In the spotlights

In the spotlights: wijnland Italië

30 Sep 2019
in-the-spotlights-wijnland-italie

Italië is één van de oudste wijnlanden en de grootste wijnproducent van de wereld. De Italiaanse bodems zijn ideaal voor wijnbouw. Het warme klimaat zorgt voor een goede rijping van de druiven. Het land is daarom ook van noord tot zuid beplant met bijzondere druivenrassen. Veel druivenrassen die gebruikt worden voor het maken van Italiaanse wijn, komen alleen voor in Italië. Denk aan de Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trebbiano, Verdicchio en Vernaccia. Eeuwenoude tradities, inheemse rassen en moderne vinificatietechnieken komen in Italië samen wat de wijnen uniek en authentiek maakt.

Hoe het begon

Ongeveer acht eeuwen voor Christus werden, in het midden van Italië, druiven verbouwd door de Etrusken. Ongeveer twee eeuwen later plantten de Grieken wijnstokken in Zuid-Italië. Dit gebied noemden zij Enotria, wat 'land van wijnstok' betekent. Door de eeuwen heen groeide de wijnbouw verder in Italië. Hier droegen de Romeinen een steentje aan bij. Elke stad en koninkrijk in Italië had zijn eigen wijncultuur. Ieder had hun eigen druivenras, vinificatiemethoden en wijnstijl. Hoe het begon wijn

Classificatie

Italië kent vier soorten classificaties. Deze classificaties zijn ontstaan vanuit de wijnwetgeving. Dat wil zeggen dat er wetten zijn gesteld omtrent productiezones, wijnbouw, opbrengsten en wijnproductie. Het gaat om de volgende classificaties:

 • Vino da Tavola (VDT)
  Het gaat hier om 'gewone' wijnen, zonder oorsprongsbenaming. Deze zijn vaak meet geschikt voor lokale consumptie.
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT)
  De herkomst van de wijn moet verplicht op het etiket vermeld worden. De wijnen moeten minimaal voor 85% afkomstig zijn uit het geografisch gebied waarvan zij de naam dragen.
 • Denominazione di Origine Controllata (DOC)
  Deze wijnen hebben een verplichte vermelding van herkomst op het etiket. Er worden strenge eisen gesteld aan de productiezone, wijnbouw, opbrengst en wijnproductie.
 • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
  Deze wijnen hebben een superieure kwaliteit. Aan deze wijnen worden de meest strikte eisen gesteld aan productiezone, wijnbouw, opbrengst en wijnproductie. Voordat de wijn op de markt wordt gebracht, wordt hij twee keer getest. Deze testen moeten met een 'goed' zijn afgelegd. DOCG wijnen zijn herkenbaar aan het gekleurde bandje van de overheid op de hals van de fles.

Inheemse druivensoorten

Italië heeft een groot aanbod aan druivensoorten. Er zijn maar liefst 400 officieel geregistreerde inheemse druivensoorten. Door de diversiteit aan bodemsoorten, (micro)klimaten, temperatuurzones en hoogteliggingen is er een groot aanbod aan druivenrassen. Door plaatselijke verschillen en omstandigheden, heeft elke regio zijn eigen specifieke druivensoorten die het daar het beste doen.

Wijnregio's

 • Piëmonte
  In het noordwesten van Italië ligt de regio Piëmonte. Hier worden de beste wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit zijn vaak stoere en sterkte wijnen die na jaren flesrijping hun typische aroma's ontwikkelen. De beroemdste wijn van de Nebbiolo is Barolo. Een andere typische druivensoort is Dolcetto. Van deze druif wordt vaak rode wijn gemaakt die jonger gedronken kunnen worden. Ook staat Piëmont bekend om zijn mousserende wijnen.
 • Marche
  In het vruchtbare heuvellandschap tussen de Apennijnen en de Adriatische zee vind je regio Marche. Een typische druif hier is de Verdicchio. Hij ruikt naar wit fruit, bevat tinten van citroen en op latere leeftijd is deze wijn ziltig en honingachtig. Deze groeit in twee DOC-zones. Wat betreft rode wijn is de Montepulciano een belangrijke druif. De wijnen hebben een karakteristieke smaak van zwarte kersen en pruimen.
 • Veneto
  Regio Veneto is de grootste Italiaanse regio voor DOC-wijnen. Het centrum van Veneto is Verona, de wijnhoofdstad van Italië. Hier komen veel beroemde wijnen vandaan, zoals de mousserende wijn Prosecco.
 • Sicilië
  Sicilië is de grootste wijnregio van Italië. Met een oppervlakte van 200.000 hectare telt het bijna evenveel wijngaarden als heel Argentinië. De wijnen van Sicilië behoren tot de internationale top. De wijngaarden bevinden zich op relatief grote hoogte boven zeeniveau met dus gematigde temperaturen; perfect voor de druiven.

 

Benieuwd naar ons aanbod? Wij hebben de lekkerste Italiaanse wijnen!

Wijntips bij dit bericht: