In the spotlights

In the spotlights: witte wijn

06 May 2019
in-the-spotlights-witte-wijn

Als je denkt dat witte wijn alleen van witte druiven wordt gemaakt, heb je dat mooi fout! Witte wijn kan namelijk van zowel witte als blauwe druiven worden gemaakt. Witte wijn gemaakt van blauwe druiven wordt in Frankrijk Blanc de Noirs genoemd. De werkelijke kleur van een wijn wordt bepaald door de druiven die voor die wijn zijn gebruikt. Ook speelt leeftijd van wijn een rol. Witte wijn kan lichtgeel tot groen zijn, maar ook oranjeachtig.

Most van witte wijn

Het sap van de druiven van een wijn wordt most genoemd. De most van witte wijn bevat geen schillen, stelen en pitten. Mede hierdoor krijgt de wijn een blanke kleur. Om van most witte wijn te maken, moet de most worden vergist. Hierbij worden de druivensuikers omgezet in koolzuurgas en alcohol. Het verschil wat betreft bijvoorbeeld kwaliteit wordt onder andere bepaald door de druiven, het klimaat en productiemethoden.

Soorten witte wijn

Witte wijn heb je in veel verschillende soorten. Denk aan droge witte wijn of zoete witte wijn zoete witte wijn. Als een witte wijn weinig restsuikers bevat, is deze vaak droog. Heeft een witte wijn veel restsuikers, is deze vaak erg zoet.

Witte wijn druiven

Er zijn een aantal bekende druivensoorten waar witte wijn veelal van wordt gemaakt. Denk aan de Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Sémillon. Deze druivensoorten zijn over de hele wereld te vinden. Vergis je echter niet; er zijn nog veel meer witte druivensoorten waar heerlijke en goede wijn van wordt gemaakt. Een wijn hoeft overigens niet van één druivensoort worden gemaakt, maar kan ook gecombineerd worden met verschillende soorten druivensoorten.

De lekkerste witte wijnen vindt u in ons assortiment witte wijn!

Wijntips bij dit bericht: