salade.

Welke wijn bij Griekse Salade: Sauvignon Blanc

De Griekse salade zit vol met zoute feta, sappige tomaten en knapperige komkommers. Hier past een wijn bij met een goede zuurgraad en mineraliteit, zoals een knisperende Sauvignon Blanc

Welke wijn bij salade Niçoise: Provence Rosé

Dit is een salade met tonijn, eieren, olijven en meer. Voor zo'n rijke mix van smaken is een Provence rosé ideaal. Het heeft die lichte fruitigheid en voldoende body om tegen het zout en de umami van de tonijn op te kunnen.

Welke wijn bij geitenkaassalade: Sancerre of Pinot Gris

De romige geitenkaas smelt gewoon in je mond en vraagt om een wijn met een goede balans tussen zuurgraad en fruitigheid. Een Sancerre of Pinot Gris zal de romigheid van de kaas aanvullen en de frisheid van de salade accentueren.

Welke wijn bij Aziatische Salade: Gewürztraminer of Riesling

Met zijn vaak pittige en zoete smaken, heeft een Aziatische salade een wijn nodig die kan meekomen. Een Gewürztraminer met zijn lychee notities of een lichtzoete Riesling zal dit gerecht perfect aanvullen.

Conclusie

Het selecteren van een passende wijn bij je salade is makkelijker dan het lijkt. Focus op de dominante smaken van je maaltijd en kies een wijn die deze smaken versterkt of juist een tegenwicht biedt. En zoals altijd: experimenteer om erachter te komen welke wijn jij het lekkerste vindt bij jouw salade. Dus wanneer je de volgende keer een verfrissende salade bereidt, bijvoorbeeld een van de heerlijke salade recepten van HelloFresh, heb je al een idee welke wijn je erbij kunt serveren. Proost op heerlijke salade-wijncombinaties!

Wijntips bij dit bericht: