Recepten

Wat is het verschil tussen biologische wijn, biodynamische wijn en vegan wijn?

03 Oct 2023

Tegenwoordig zijn mensen veel bewuster als het gaat om het milieu. Er wordt steeds meer gelet op biologische en biodynamische producten. Als het gaat om het consumeren van dierlijke producten, is er een grote verschuiving ten opzichte van heel veel jaren geleden. Steeds meer mensen zijn veganistisch, ook wel vegan.

Ook bij aankoop van wijnen is er steeds meer vraag naar biologische wijn, biodynamische wijn en vegan wijn. Wat is het precies en wat zijn precies de verschillen? Je leest het hieronder!

Wat is biologische wijn?

Biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Deze groeien in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. Over het algemeen gelden wereldwijd dezelfde normen. Echter kunnen de definitie en wettelijke voorschriften per land wat verschillen.

In een biologische wijngaard is het verboden om kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Om een wijn biologisch te mogen noemen, moet een wijn ook biologisch geproduceerd worden.
Biologische wijnen bestaan eigenlijk sinds 2012. Sindsdien is het mogelijk geworden om biologische wijnen te produceren en dit ook kenbaar te maken op het etiket.

Hoe herken je biologische wijnen?

Biologische wijnen herken je aan het keurmerk op de wijnfles. Het biologische keurmerk herken je aan een blaadje met sterren. Dit is het Europees biologische keurmerk. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden als aan alle eisen wordt voldaan.

Aan het eind van het wijnmaak proces vindt er nog een strenge controle plaats. Alleen als deze is geslaagd, mag het biologisch keurmerk op het etiket komen te staan.

Franse biologische wijnen

Het kan zijn dat je op een Franse biologische wijn het AB keurmerk tegenkomt. Dit keurmerk was tot 2012 het Franse keurmerk voor biologisch. AB staat voor Agriculture Biologique wat biologische landbouw betekent. Dit verwijst naar het feit dat de biologische wijn van biologisch geteelde druiven is gemaakt.


De Fransen maken nog vaak gebruik van het AB keurmerk, ook al is er sinds 2012 een Europees keurmerk. Dit komt omdat het AB keurmerk herkenbaar is voor Franse consumenten.

Wat is biodynamische wijn?

Veel mensen denken dat biologisch en biodynamisch hetzelfde is. In de basis klopt dat ook: er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt een gezonde bodem ook als basis gezien.
Biodynamisch gaat toch nog een stapje verder. Hier wordt gekeken hoe de aarde zo gezond mogelijk gehouden kan worden. Om de aarde zo gezond mogelijk te houden, worden hier bepaalde stoffen aan toegevoegd. Dit zijn echter geen chemische stoffen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van homeopathische kruidenmengsels. Deze zijn vaak gemaakt volgens oude recepten.


Bij biodynamische wijnen is er ook goed gekeken naar kosmische krachten. Denk aan de stand van de maan en zon. Deze zijn erg belangrijk.

Hoe herken je biodynamische wijnen?

Een wijn kan en mag niet zomaar een biodynamische wijn genoemd worden. Alleen als een wijnboer een Demeter licentie heeft, mag hij zijn wijnen biodynamisch noemen. Een Demeter licentie krijg je overigens niet zomaar. Hieraan worden strenge eisen gesteld.

Het keurmerk voor biodynamische wijnen is een Demeter keurmerk. Deze wordt weergegeven op het etiket van de biodynamische wijn.

Wat is vegan wijn?

Mensen die vegan zijn, vermijden alles wat te maken heeft met dierlijke producten. Nu hoor ik je denken: ‘’Wijn wordt toch gemaakt van druiven?’’. Dat klopt, maar bij het bereiden van wijn wordt er wel eens gebruik gemaakt van dierlijke producten. Denk hierbij aan gelatine, eiwit of vislijm.


Deze stoffen worden tijdens het wijn maken toegevoegd aan de wijn. Dit wordt gedaan, omdat de vaste deeltjes in wijn zich hieraan binden. De wijn wordt uiteindelijk gefilterd, waardoor én de vaste deeltjes verdwijnen, maar ook de dierlijke producten. Deze stoffen zitten dus niet in de wijn, maar ze zijn er wel mee in aanraking gekomen tijdens het productieproces. Een wijn mag je dus vegan wijn noemen als er geen gebruik is gemaakt van deze dierlijke producten.

