Algemeen

Hoe is rosé wijn ontstaan?

30 Aug 2017
hoe-is-rose-wijn-ontstaan

Rosé wijn is toch eigenlijk gewoon rode wijn gemengd met witte wijn? Fout! Ook al wordt dit op sommige plekken in de wereld wel gedaan, officieel is het verboden. De basisregel voor rosé wijn is dat de kleur wordt bepaald door de hoeveelheid tijd dat de schil in contact is met het sap.

Kleur van rosé wijn

Rosé wijn wordt gemaakt van rode of blauwe druivensoorten. Rode druiven hebben na het persen een kleurloos sap. Eigenlijk geeft de schil van de druif de kleur af als deze een bepaalde tijd in het mengsel ligt. Zo ontstaat rosé. Als je langer wacht krijg je zelfs rode wijn.

Methodes voor het maken van rosé wijnen

Directe persing
De blauwe druiven worden na de oogst meteen geperst. Dit zorgt voor weinig contact tussen het sap en de schillen. Zo ontstaat er een lichtrode kleur. Zit er te weinig kleur aan de wijn, wordt het sap van de laatste persing toegevoegd. Hier zitten namelijk veel kleurstoffen in. Deze methode wordt vooral toegepast in het Loire gebied.

Korte inweking
Hierbij worden rode en rosé wijnen tegelijkertijd gemaakt. Tijdens het produceren laat men de most van rode wijn weglopen. Zo bevat de most voor de rode wijn meer schillen. Het sap dat weggelopen is, heeft een licht rode kleur. Deze kan gebruikt om rosé wijnen te maken. Deze methode wordt vooral toegepast in de Provence.

Mengen van blauwe en witte druiven
Bij commerciële wijnen is het mengen van rode en witte wijn niet toegestaan. Echter is het mengen van blauwe, rode en witte druiven wel toegestaan. De witte en rode druiven worden samen vergist. Deze rosé wijnen komen vooral voor in Duitsland en Oostenrijk.

Rosé wijnen als wijnafval

Vroeger was rosé eigenlijk een soort afval. Was de wijn niet goed genoeg voor de productie van lokale rode wijnen, hielden ze dit apart en verwerkte men dit tot rosé wijn. Tegenwoordig gebeurt dit met opzet. De kwaliteit van rosé wijnen wordt steeds beter.

Bekijk ons assortiment met rosé wijn!

Wijntips bij dit bericht: