Algemeen

Dingen die je niet wist over tannine

11 Jul 2018
dingen-die-je-niet-wist-over-tannine

Tannine, je weet wel, dat stofje in wijn, waarvan je mond samentrekt. Ook wel looizuur genoemd. Sommige mensen houden ervan, sommigen totaal niet. Wat is het precies en waarom zit het in wijn? Hieronder lees je een aantal dingen die je nog niet wist over tannine.

Functie van tannine in wijn

Tannine speelt een grote rol in wijn als we het hebben over de houdbaarheid. Tannine houdt oxidatie en de groei van bacteriën tegen. Daarnaast ontwikkelen geur- en smaakstoffen langzaam, waardoor de wijn meer karakter krijgt. Sommige wijnboeren voegen tannine kunstmatig toe aan wijn, zodat de wijn langer houdbaar blijft.

Tannine in wijn proef je

De smaak van tannine in wijn is een beetje wrang. Toch zorgt tannine voor een prettige structuur en versterkt het fruit in de wijn. Het is de taak van de wijnboer om de juiste balans te vinden in wijn.

Tannine in wijn zorgt voor een chemische reactie

Je herkent het vast wel: je neemt een slok wijn en je mond trekt samen. Dit doen tannines in wijn. Tannine zorgt ervoor dat eiwitten aan het stofje bindt en fixeren. Als je een slok wijn neemt, ontstaat er een chemische reactie met de eiwitten en het wangslijmvlies is de mondholte. Hierdoor trekt je mond samen en ontstaat er een stroef en droog mondgevoel. Deze chemische reactie zorgt er ook voor dat wijn langer houdbaar blijft.

Tannine in wijn uit druiven en hout

Tannines zijn een groep van chemische verbindingen die van nature voorkomt in planten, ook wel polyfenolen genoemd. In nature zit tannine in de schillen, pitten en stelen van druiven. Ook komt het voor in hout. Tijdens het gistingsproces komen de tannines uit de druiven in de wijn. Als een wijn in houten vaten heeft gerijpt, kan het zijn dat de tannines ook verkregen zijn van het hout.

Hoeveelheid tannine in wijn

De dikte van de druivenschil bepaalt vaak hoeveel tannine een druif bevat. Een druif met een dikke schil bevat vaak meer tannine dan druiven met een dunne schil. In rode wijn zit vaak wel zes keer meer tannine dan in witte wijn. Wijnen met veel tannine zijn vaak ook donkerder van kleur.

Tijdens het gistingsproces van rode wijn worden de schillen, steeltjes en pitten van de druif toegevoegd aan het sap van de druif. Juist deze onderdelen van de druif bevatten veel tannine. Bij witte wijn wordt alleen het sap van de druif gebruikt. Hierdoor bevat witte wijn nauwelijks tannine. Hierdoor is witte wijn vaak ook minder lang houdbaar dan rode wijn.

Smaak tannine in wijn onderdrukken of versterken

De smaak van wijn kun je onderdrukken of juist versterken door het te combineren met voedsel. Wil je de smaak van tannine onderdrukken, eet dan zoutige gerechten. Dit geldt ook voor bittere gerechten. Eet je meer zoete gerechten, wordt de smaak van tannine versterkt.

Tannine niet alleen in wijn

Tannine vind je niet alleen in wijn, maar komt in meer producten voor dan je denkt. Denk aan thee. Als je thee langer dan zes minuten laat trekken, komen er ook tannines vrij. Verder vind je tannines bijvoorbeeld ook in avocado, kaki en kweepeer.

Tannine en gezondheid

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tannine goed voor de gezondheid is. Door tannine wordt je weerstand namelijk versterkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Proefpakket Merlot (3 flessen)

  Proefpakket Merlot (3 flessen)

  Geniet van dit heerlijke proefpakket Merlot. Gulle wijnen met veel smaak. ..Lees meer

  € 22,95 € 20,95
 2. Proefpakket Cabernet Sauvignon

  Proefpakket Cabernet Sauvignon (3 flessen)

  Drie wijnen die meer dan de moeite waard zijn in één pakket. Proefpakket Cabernet Sauvignon stoer en krachtig! ..Lees meer

  € 22,45 € 19,95
 3. Proefpakket Bordeaux (3 flessen)

  Proefpakket Bordeaux (3 flessen)

  Proef en je waant je even in Bordeaux met deze drie prachtige wijnen. Wijnen gemaakt om van te genieten! ..Lees meer

  € 31,35 € 28,45