Hoe herken je een vegan wijn?

Veganistische wijnen hebben een logo op het etiket staan. Vegan wijnen herken je aan het Europese label. Dit is een kwaliteitskeurmerk die de wijnmaker alleen mag hanteren als er geen dierlijke producten in aanraking zijn gekomen met de wijn.

Ben je opzoek naar een biologische wijn, biodynamische wijn of een vegan wijn? Wij hebben verschillende wijnen in ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Hornhead Malbec Hornhead Malbec

    Hornhead Malbec

    Een Malbec, hoe je een Malbec ook verwacht! Intens en uitbundig met smaken van vanille, rijpe bramen en cacao! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  2. Hornhead Viognier  Hornhead Viognier 

    Hornhead Viognier

    Weelderige Franse witte wijn. Eigenwijze Viognier, knisperend fris met heel veel fruit! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  3. Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé

    Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé

    Een echte topper, deze Italiaanse rosé wijn! Fruitig, spannend en ook nog eens biodynamisch. ..Lees meer

    Vanaf € 9,85
  4. Bottega Prosecco Gold, Rosé & Moscato Piccolo giftset  Bottega Prosecco Gold, Rosé & Moscato Piccolo giftset 

    Bottega Prosecco Gold, Rosé & Moscato Piccolo giftset (4 flesjes van 0,2L)

    Chique giftset van Bottega, bestaande uit 4 flessen: Bottega Prosecco Gold (2x), Bottega Prosecco Rosé en Bottega Moscato 'il Vino del Amore. Mooi samen verpakt. Perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    € 23,99
  5. Bottega Prosecco Gold & Rosé Piccolo giftset Bottega Prosecco Gold & Rosé Piccolo giftset

    Bottega Prosecco Gold & Rosé Piccolo giftset (2 flesjes van 0,2L)

    Geweldig chique giftset van Bottega, bestaande uit Bottega Prosecco Gold en Bottega PRosecco Rosé. Mooi samen verpakt. Perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    € 15,99
  6. Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

    Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

    Rode Italiaanse wijn die je smaakbeleving op hol laat slaan. Een echte krachtpatser met heel veel fruit en een klein zoetje. Deze biodynamische wijn is een zilveren medaillewinnaar op Mundus Vini. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 9,85
  7. Bottega Petalo il Vino dell' Amore Manzoni Moscato Rosé

    Bottega Petalo il Vino dell' Amore Manzoni Moscato Rosé

    Een zeer bijzonder glas Moscato. In de neus tinten van licht zoet fruit en een klein beetje meloen. De smaak is rijkelijk, complex en ongekend zacht. ..Lees meer

    Vanaf € 23,75
  8. Bottega Prosecco Gold in zwarte box met twee glazen Bottega Prosecco Gold in zwarte box met twee glazen

    Bottega Prosecco Gold in zwarte geschenkdoos met twee glazen

    Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. Zit in een chique zwarte box, vergezeld met twee glazen. ..Lees meer

    € 66,99
  9. 3 passo Bianco biologico 3 passo Bianco biologico 3 passo Bianco biologico

    3 Passo Bianco Biologico

    Een echte genietwijn is deze Italiaanse witte wijn! Mooi vol en zacht. Kreeg 96 punten van Luca Maroni! ..Lees meer

    Vanaf € 8,80
  10. 3 Passo Rosso Biologico 3 Passo Rosso Biologico 3 Passo Rosso Biologico

    3 Passo Rosso Biologico

    Zwoele Italiaanse rode wijn. Smaakvol, verlangt direct naar meer. Biologische prijswinnaar. ..Lees meer

    Vanaf € 8,80
  11. Mapa Mundi Sunripe Red Mapa Mundi Sunripe Red Mapa Mundi Sunripe Red

    Mapa Mundi Sunripe Red

    Zondoorstoofde Tempranillo uit Spanje! Veel fruit en mooi zacht in de mond. Na een slok ben je verkocht... ..Lees meer

    Rating:
    100%
    € 7,99 € 6,75
  12. Mapa Mundi Brilliant White Mapa Mundi Brilliant White Mapa Mundi Brilliant White

    Mapa Mundi Brilliant White

    Briljante Spaanse witte wijn van een hoogstaand wijnhuis. Aangenaam met een zachte body en een perfecte zuurgraad. ..Lees meer

    € 7,99 € 6,75
  13. Proefpakket biodynamisch (6 flessen)

    Proefpakket biodynamische wijn (5 flessen)

    Prachtige biodynamische wijnen om van te genieten! Stuk voor stuk de moeite waard. ..Lees meer

    € 59,75 € 56,95
  14. Proefpakket biologische wijn (6 flessen) Proefpakket biologische wijn (6 flessen)

    Proefpakket biologische wijn (6 flessen)

    Prachtige selectie van biologische wijnen om ze allemaal te leren kennen! ..Lees meer

    € 61,25 € 58,95
  15. Esporao Monte Velho Tinto Esporao Monte Velho Tinto

    Esporao Monte Velho Tinto

    Portugese rode wijn die gerijpt heeft ook eikenhout. Lekker fris, zeer intens en stevig. Hij zit vol zachte tannines... ..Lees meer

    Vanaf € 7,45
  16. Esporao Monte Velho Branco Esporao Monte Velho Branco

    Esporao Monte Velho Branco

    Portugese witte wijn vol fruit, fruit en nog eens fruit! Lekker stevig en mooi in balans... ..Lees meer

    Vanaf € 7,45
  17. Lunaria Civitas Pecorino Lunaria Civitas Pecorino

    Lunaria Civitas Pecorino

    Overheerlijke witte Italiaanse wijn met een explosie aan fruit in de mond. Een biodynamische wijn die je alles om je heen even laat vergeten. ..Lees meer

    Vanaf € 9,85
  18. Lunaria LaBelle Malvasia Lunaria LaBelle Malvasia Lunaria LaBelle Malvasia

    Lunaria LaBelle Malvasia

    Biodynamisch witte Italiaanse wijn. Fris en zacht, maar zeker ook sappig en vol van smaak. Mooi in balans. Een wijn die veel vrienden zal maken! ..Lees meer

    Vanaf € 9,85
  19. Paso a Paso Pasonillo Late Harvest Tempranillo Paso a Paso Pasonillo Late Harvest Tempranillo Paso a Paso Pasonillo Late Harvest Tempranillo

    Paso a Paso Pasonillo Late Harvest Tempranillo

    Bijzondere 'vegan' wijn. Rijpt op zowel Frans als Amerikaans eiken. Lekker vol en dik in de mond. ..Lees meer

    Vanaf € 7,99
  20. Gran Paso a Paso Doble Late Harvest Monastrell Gran Paso a Paso Doble Late Harvest Monastrell Gran Paso a Paso Doble Late Harvest Monastrell

    Gran Paso a Paso Doble Late Harvest Monastrell

    Een echte fruitbom met een explosieve smaak! Gemaakt op een duurzame manier en draagt het label 'vegan'. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 9,95
  21. 1707 Chardonnay Crianza Almansa DO 1707 Chardonnay Crianza Almansa DO 1707 Chardonnay Crianza Almansa DO

    1707 Chardonnay Barrica Almansa DO

    Een expressieve Chardonnay met intense tonen van rijp fruit! Beoordeeld met een 8,5 door Hamersma! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  22. 1707 Syrah Crianza Almansa DO 1707 Syrah Crianza Almansa DO 1707 Syrah Crianza Almansa DO

    1707 Syrah Crianza Almansa DO

    Volle Spaanse rode wijn met krachtige aroma's van rood fruit. 1707 verwijst naar een historische veldslag op de plek waar het wijnhuis staat! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  23. Hornhead Chardonnay Hornhead Chardonnay

    Hornhead Chardonnay

    Een wijn die niet te vervangen is! Het avontuur begint, zodra de kurk van de fles is en rijpe aroma's en houtrijping je tegemoet komen. Perfect voor de BBQ! ..Lees meer

    Vanaf € 10,45
  24. Sensibel by Latúe Tempranillo Sensibel by Latúe Tempranillo Sensibel by Latúe Tempranillo

    Sensibel by Latúe Tempranillo

    Deze Spaanse rode wijn, gemaakt van de Tempranillo, is een verrassing in het glas! ..Lees meer

    Vanaf € 7,45
  25. Verdejo by Latúe Verdejo by Latúe Verdejo by Latúe

    Verdejo by Latúe

    Deze Spaanse witte vegan wijn geurt naar een fruitmand vol appels en bananen! ..Lees meer

    Rating:
    93%
    Vanaf € 7,45
  26. La Joven Garnacha Blanco La Joven Garnacha Blanco

    La Joven Garnacha Blanco

    Ware smaakexplosie uit Spanje. Bestaat voor 100% uit het blanke sap van....blauwe druiven! ..Lees meer

    Rating:
    70%
    Vanaf € 6,95
  27. La Joven Garnacha Tinto La Joven Garnacha Tinto

    La Joven Garnacha Tinto

    La Joven Garnacha Tinto: een ware smaaksensatie met een mooie balans van fris en rood fruit! ..Lees meer

    Vanaf € 6,95
  28. Bottega Prosecco Gold Bottega Prosecco Gold

    Bottega Prosecco Gold

    Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    Vanaf € 21,90
  29. Bottega Rosé Gold Bottega Rosé Gold

    Bottega Rosé Gold

    Een heerlijke mousserende rosé met vanille, rode bessen en wilde aardbeien in de hoofdrol. De prachtige fles is niet te missen. ..Lees meer

    Vanaf € 21,90
  30. Bottega Petalo il Vino dell' Amore Moscato Bottega Petalo il Vino dell' Amore Moscato

    Bottega Petalo il Vino dell' Amore Moscato

    Een heerlijke zoete mousserende wijn met maar 6% alcohol! ..Lees meer

    Vanaf € 10,90
  31. Lunaria Ruminat Primitivo Lunaria Ruminat Primitivo Lunaria Ruminat Primitivo

    Lunaria Ruminat Primitivo

    Italiaanse rode wijn die lekker zacht, maar toch ook soepel en vol in de mond is. Aan zwart fruit kom je niets te kort. Een biodynamische wijn van 100% Primitivo druiven! ..Lees meer

    Vanaf € 9,85
  32. Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio  Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio 

    Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio

    Schoolvoorbeeld Grüner Veltliner! Fris en fruitig met een levendige zuurgraad, wit fruit, de “weisse Pfefferl”... het zit er allemaal in! ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 9,90
  33. Carlos Serres Tempranillo Rioja DOC

    Carlos Serres Rioja DOC Organic Tempranillo Tinto

    Heerlijke biologische Rioja. Vol en rijk van smaak met een toets vanille afkomstig van de subtiele houtrijping van 6 maanden. ..Lees meer

    Vanaf € 6,45
  34. Roberto Sarotto Langhe Nebbiolo Nativo DOC

    Roberto Sarotto Langhe Nebbiolo Nativo DOC 2022

    100% Nebbiolo wijn die je interesse direct wekt. Mooie structuur met een zachte en droge afdronk. Verrukkelijk! ..Lees meer

    Vanaf € 15,75
  35. Paso a Paso Macabeo Verdejo Paso a Paso Macabeo Verdejo Paso a Paso Macabeo Verdejo

    Paso a Paso Macabeo Verdejo

    'Crispy' wijn met een klein, subtiel zoetje! Afkomstig van het 'wijnjuweel' in Spanje. Heerlijk bij asperges! ..Lees meer

    Vanaf € 6,95
  36. Bottega Prosecco Gold Bottega Prosecco Gold

    Bottega Prosecco Gold Magnum (1,5l)

    Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    € 44,90
  37. Bottega Prosecco Gold Jeroboam Bottega Prosecco Gold Jeroboam

    Bottega Prosecco Gold Jéroboam (3l)

    Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    € 128,99
  38. Bottega Prosecco Gold Bottega Prosecco Gold

    Bottega Prosecco Gold Piccolo (0,2l)

    Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

    Vanaf € 4,95
  39. 1707 Centenario Reserva Almansa DO 1707 Centenario Reserva Almansa DO

    1707 Centenario Reserva Almansa DO

    Biologische wijn. Lekker zacht met een heerlijk lange afdronk! Heeft twaalf maanden op eikenhouten vaten gerijpt. ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  40. Hornhead Côtes Catalanes IGP Hornhead Côtes Catalanes IGP

    Hornhead Côtes Catalanes IGP

    Eigenzinnige, uitbundige, krachtige en extreem lekkere Franse rode wijn. De smaak is heerlijk sappig met veel rijp fruit en een behoorlijke dosis pit. ..Lees meer

    Vanaf € 10,45