Wijntips

Welke Franse wijnen drink je bij Franse gerechten?

02 Sep 2019
welke-franse-wijnen-drink-je-bij-franse-gerechten

Franse wijn is nog altijd zeer populair. Zowel in volume als omzet is Franse wijn nog steeds de meest geproduceerde wijn ter wereld. Frankrijk bezit dan niet de meeste wijngaarden ter wereld (die eer komt Spanje toe), maar het is nog steeds het wijnland bij uitstek. De kwaliteit van Franse wijn kan hoogten bereiken waar andere wijnlanden alleen maar van kunnen dromen. Omdat de weersinvloeden in Frankrijk per jaar nogal kunnen verschillen, is ook de kwaliteit van Franse wijn per jaar anders. Het klimaat in Frankrijk is dus niet eens het meest gunstig om wijn te produceren, maar ondanks dat is Franse wijn verreweg het meest toonaangevend. Franse wijnen zijn perfect om te combineren bij verschillende gerechten. Hieronder doen we een aantal mooie suggesties, waarbij Frankrijk centraal staat!

Franse wijnen bij Franse vleesgerechten

De Franse keuken staat onder andere bekend om haar vleesgerechten. Welke wijn drink je nou precies bij welk vleesgerecht?

Entrecote

Bij een stevige runder entrecot drink je ook een stevige rode wijnen. Denk hierbij aan een wijn van de Cabernet Sauvignon of een stevige Merlot.

Kip

Wat dacht je van Coq au Vin? Dit stoofgerecht is licht en gaat dus ook goed samen met een lichte rode wijn uit de Bourgogne. Heb je liever wit? Kies dan voor een mooie Chardonnay; altijd een goede keuze bij kip!

Eend

Eendenvlees is vrij vettig. Een Pinot Noir combineert hier erg mooi bij. Wat dacht je van de Manoir Grignon Pinot Noir?

Franse wijnen quiche

Als je aan quiche denkt, denk je aan Frankrijk. Er zijn veel verschillende variaties mogelijk met een quiche. Hieronder een aantal opties.

Quiche met spekjes

Bevat je quiche spekjes, kies dan voor een soepele wijn. Een quiche met spekjes is vaak vrij zwaar. Hierbij is het goed om een wijn te kiezen die niet overheerst en goed samengaat met ei. Denk aan een Pinot Blanc uit de Elzas. Kies je voor rood, ga dan voor een lichte soepele Pinot Noir.

Quiche met zalm

Een quiche van zalm is in de mond vrij vettig. Kies een wijn die hier goed bij matcht. Wat dacht je van een mooie Pinot Blanc uit de Elzas? De Pinot Blanc is een alleskunner en doet het erg goed bij verschillende gerechten. Bevat je quiche asperges én zalm? Ga dan voor de Manoir Grignon Muscat Sec: dé aspergewijn die ook nog eens mooi smaakt bij zalm.

Franse wijnen en Franse kazen

Franse kazen zijn bij velen favoriet. Schenk hier dan ook zeker een mooie Franse wijn bij!

Brie

Een soepele rode of witte wijn is perfect. Denk aan een Merlot of Chardonnay.

Geitenkaas

Geitenkaas heeft een hoge zuurgraad en past goed bij witte wijn. Vermijd rode wijnen, want deze zorgen ervoor dat de zuurgraad van de kaas gaat domineren. Een goede optie is een Sauvignon Blanc uit de Loire of een Chenin Blanc.

Blauwader kazen

Deze kazen zijn vaak erg sterk en hebben een zoute smaak. Een stevige rode wijn met wat tannines zorgt ervoor dat deze zoute smaak stroef wordt en dat is niet lekker! Een perfecte wijn is de XR Petite Douceur. Deze wijn kan deze kazen met gemak aan!

Harde kazen

Franse harde kazen zijn vaak ook wat zwaar. Kies hierbij voor een zware rode wijn met tannines. De tannines worden zachter door de smaak van de kaas. Dit geldt echter niet voor oude zoute kazen. Een Cabernet Sauvignon of een echte Bordeaux wijn is een goede keuze.

Wijntips bij dit bericht: