Wijntips

Welke wijn bij kaas?

06 May 2019
welke-wijn-bij-kaas

Wijn en kaas is een geweldige combinatie. Echter smaakt niet elke wijn lekker bij elke kaas. Dit komt natuurlijk, omdat er veel verschillende soorten wijnen en kazen zijn. Zo is een zachte geitenkaas een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc. Echter, een stevige rode wijn past hier totaal niet bij. Deze combinatie kan zorgen voor een 'metalige' smaak. U kunt zich voorstellen dat een goede wijn vinden bij een kaasplankje met verschillende kazen nogal een opgave kan zijn. Wij helpen u graag met een aantal gouden tips!

Rode wijn en kaas

Menig mens denkt dat bij rode wijn altijd wel een stukje kaas kan. Toch is dat niet zo. Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt.

Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn. Taninnerijke wijnen zijn hier totaal niet lekker bij. Dit geldt wel voor een Merlot.

Witte wijn en kaas

Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed. Deze heeft vaak een klein zoetje dat juist weer hand in hand gaat met de scherpere smaak van de kaas. Bij deze kazen kan een Brut Champagne trouwens ook goed door.

Een strakke Sauvignon Blanc, droge Riesling of Spaanse Albarinho kunnen goed met een wat hardere kaas van koemelk.

Rosé wijn en kaas

Kruidenkazen zijn gemaakt voor rosé wijnen. Denk dat bijvoorbeeld aan kazen met tuinkruiden en knoflook.

Port en kaas

Wat ons betreft is schimmelkaas en port een gouden combinatie. De wat 'pittige' smaak van een stuk blauwschimmelkaas matcht perfect bij het volzoete van de port. Onze voorkeur gaat uit naar een Lang gerijpte Vintageport. Het ziltige en het mierzoete is namelijk een spannende combi! Kort samengevat: pittige kazen matchen erg goed met een Port.

Chardonnay en kaas

Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.

Gouden combi's

Wijntips bij dit bericht: