In the spotlights

In the spotlights: porthuis Ferreira

04 Oct 2017
in-the-spotlights-porthuis-ferreira

Ferreira staat al jarenlang op nummer één in Portugal als het om port gaat. En dat is niet voor niets! Ferreira maakt kwaliteit namelijk waar. Daarnaast hanteert het huis een eeuwenoude traditie.

Dona Antionia Adelaide Ferreira

In het achterland van Porto liggen de wijnboerderijen van Ferreira. Ferreira is éé van de oudste wijnhuizen met eigen wijngaarden met een oppervlakte van meer dan 150 hectare. De geschiedenis van het huis gaat meer dan 250 jaar terug. José Ferreira, één van de eerste oprichters in de Douro vallei, begon in 1751 op kleine schaal met het maken van port. Zijn vrouw Dona Antonia Adelaide Farreira was een echte zakenvrouw en zorgde voor de export. Zij tilde het merk naar een hoger niveau. Op haar 33ste werd ze weduwe. Onder andere dit gaf haar kracht om het porthuis verder op te bouwen.

Dona was erg geliefd en vooral begaan met het volk. Ze richtte liefdadigheidsinstellingen op die tot op heden nog steeds staan. Om haar in gedachte te houden, brengt het porthuis nog steeds 'Dona Antonia' op de markt. Dit is een goede selectie port uit de Quina do Seixo.

Quinta de Porto

Langs de Douro rivier liggen de wijngaarden van Ferreira. Ze liggen verspreid over de vier belangrijkste wijnregio's. De meest populaire is de 'Quinta de Porto'. Hier is de bodem kiezelrijk. De perfecte zuidelijke ligging staat garant voor de edelste druivensoorten die resulteren in topproducten.

Balans tussen traditie en moderne vinificatie

Doordat Ferreira zo groot is, is zij niet afhankelijk van andere partijen. Ze heeft de productie en kwaliteit geheel in eigen hand. Ferreira heeft de perfecte balans gevonden tussen traditie en moderne vinificatie. Circa 65% van de totale productie van Ferreira komt van toplocaties die maar liefst uit 25% van de totale productie van Portugal bestaat.

Na acht generaties en als één van de eerste portmakers heeft Ferreira nog steeds kracht en de kwaliteit om prestigieuze ports te maken. Deze ports bevinden zich op de internationale markt en vallen regelmatig in de prijzen.

Bekijk ons assortiment met port van porthuis Ferreira.

Wijntips bij dit bericht: