Algemeen

Populaire mousserende wijnen

24 Oct 2023

Mousserende wijnen zijn een feest voor de zintuigen. Ze hebben een speciale plaats veroverd in de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld. Deze bubbels zijn synoniem voor vieringen en speciale gelegenheden. Echter zijn ze zijn ook perfect geschikt voor alledaagse genietmomenten.

Elke mousserende wijn heeft zijn eigen karakter. Er zijn er tig van op de markt. Hieronder lees je wat de meest populaire mousserende wijnen zijn.

Mousserende wijn uit Frankrijk: champagne

De mousserende wijn champagne is afkomstig uit de gelijknamige streek in Frankrijk: champagne. De wijn is vernoemd naar de streek waar deze mousserende wijn vandaan komt. Alleen wijnen die uit Champagne komen en voldoen aan strenge eisen, mogen champagne heten.

De regels voor champagne worden bepaald door de Franse Wet van 22 juli 1927. Hierin staan de grenzen van het wijnbouwgebied voor Champagne, welke druivensoorten er gebruikt mogen worden, de methode, smaaktypes en het etiket. Je kan dus wel stellen dan champagne door de wet is bepaald.

Champagne wordt gemaakt volgens de "méthode champenoise" of de "methode traditionele". Er veel zijn verschillende soorten champagne. Deze champagnes verschillen van elkaar door de gebruikte druiven, suikers en de smaak.

>> Meer informatie over champagne.

Mousserende wijn uit Frankrijk: crémant

Een andere mousserende wijn uit Frankrijk is crémant. Crémants zijn mousserende wijnen uit Franse wijngebieden, buiten de champagnestreek. Zo heb je bijvoorbeeld Crémant d’Alsace uit de Elzas, Crémant de Bourgogne uit de Borgougne streek, Crémant de Loire uit de Loire streek, Crémant de Limoux uit zuid-Frankrijk en Crémant de Bordeaux uit de Bordeaux streek.

Crémants worden gemaakt volgens "methode traditionele". De methode die ook wordt gebruikt voor champagne. Crémants zijn vaak vergelijkbaar met een champagne. Ze zijn minder duur dan champagne, maar hebben wel een vergelijkbare kwaliteit. Crémants worden sinds de negentiende eeuw gemaakt. Er werd buiten de champagnestreek gezocht naar een alternatief voor champagnes.

>> Meer informatie over crémant.

Mousserende wijn uit Italië: prosecco

De Italiaanse mousserende wijn prosecco afkomstig uit de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Dit ligt in het noordoosten van Italië. Prosecco wordt vaak gezien als een betaalbaar alternatief voor champagne. Prosecco heeft een licht, verfrissend en fruitig karakter.

Alleen wijnen die in aangewezen regio’s worden gemaakt, mogen prosecco heten. Prosecco is dus een beschermde herkomstbenaming. De naam prosecco is afgeleid van de druif waar deze mousserende wijn van is gemaakt. De Glera, ook wel proseccodruif is verantwoordelijk voor prosecco. Dit is een witte druif die alleen in het noordoosten van Italië voorkomt.

Prosecco wordt gemaakt volgens de ‘charmat methode’. Dit wordt ook wel de tankmethode genoemd. Deze methode is anders dan de methode die wordt gebruikt voor champagne.

>> Meer informatie over prosecco.

Mousserende wijn uit Spanje: cava

De Spaanse mousserende wijn uit Catalonië wordt cava genoemd. In dit gebied heeft cava zijn eigen oorsprongsbenaming: Denominación de Origen, DO. Binnen Catalonië zijn er verschillende subregio's die bekend staan om cava. De meest bekende is Penedès. Hier wordt de meeste cava geproduceerd.

Cava wordt volgens de ‘méthode traditionelle’ gemaakt. Dit is dezelfde methode als hoe champagne wordt gemaakt.

In de meeste gevallen wordt cava van verschillende druiven gemaakt. De meest voorkomende druiven die gebruikt worden voor cava zijn Macabeo (of Viura), Xarello en Parellada.

>> Meer informatie over cava.

Mousserende wijn zonder alcohol: alcoholvrije bubbels

Mousserende wijnen zonder alcohol lijken qua smaak en uiterlijk op mousserende wijnen mét champagne. Het enige verschil is dat er geen alcohol inzit. Een alcoholvrije bubbel wordt gemaakt door druiven of wijn te fermenteren. Zo wordt er een alcoholhoudende wijn gecreëerd. Vervolgens wordt de alcohol uit de wijn gehaald (of tot een zeer laag percentage teruggebracht. Dit is meestal minder dan 0,5% alcohol). Daarna worden de bubbels toegevoegd.

Een alcoholvrije mousserende wijn is perfect voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken. Zij kunnen met een alcoholvrije bubbel toch genieten van een feestelijke, bruisende drank.

Een alcoholvrije bubbel wordt gemaakt van verschillende druiven, die vaak ook worden gebruikt voor traditionele mousserende wijnen. De druifkeuze hangt af van de regio, de producent en de gewenste smaakprofielen. De meest gebruikte druiven voor een alcoholvrije bubbel, zijn, Chardonnay, Pinot Noir, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Glera en Moscato.

>> Meer informatie over alcoholvrije bubbels.

Zin in een mousserende wijn gekregen? Bekijk al onze mousserende wijn!

Wijntips bij dit bericht: