Wijntips

Asperges en wijn: een gouden combinatie!

12 Apr 2023
asperges-en-wijn-een-gouden-combinatie

We zitten weer midden in het aspergeseizoen en kunnen dus weer volop genieten van dit heerlijke 'witte goud'! Door deze bijnaam lijkt het soms alsof het bereiden van asperges alleen is weggelegd voor de zeer ervaren koks. Maar wist je dat dat reuze meevalt? De basisbereiding komt eigenlijk grotendeels neer op schillen en koken!

Asperges en wijn zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar moet je nou op letten bij het kiezen van de juiste wijn bij je aspergerecht? In dit artikel zal ik een aantal gouden tips geven voor het kiezen van de juiste wijn bij dit witte goud.

Asperges en wijn

Welke wijn je bij asperges wilt drinken, hangt af van het soort asperge (wit of groen), de bereiding van de asperges en welke ingrediënten je gebruikt. Ok...dat zijn behoorlijk wat factoren dus. En nu? Als je je aan onderstaande basisregels houdt dan kom je een heel eind bij het kiezen van een goede aspergewijn:

 1. Kies geen zware rode wijn met veel tannines. Doordat een zwavelverbinding in asperges niet goed combineert met de tannines in stevige rode wijnen zijn deze wijnen niet geschikt als aspergewijn.
 2. Geen houtlagering. Wijn die op hout gelagerd is, is minder geschikt als aspergewijn, want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur en dan delft de wijn het onderspit.
 3. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond.
 4. De wijn mag niet te zwaar zijn. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen.

Wijntips bij asperges

 • Bij asperges met een lekkere romige saus is een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay, een goede combinatie. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan heel mooi aan op de saus. Let er wel op dat je voor een Chardonnay kiest die geen houtrijping heeft gehad.
 • Bij asperges die op traditionele wijze zijn bereid, met ham, eieren, botersaus en peterselie past een Grüner Veltliner of een witte wijn uit de Elzas.
 • Combineert u asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, met niet al te veel tannine, zoals Cabernet Franc.

Leuke aspergeweetjes

 • Asperges zijn dagvers het lekkerste. Maar asperges kunnen ook goed een aantal dagen worden bewaard in de koelkast: witte asperges in een vochtige doek, groene en paarse asperges in een open plastic zak.
 • Ga je ze zelf asperges kopen en bereiden? Let dan op de volgende punten: ze zijn vers als de stengels glanzen en je een piepend geluid hoort als je ze zachtjes tegen elkaar wrijft. Ook mag het snijvlak aan de onderzijde niet ingedroogd zijn.
 • Asperges hebben een gunstige uitwerking op je gewicht, bloeddruk, nierfunctie, op hartkloppingen en op leverkwalen.
 • Asperge-extracten beschermen je levercellen tegen de giftige stoffen in alcohol. Reden te meer dus om asperges te eten bij een lekker glas wijn :).

Rent u vanavond ook naar de winkel voor heerlijke asperges? Vergeet dan zeker de aspergewijn niet!

Wijntips bij dit bericht: