Algemeen

4 days in Sicily @ Feudo Arancio!

15 May 2023
4 days in Sicily @ Feudo Arancio!

Wat zeg je als je een uitnodiging van het Siciliaanse wijnhuis Feudo Arancio krijgt om langs te komen om een rondleiding door de wijngaarden en de winery te krijgen? Een volmondig "si" natuurlijk! Wow, wat een geweldige en bijzondere ervaring was het om, samen met een aantal andere wijn ondernemers, een bezoek te mogen brengen aan dit wijnhuis!

Een warm onthaal...

Al op het vliegveld werden we met open armen ontvangen door Franco. Franco is werkzaam voor Mezzacorona, een van de grootste, meest toonaangevende wijnbedrijven van Italië. In 2001 werd Feudo Arancio, toen nog in zeer verwaarloosde staat door Mezzacorona gekocht. De wijngaarden werden gerooid en de winery gesloopt. Kosten noch moeite zijn gespaard om een nieuwe, moderne winery te bouwen en nieuwe wijngaarden aan te leggen, compleet met irrigatiesysteem. Franco heeft ons de hele trip begeleid en ervoor gezorgd dat het ons aan niets, maar dan ook echt aan helemaal niets, ontbrak. Die Italiaanse gastvrijheid blijft me elke keer weer verrassen.

Bij een typisch Siciliaans restaurant, verscholen in de prachtige heuvels, werden wij op ons eerste Siciliaanse diner getrakteerd. We kregen een heerlijke pasta met zeevruchten en daarbij de traditionele Siciliaanse Caponata: een zoetzuur stoofgerecht van gekookte groenten met als belangrijkste ingrediënt aubergine. Natuurlijk met een lekker glas wijn van Feudo Arancio: de Feudo Arancio Grillo. Wat een geweldige combinatie!

Na dit heerlijke diner bracht Franco ons naar Feudo Arancio. De wijngaarden van Feudo Arancio liggen aan de zuidelijke kust van Sicilië, in Sambuca di Sicilia en Acate. De naam Feudo Arancio is afgeleid van het nabij gelegen meer ‘Lago Arancio’. Wij mochten de komende dagen in de typisch Italiaanse, sfeervolle gastenkamers van het wijnhuis verblijven. Wat een lucky bastards waren wij! Al toen we het terrein opreden kwamen de heerlijke geuren van de citroenbomen en jasmijnstruiken uit de tuin ons tegemoet. Met Siciliaanse muziek op de achtergrond, voelde het alsof je zo een Italiaanse film inreed. Geweldig!

Op naar de wijngaarden

De volgende ochtend mochten we kennis maken met Maurizio, de wijnmaker van Feudo Arancio. Via hobbelige zandweggetjes bracht hij ons naar de hoogst gelegen wijngaarden van het wijnhuis. Hier konden we met eigen ogen aanschouwen met hoeveel zorg en passie de druiven verzorgd worden (je zou bijna willen dat je zelf een druif was ;)) en hoezeer ze bij Feudo Arancio bezig zijn met duurzaamheid. De winery en de wijngaarden zijn ontworpen als hommage aan Siciliaanse tradities, met groot respect voor de omgeving en de natuur. Duurzaamheid heeft alle aandacht: van zonnepanelen tot reductie in het gebruik van chemische middelen en met focus op recycling. Heel bijzonder om te zien was ook de ondergrond van de wijngaarden. Deze bestaat uit omhooggestuwde zeebodem met daarin eeuwenoude zeefossielen. De wijnen die komen van de bodems met veel zeebodem-elementen hebben over het algemeen wat minder zuren en een heerlijk aangenaam, fris karakter. Dat proef je dus ook terug in de wijnen van Feudo Arancio, die van deze wijngaarden afkomstig zijn.

De winery van Feudo Arancio

Na deze morning walk in the clouds, want voor Siciliaanse begrippen was het weer eigenlijk iets te Hollands voor deze tijd van het jaar, kregen we nog een rondleiding door de winery. Hier vertelde Maurizio ons, vol passie, alles over het hele proces van wijnmaken. Gedurende het hele proces wordt alles non stop gemonitord en wordt er ingegrepen zodra het nodig is. Wow...ik heb zelden een wijnbedrijf gezien waar alles zo goed geregeld is van a tot z en waar de kwaliteit van de wijnen zo goed in de gaten gehouden wordt. Het is bewonderenswaardig te noemen dat de mensen van Feudo Arancio, met alle effort en investeringen, ook op het gebied van duurzaamheid, er keer op keer in slagen om wijnen met zo'n uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding op de markt te brengen. De wijnen zijn harmonieus, karaktervol en weerspiegelen het temperament en de kenmerken van Sicilië: de zon, de zee en de natuur. Echt...alle respect hiervoor!

En dan: een verrassende wijnproeverij!

Toen de rondleiding voorbij was werden wij, naturalmente, wederom getrakteerd op heerlijk Siciliaans eten met aansluitend een proeverij van verschillende wijnen van Feudo Arancio. De meeste wijnen hebben wij al in ons assortiment dus waren mij al bekend. Maar toegegeven: deze wijnen smaakten echt nog lekkerder in combinatie met die heerlijke Siciliaanse gerechten. Er werden mij echter ook 2 verrassingen voorgezet waar ik laaiend enthousiast over ben en daarom direct aan ons assortiment heb toegevoegd!

- Feudo Arancio Rosato: een bijzondere en bijzonder lekkere rosé, gemaakt van duurzaam geteelde Nero d’Avola druiven. Hoewel de Nero d'Avola vooral bekend is van die heerlijke fruitige donkerrode Siciliaanse wijnen, hebben ze bij Feudo Arancio ontdekt dat deze druif zich ook perfect leent om er er rosé van te maken. De typische knapperige fruittonen doen je direct denken aan verse frambozen en bramen. Hij heeft een heerlijk zacht mondgevoel. De perfecte balans tussen mineraliteit en frisheid zorgt voor een heerlijke levendige rosé.

- Feudo Arancio Hekate Passito: een fan-tas-ti-sche dessertwijn. Alleen al de prachtige fles is een lust voor het oog. Op het mooie etiket verschijnt de godin "Hekate" met drie gezichten die representatief zijn voor de drie levensfases van het leven en van deze wijn. Deze wijn heeft een mooie rijke en volle structuur met een uitgesproken fruitige smaak en een frisse Citrus afdronk.

Mille grazie Feudo Arancio!

Ik kijk met ontzettend veel dankbaarheid terug op deze vierdaagse trip naar Feudo Arancio. We zijn ontzettend in de watten gelegd en buiten de rondleiding door de wijngaarden en de winery werden we ook nog eens getrakteerd op een bezoek aan de historische ruïnes van Selinunte, de prachtige en groene stad Palermo en het heerlijkste Siliciaanse eten. In Sicilie mag je voor alle "eerste keren" dat je iets meemaakt, proeft of eet een wens doen. Ik heb voorlopig echt niks meer te wensen over.

Mille grazie aan Franco van Mezzacorona, de wijnmaker Maurizio, alle mensen van Feudo Arancio en natuurlijk de mensen van onze importeur Delta Wines (special thanks to Sabrina). Het was fantastisch! 

Feudo Arancio wijnen

Ik ben nu natuurlijk een nog groter fan van Feudo Arancio dan ik al was. Wil jij ook kennis maken met de heerlijke wijnen van dit wijnhuis? Je vindt de wijnen van Feudo Arancio onderaan deze pagina!

Feudo Arancio

 

Wijntips bij dit bericht: