Algemeen

Hoe haal je rode wijnvlekken uit je kleding?

05 Jul 2017
hoe-haal-je-rode-wijnvlekken-uit-je-kleding

Je herkent het vast wel: je zit gezellig op het terras, bent op een feestje, in de discotheek of waar dan ook in het gezelschap van een goed glas rode wijn. Ineens stoot iemand je aan of ben je gewoon even onhandig aan het doen en... daar gaat je wijn, vol over je nieuwe broek heen. Zelfs je schoenen zijn niet gespaard gebleven. Paniek, want hoe krijg je die rode wijnvlek er nou uit!? Wij hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet.

 

Behandel de vlek zo snel mogelijk

Als er wijn op je kleding terecht is gekomen, is het belangrijk de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Houd de vlek nat met koud (bruisend) water. Het liefst onder de kraan. Als je niet thuis bent, is een keukenpapiertje of doek ook voldoende.

Let op! Gebruik geen heet/warm water of witte wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijnvlek zich verder uitbreidt. In witte wijn zitten fruitsappen die achter kunnen blijven op je kleren.

 

Zout

Heb je zout tot je beschikking, strooi deze dan over de vlek heen. Laat de zout ongeveer drie minuten inwerken. Daarna probeer je de wijnvlek uit het kledingstuk te wrijven. Mocht je vlek er nog niet uit zijn, kun je dit proces herhalen. Is de vlek (bijna) niet meer te zien, was het kledingstuk dan, zoals je altijd doet in de wasmachine.

 

Baking soda

Heb je toevallig baking soda in je keukenkastje liggen, is dit ook een handig middel om de vlek eruit te krijgen. Vul een kommetje met een aantal eetlepels baking soda en voeg er water aan toe. Als de vlek goed nat is, wrijf je er het geheel van de soda overheen. Laat dit een aantal uren intrekken en haal het er vervolgens af met water. Was het kledingstuk, zoals je altijd doet in de wasmachine.

 

Azijn en vloeibaar wasmiddel

Vul een kom met lauw water, een eetlepel witte azijn en een eetlepel milde vloeibare wasmiddel. Dep een doekje in het vloeistof en wrijf deze vervolgens op de vlek. Pak een schoon doekje en haal de mix van het kledingstuk af. Is de vlek er nog niet af, herhaal de vorige stappen dan. Als de vlek (bijna) is verdwenen, was het kledingstuk dan, zoals je altijd doet in de wasmachine. Deze methode is het beste als er een vlek in je wollen kledingstuk zit.

 

Oude wijnvlek

Zit er een 'oude' vlek in je kleding, kun je deze het beste behandelen met vloeibare wasmiddel. Wrijf dit met een doekje in de vlek. Vul een (was)bak met water en laat het kledingstuk hier een half uur in weken. Was hierna het kledingstuk, zoals je altijd doet in de wasmachine.

 

Vlekkeloos

Dit zijn de manieren om je rode wijnvlekken uit je kleding te halen. Mocht je toch nog vlekken hebben, moet je wellicht overwegen om over te stappen naar witte wijn ;).

Wijntips bij dit bericht: