Algemeen

Wat is het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon?

26 Aug 2019
wat-is-het-verschil-tussen-merlot-en-cabernet-sauvignon

De Merlot en Cabernet Sauvignon zijn beiden afkomstig uit de Bordeaux, Frankrijk. Het zijn de meest populaire rode druivensoorten ter wereld. Tegenwoordig vind je deze druivenrassen onder andere ook in Zuid-Afrika, Amerika en Chili. Zowel de Merlot als Cabernet Sauvignon stammen van de Cabernet Franc af. Toch verschillen ze behoorlijk qua smaak. Wij vertellen het u!

Merlot

De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines. Ook zijn de zuren wat subtieler, waardoor een Merlot vaak toegankelijker is. Wijnen van de Merlot bevatten vaak aroma's van frambozen, kersen, pruimen, cacao en vanille.

Vaak geldt dat de smaak afhangt van de herkomst en vinificatie. Groeit de Merlot in een koeler klimaat, zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat zijn de wijnen vaak wat zwaarder en zoeter en bevatten ze aroma's van kersen, pruimen, cacao en vanille.

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is vaak een volle rode wijn. De wijn is vaak robuust en zit vol tannines. Cabernet Sauvignon bevat vaak aroma's van kersen, tabak, zwarte bessen, munt en cederhout. Natuurlijk hangt de smaak vaak af van de herkomst van de wijn en de vinificatie.

In Chili is de Cabernet Sauvignon vaak wat soepeler met duidelijke tonen van cassis. In Californië en Australië bevat deze wijn vaak een hoog alcoholpercentage. In de Bordeaux en Toscane wordt deze druivensoort vaak geblend met andere druivenrassen.

Perfect match

Tussen de Merlot en Cabernet Sauvignon zitten grote verschillen. Toch vullen ze elkaar mooi aan. Ze worden vaak geblend voor een mooie balans in de wijnen. Dit wordt vooral gedaan in de Bordeaux.

Zin gekregen in een lekkere Merlot of Cabernet Sauvignon? Bekijk dan ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht: