Wijntips

Welke wijn bij risotto?

13 Jan 2020
welke-wijn-bij-risotto

Het lijkt een hele opgave, maar het bereiden van risotto valt reuze mee. Risotto is een romig Italiaans gerecht met als basis rijst en bouillon. Je kan er de mooiste variaties mee maken; van truffels tot aan erwtjes, zongedroogde tomaten en garnalen. Nu is de grote vraag: welke wijn drink je nou bij je risotto?

Meestal is het uitganspunt voor wijn bij risotto: fris en rond.

Witte wijn bij risotto

Witte wijn past perfect bij een risotto met groenten, vis en schaaldieren. Deze gerechten hebben lichte tonen, waarbij de witte wijn perfect matcht. Bij een risotto met asperges en garnalen is bijvoorbeeld de Manoir Grignon Muscat Sec heerlijk. Bij een risotto met courgette en kip smaakt de Louis Eschenauer Chardonnay geweldig.

Rode wijn bij risotto

Rode wijn past heerlijk bij een risotto met aardse smaken. Denk hierbij aan paddenstoelen of een risotto met een bouillon van haas. Met de smaak van donker fruit of aardse tonen, zoals tabak, komen de wijn en het gerecht goed tot zijn recht. Voor een risotto met paddenstoelen, raden we al snel de Baglio Al Sole Primitivo Di Salento IGT aan. Wil je echt aanpakken, is de Roberto Sarotto Barolo DOCG een echte aanrader!

Wijn bij zware en 'kazige' risotto's

In risottogerechten wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten kazen. Dit maakt het gerecht vaak zwaar en vrij 'kazig'. Hierbij komen de volgende witte wijnen goed tot zijn recht:

Heb je zin in risotto gekregen? Wij hebben een heerlijk gerecht voor je: romige risotto met rode wijn en champignons!

Wijntips bij dit bericht: