In the spotlights

In the spotlights: rode wijn

25 Feb 2019
in-the-spotlights-rode-wijn

Of het nou een koude winterdag is of een zwoele zomeravond: rode wijn is altijd een goede keuze. Rode wijn krijgt een rode kleur, doordat de druivenschillen met het druivensap heeft meegegist. De rode kleur komt door de schil. Hier zitten namelijk kleurstoffen in die de kleur beïnvloeden. Hoe intens de rode kleur is, is onder andere afhankelijk van druivensoort en leeftijd. Jonge wijn heeft vaak een paarse tint en oude wijn vaak een meer oranje/bruine kleur.

De smaak van rode wijn

Rode wijn heb je in veel verschillende smaken. Van fruitig tot aan soepel en stevig. Fruitige rode wijnen zijn vaak wijnen met een licht alcoholpercentage en een fruitig karakter. Stevige rode wijnen zijn vaak echte 'eetwijnen'. Vaak kruidig van karakter en bevatten veel alcohol.

De verschillende soorten druiven en de verschillende landen/streken waar de druiven vandaan komen, spelen ook een grote rol als we het hebben over smaak. Daarnaast spelen ook bodem en klimaat een grote rol. De meeste rode wijnen zijn vaak wat droger van smaak. Hierbij zijn de suikers tijdens de gisting omgezet in alcohol. Bij de wat zoetere rode wijnen is dit niet het geval. Deze wijnen bevatten meer restsuiker, waardoor de smaak ook wat zoeter is, logisch.

Tijdens de gisting kan er ook koolzuur ontstaan. Dit maakt het mogelijk om rode wijn mousserend te maken. Dit komt echter niet vaak voor. Daarnaast is het ook mogelijk om alcohol toe te voegen. Hierdoor stopt de gisting en blijft er meer restsuiker over. Een goed voorbeeld van deze manier van wijn maken is port.

Druiven voor rode wijn

Voor rode wijn worden blauwe druiven gebruikt. De meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn de Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir en Sangiovese. Een Merlot heeft vaak een lage zuurgraad en een zacht en fruitig karakter. De Cabernet Sauvignon resulteert vaak in een sterke wijn met veel tannine en een donkere kleur. Cabernet Franc heeft vaak een lichtrode kleur en kan een peperachtige smaak hebben. Wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon of Merlot, in de Bordeaux-stijl. In bijvoorbeeld Italië en Spanje wordt ook veel gebruik gemaakt van inheemse druivensoorten.

Bekijk ons assortiment met rode wijnen.

Wijntips bij dit bericht: