Algemeen

Wat zegt kleur over wijn?

18 Jun 2019
wat-zegt-kleur-over-wijn/

Wijn heb je in veel verschillende kleuren. Van bleek- tot goudgeel en van licht robijnrood tot aan diep paarsrood. Kleur is vaak ook één van de eerste indrukken van wijn, maar wat zegt dit precies over de wijn?

Hoe beoordeel je de kleur?

Om de kleur te beoordelen, houd u het glas schuin en tegen een witte achtergrond. Aan de rand van de wijn is de kleur het beste te herkennen.

Druiven

Witte wijnen van de Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Grüner Veltliner zijn vaak erg licht van kleur: bleekgeel. De Chardonnay en Pinot Gris zitten meer tegen het gele aan: goudgeel. Voor rode wijnen geven de Syrah en Grenache vaak donker paarsrode wijnen. De Pinot Noir en Gamay weer lichtrood. De Cabernet Sauvignon geeft meer een diepe donkerrode kleur af.

Maar, wat zegt het dan precies?

Een echte wijnkenner zal aan de kleur herkennen wat voor stijl de wijn heeft. Verder geeft de kleur ook een indruk van de leeftijd. Voor witte wijnen geldt namelijk dat bleekgele wijnen vaak wat jonger zijn. Is de wijn wat langer bewaard, is de kleur vaak een tint donkerder. Dit geldt ook voor houtrijping; deze maakt de wijn wat donkerder. Is een witte wijn te donker, kan deze bedorven zijn. Oorzaak hiervan is oxidatie. Toch is er één maar: een zoete dessertwijn is vaak juist wel wat donkerder.

Ook rode wijn verkleurt met de jaren. De frisse robijnrode kleur wordt vaak wat lichter of doffer rood met een oranje/bruine rand. Ook hier geeft de wijn een indruk van de leeftijd. Heeft de wijn een licht bruine kleur, is deze niet meer goed.

Kleur is dus veel meer dan alleen een kleurtje. De kleur van de wijn refereert naar wat voor stijl de wijn heeft, welke druiven er zijn gebruikt, hoe hij heeft gerijpt, of de wijn nog goed is en hoe oud de wijn is. Wauw!

Wijntips bij dit bericht: