Algemeen

Riserva, reserva, réserve?

09 Oct 2017
riserva-reserva-reserve

Het staat vaak op een fles: riserva, reserva of réserve, maar wat houdt dat precies in? Wij leggen het uit!

Vroeger was het gebruikelijk dat wijn jong werd verkocht. Wijnmakers reserveerde echter een deel van de wijn uit hun beste wijnjaren. De intentie was dat ze deze dan later konden verkopen; ze werden langer gerijpt in eikenhoutenvaten of op de fles. Echter durfden zij dit alleen met kwalitatief goede wijnen.

Regels en voorwaarden

Tegenwoordig moeten reservawijnen uit Europa (de oude wijnwereld) aan strenge regels en voorwaarden voldoen om de naam reserva te mogen dragen. Een regel is bijvoorbeeld dat de wijn gemaakt wordt van rijpere druiven van goede kwaliteit. Zo ontstaat er een hogere alcoholpercentage. Ook geldt er een minimum aantal jaren van de rijping, voordat de wijn verkocht mag worden.

Per land gelden verschillende regels:

Portugal
Moet minimaal drie jaar rijpen, waarvan één jaar in een eikenhouten vat.

Spanje
Een rioja reserva moet minimaal drie jaar in een vat rijpen. Een gran reserva moet twee jaar op vat en drie jaar in de fles rijpen.

Italië
Hier gelden verschillende regels per regio. Over het algemeen moet een riserva twee jaar rijpen. Echter, bij een Barolo is dit vijf jaar.

Nieuwe wijnwereld
In de Nieuwe wijnwereld, zoals Chili, Argentinië, Amerika en Israël, gelden geen vaste regels voor reservawijnen. Reservawijnen in de nieuwe wereld zijn vaak van betere kwaliteit dan niet-reservewijnen. Ook kan het zijn dat deze een langere houtrijping heeft gehad. Het is in de nieuwe wereld dus geen kwaliteitslabel.

Wijntips bij dit bericht: