In the spotlights

In the spotlights: wijnland Spanje

14 Oct 2019
in-the-spotlights-wijnland-spanje

Spanje is het drie na grootste wijn producerende land ter wereld. Hier groeien veel verschillende druivenrassen, waardoor het land een groot aanbod wijnen heeft met allemaal een eigen karakter.

Hoe het begon...

Archeologische vondsten wijzen erop dat de Spaanse wijnbouw ver terug in de tijd gaat; tot wel het tweede millennium voor Christus. Duidelijke sporen zijn pas echt gevonden van de Feniciërs, afkomstig uit circa de 19e eeuw voor Christus. Er zijn namelijk veel amfora's gevonden, waarin sporen van wijn zijn aangetroffen.

Vanaf de achtste eeuw voor Christus vond de Griekse kolonisering plaats. Toen werd er begonnen met de systematische aanleg van uitgestrekte wijnbergen.
Een aantal eeuwen later, in de tijd van de Romeinen, is het gelukt om wijnbouw te industrialiseren en deze over het hele Middellandse-Zeegebied te verspreiden. Na de val van de Romeinen lieten de Arabische veroveraars de wijnbouw toe. Echter hebben ze het niet uitgebreid.
In 1492, tijdens de nederlaag van de Moren, heerste er veel verwoestingen en branden. Door het droge klimaat en de ver uit elkaar gelegen wijnstokken hebben deze het verassend genoeg doorstaan.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog in de 20e eeuw raakte het land in een politiek en economisch isolement. Hierdoor was er geen concurrentie met wijnen uit het buitenland; de kwaliteit van wijnen hoefden niet verbeterd te worden. Echter, in 1975 werd de wijnbouw meer gemoderniseerd. In 1986 werd Spanje lid van de EU. Dit had een positief invloed op de wijnbouw.

Feiten

  • Spanje heeft de meeste wijngaarden ter wereld
  • Spanje bezit 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden
  • Spanje produceert 37 miljoen hectoliter per jaar
  • Spanje heeft een grote variatie aan klimaat en landschap
  • Spaanse wijnstreken: Rueda, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Valpenas, La Mancha, Somontano, Navarra, Penedès, Rias Baixas
  • Spaanse druivensoorten: Airen, Tempranillo, Grenache, Godello, Macabeo, Xarel-Lo, Mazuelo, Graciano

Wijngebieden

De meeste wijngaarden komen in het noorden en oosten van Spanje voor. Bekende gebieden wijn Rioja, Navarra, Ribera del Duero en Valdepeñas. Rioja in noord Spanje staat bekend om haar rode wijnen. La Mancha in centraal Spanje is het grootste wijngebied ter wereld. Het gebied staat vooral bekend om haar witte wijnen van de Airen druif.

Classificatie

Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijnen. Deze Denominacion de Origen (DO) status geeft de regio, maar ook de kwaliteit van de wijnen aan. De beste DO's krijgen de status DOC: Denominacion de Origen Calificada. Deze benadrukt de goede wijntraditie. Andere kwalificaties die veel voorkomen zijn de Vino de la Tierra, Vino Comarcal en Vino de Mesa. Deze laatste geeft vaak de wat goedkopere wijnen aan.

Druiven

In Spanje worden in totaal 198 druivensoorten toegelaten. Hierbij zijn de Airen, Albariño, Bobal, Garnacha, Graciano, Macabeo (Viura), Mazuelo (Carinena), Mencia, Monastrell, Pardina, Parellada, Tempranillo, Verdejo en Xarel.lo. De meest gebruikte blauwe druif is Tempranillo. Voor wit geldt de Airen.

Zin gekregen in Spaanse wijn? Bekijk dan ons assortiment Spaanse wijnen!

Wijntips bij dit bericht: