In the spotlights

In the spotlights: wijnland Israël

24 Oct 2017
in-the-spotlights-wijnland-israel

Als het aankomt op landbouw en irrigatie heeft Israël een goede reputatie. De temperatuur is gelijkmatig. In de zomer is het warm, waardoor de druiven voldoende suikers aanmaken. Vooral druiven met Franse invloeden komen hier voor. Als men aan Israëlische druiven denkt, denkt men vaak ook aan koosjere wijnen. Echter, van de totale productie is maar 15% koosjer.

Bij elkaar zijn de wijngaarden in Israël maar liefst 6000 hectare groot. Deze zijn verdeeld over vijf wijngebieden. Door verschil in klimaat, zijn er grote verschillen tussen deze wijngebieden. Noordelijke gebieden zijn veel koeler dan die in de Negev woestijn. De meeste kwaliteitswijnen komen uit de regio Galilea. Deze is het beste aangeschreven.

Zoals al eerder genoemd, is ongeveer 15% van de Israëlische wijnen koosjer. In de Joodse Wet staat hoe deze wijn gemaakt moet worden en dus ook zijn status behoudt. Een belangrijke regel is dat alleen mensen die tot het Joodse volk behoren, betrokken mogen zijn bij het productieproces van de wijn. Zo wordt de heilige status beschermd. Het hele vinificatieproces is onder toezicht van een Rabbijn of supervisor die de Joodse voedselwet handhaaft.

De druiven in Israël hebben veel invloeden van het buitenland. Er zijn veel Franse invloeden terug te vinden, zoals de Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Riesling. In de warmere regio's komt de Emerald Riesling veel voor. Dit is een kruising tussen de Garnacha en Muscadelle. Voor rode wijn wordt de Argaman vaak gebruikt. Dit is een kruising russen de Vinhao (Portugees) en de Carginan (Frans).

Bekijk ons assortiment Israëlische wijnen!