Wijntips

Welke wijn drink je bij mosselen?

17 Sep 2023
welke-wijn-kies-je-bij-mosselen

Mosselen zijn niet alleen een delicatesse aan de Belgische en Nederlandse kust, maar worden overal ter wereld geassocieerd met culinair genot. Of je ze nu klassiek bereidt in witte wijn of kiest voor een exotischere variant, een bijpassende wijn kan het verschil maken waardoor je mosselgerecht nog beter tot zijn recht komt. Maar welke wijn schenk je nou bij zo'n heerlijke, dampende pot mosselen? In dit artikel delen we tips om de perfecte wijn bij jouw mosselgerecht te vinden.

Wijn bij mosselen

Bij het kiezen van de juiste wijn bij mosselen, kun je rekening houden met de volgende drie aspecten:

Bereidingswijze | Mosselen nemen snel het aroma van andere ingrediënten over. Vaak vormt de wijn een belangrijk ingrediënt van een mosselrecept. Een uitgangspunt bij je keuze zou dus kunnen zijn dat de bij de bereiding gebruikte wijn ook gedronken wordt. Houd ook rekening met andere ingrediënten die gebruikt worden. Kook je mosselen op de traditionele wijze, op een bedje van ui, wortel, prei en bladselderij en een flinke scheut wijn? Dan neemt de mossel dus ook de licht zoete smaak van de ui en wortel op. Kies dan ook een wijn die in het verlengde ligt van deze ingrediënten. Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Viognier.

Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over. Hier dient dus ook rekening mee gehouden worden wat betreft de wijnkeuze. Is de knoflooksaus bijvoorbeeld wat vettig? Kies dan ook voor een wat vollere witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier. Zorg er wel voor dat de wijn die je kiest geen houtlagering heeft gehad, zoals Terre del Noce Chardonnay. Dit omdat de intense smaak van hout, zoals vanille en rook, de delicate en zilte smaak van de mosselen kan overstemmen en de smaakbalans kan verstoren.

Grootte en structuur van de mossel | Hoewel met name de bereidingswijze en overige ingrediënten de wijnkeuze bij mosselen bepalen, hebben de grootte en structuur van mosselen ook invloed op het type wijn. Kleine mosselen hebben namelijk een andere smaak dan grote mosselen. Kleine mosselen zijn vaak compact, voelen zacht en stevig aan en zijn wat neutraler van smaak. Hier passen strakkere witte wijnen bij. De grotere mosselen hebben vaak een wat vlezigere en vettere structuur en hebben een meer uitgesproken smaak. Hier past het beste een ronde en zachte wijn bij, zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay.

Verschillende mosselgerechten en hun wijncombinaties

Mosselen kunnen op verschillende manieren worden bereid, wat invloed heeft op de ideale wijnkeuze. Hier zijn enkele populaire mosselgerechten en de wijnen die er goed bij passen:

Wijn bij mosselen op traditionele wijze:

De klassieke bereiding van mosselen in witte wijn vraagt om een wijn die de aroma's van het gerecht versterkt. Een lichte, droge en ziltige wijn zoals de eerder genoemde Muscadet of een Chablis zou hier uitstekend bij passen.

Onze wijntip: Moillard Grivot Chablis.

Wijn bij Mosselen op Provençaalse wijze:

Dit zijn mosselen met tomaten, knoflook, kruiden en soms wat chili. Door de kruidigheid en pittigheid van dit gerecht is een aromatische witte wijn zoals een Viognier of een Gruner Veltliner uit Oostenrijk een goede keuze. Deze wijnen hebben vaak tonen van steenfruit en een vleugje kruidigheid die goed harmoniëren met de Provençaalse kruiden.

Onze wijntip: Norbert Schmelzer Gruner Veltliner.

Wij bij mosselen met room en knoflook:

De romigheid van dit gerecht vraagt om een wijn met een vol mondgevoel maar nog steeds voldoende zuurgraad. Een Franse Viognier past hier perfect bij.

Onze wijntip: XR Viognier.

Wijn bij mosselen met curry of saffraan:

Voor een exotische touch zijn mosselen met curry of saffraan heerlijk. Deze kruidige, aromatische smaken combineren goed met een lichtzoete wijn zoals een Duitse Riesling met een klein beetje restzoet of een Gewürztraminer, die beide vaak tonen van lychee, rozen en specerijen hebben.

Onze wijntip: Tiefgang Kalkstein Riesling Trocken of Philippe Michel Gewürztraminer.

Wijn bij mosselen op Spaanse wijze (met tomatensaus, chorizo en paprika):

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Onze wijntip: Con un Par Albariño.

Het kiezen van de juiste wijn hangt dus niet alleen af van de mosselen zelf, maar ook van de bereidingswijze en de smaken die worden toegevoegd. Of je nu kiest voor een klassieke of een avontuurlijke bereiding, er is altijd een perfecte wijn die je mosselmaaltijd naar een hoger niveau tilt. Bekijk snel ons assortiment mosselwijnen, probeer verschillende combinaties uit en ontdek je eigen favoriete pairing. Proost!

Wijntips bij dit bericht: