Recepten

Wat is het verschil tussen biologische wijn, biodynamische wijn en vegan wijn?

03 Oct 2023

Tegenwoordig zijn mensen veel bewuster als het gaat om het milieu. Er wordt steeds meer gelet op biologische en biodynamische producten. Als het gaat om het consumeren van dierlijke producten, is er een grote verschuiving ten opzichte van heel veel jaren geleden. Steeds meer mensen zijn veganistisch, ook wel vegan.

Ook bij aankoop van wijnen is er steeds meer vraag naar biologische wijn, biodynamische wijn en vegan wijn. Wat is het precies en wat zijn precies de verschillen? Je leest het hieronder!

Wat is biologische wijn?

Biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Deze groeien in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. Over het algemeen gelden wereldwijd dezelfde normen. Echter kunnen de definitie en wettelijke voorschriften per land wat verschillen.

In een biologische wijngaard is het verboden om kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Om een wijn biologisch te mogen noemen, moet een wijn ook biologisch geproduceerd worden.
Biologische wijnen bestaan eigenlijk sinds 2012. Sindsdien is het mogelijk geworden om biologische wijnen te produceren en dit ook kenbaar te maken op het etiket.

Hoe herken je biologische wijnen?

Biologische wijnen herken je aan het keurmerk op de wijnfles. Het biologische keurmerk herken je aan een blaadje met sterren. Dit is het Europees biologische keurmerk. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden als aan alle eisen wordt voldaan.

Aan het eind van het wijnmaak proces vindt er nog een strenge controle plaats. Alleen als deze is geslaagd, mag het biologisch keurmerk op het etiket komen te staan.

Franse biologische wijnen

Het kan zijn dat je op een Franse biologische wijn het AB keurmerk tegenkomt. Dit keurmerk was tot 2012 het Franse keurmerk voor biologisch. AB staat voor Agriculture Biologique wat biologische landbouw betekent. Dit verwijst naar het feit dat de biologische wijn van biologisch geteelde druiven is gemaakt.


De Fransen maken nog vaak gebruik van het AB keurmerk, ook al is er sinds 2012 een Europees keurmerk. Dit komt omdat het AB keurmerk herkenbaar is voor Franse consumenten.

Wat is biodynamische wijn?

Veel mensen denken dat biologisch en biodynamisch hetzelfde is. In de basis klopt dat ook: er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt een gezonde bodem ook als basis gezien.
Biodynamisch gaat toch nog een stapje verder. Hier wordt gekeken hoe de aarde zo gezond mogelijk gehouden kan worden. Om de aarde zo gezond mogelijk te houden, worden hier bepaalde stoffen aan toegevoegd. Dit zijn echter geen chemische stoffen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van homeopathische kruidenmengsels. Deze zijn vaak gemaakt volgens oude recepten.


Bij biodynamische wijnen is er ook goed gekeken naar kosmische krachten. Denk aan de stand van de maan en zon. Deze zijn erg belangrijk.

Hoe herken je biodynamische wijnen?

Een wijn kan en mag niet zomaar een biodynamische wijn genoemd worden. Alleen als een wijnboer een Demeter licentie heeft, mag hij zijn wijnen biodynamisch noemen. Een Demeter licentie krijg je overigens niet zomaar. Hieraan worden strenge eisen gesteld.

Het keurmerk voor biodynamische wijnen is een Demeter keurmerk. Deze wordt weergegeven op het etiket van de biodynamische wijn.

Wat is vegan wijn?

Mensen die vegan zijn, vermijden alles wat te maken heeft met dierlijke producten. Nu hoor ik je denken: ‘’Wijn wordt toch gemaakt van druiven?’’. Dat klopt, maar bij het bereiden van wijn wordt er wel eens gebruik gemaakt van dierlijke producten. Denk hierbij aan gelatine, eiwit of vislijm.


Deze stoffen worden tijdens het wijn maken toegevoegd aan de wijn. Dit wordt gedaan, omdat de vaste deeltjes in wijn zich hieraan binden. De wijn wordt uiteindelijk gefilterd, waardoor én de vaste deeltjes verdwijnen, maar ook de dierlijke producten. Deze stoffen zitten dus niet in de wijn, maar ze zijn er wel mee in aanraking gekomen tijdens het productieproces. Een wijn mag je dus vegan wijn noemen als er geen gebruik is gemaakt van deze dierlijke producten.

Hoe herken je een vegan wijn?

Veganistische wijnen hebben een logo op het etiket staan. Vegan wijnen herken je aan het Europese label. Dit is een kwaliteitskeurmerk die de wijnmaker alleen mag hanteren als er geen dierlijke producten in aanraking zijn gekomen met de wijn.

Ben je opzoek naar een biologische wijn, biodynamische wijn of een vegan wijn? Wij hebben verschillende wijnen in ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht: