In the spotlights

In the spotlights: wijnland Italië

in-the-spotlights-wijnland-italie

Italië is één van de oudste wijnlanden en de grootste wijnproducent van de wereld. De Italiaanse bodems zijn ideaal voor wijnbouw. Het warme klimaat zorgt voor een goede rijping van de druiven. Het land is daarom ook van noord tot zuid beplant met bijzondere druivenrassen. Veel druivenrassen die gebruikt worden voor het maken van Italiaanse wijn, komen alleen voor in Italië. Denk aan de Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trebbiano, Verdicchio en Vernaccia. Eeuwenoude tradities, inheemse rassen en moderne vinificatietechnieken komen in Italië samen wat de wijnen uniek en authentiek maakt.

Geschiedenis Italiaanse wijnen

Ongeveer acht eeuwen voor Christus werden, in het midden van Italië, druiven verbouwd door de Etrusken. Ongeveer twee eeuwen later plantten de Grieken wijnstokken in Zuid-Italië. Dit gebied noemden zij Enotria, wat 'land van wijnstok' betekent. Door de eeuwen heen groeide de wijnbouw verder in Italië. Hier droegen de Romeinen een steentje aan bij. Elke stad en koninkrijk in Italië had zijn eigen wijncultuur. Ieder had hun eigen druivenras, vinificatiemethoden en wijnstijl. 

Classificatie Italiaanse wijnen

Italië kent vier soorten classificaties. Deze classificaties zijn ontstaan vanuit de wijnwetgeving. Dat wil zeggen dat er wetten zijn gesteld omtrent productiezones, wijnbouw, opbrengsten en wijnproductie. Het gaat om de volgende classificaties:

 • Vino da Tavola (VDT)
  Het gaat hier om 'gewone' wijnen, zonder oorsprongsbenaming. Deze zijn vaak meer geschikt voor lokale consumptie.
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT)
  De herkomst van de wijn moet verplicht op het etiket vermeld worden. De wijnen moeten minimaal voor 85% afkomstig zijn uit het geografisch gebied waarvan zij de naam dragen.
 • Denominazione di Origine Controllata (DOC)
  Deze wijnen hebben een verplichte vermelding van herkomst op het etiket. Er worden strenge eisen gesteld aan de productiezone, wijnbouw, opbrengst en wijnproductie.
 • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
  Deze wijnen hebben een superieure kwaliteit. Aan deze wijnen worden de meest strikte eisen gesteld aan productiezone, wijnbouw, opbrengst en wijnproductie. Voordat de wijn op de markt wordt gebracht, wordt hij twee keer getest. Deze testen moeten met een 'goed' zijn afgelegd. DOCG wijnen zijn herkenbaar aan het gekleurde bandje van de overheid op de hals van de fles.

Druivensoorten Italiaanse wijn

Italië heeft een groot aanbod aan druivensoorten. Er zijn maar liefst 400 officieel geregistreerde inheemse druivensoorten. Door de diversiteit aan bodemsoorten, (micro)klimaten, temperatuurzones en hoogteliggingen is er een groot aanbod aan druivenrassen. Door plaatselijke verschillen en omstandigheden, heeft elke regio zijn eigen specifieke druivensoorten die het daar het beste doen.

Wijnregio's Italië

 • Piëmonte
  In het noordwesten van Italië ligt de regio Piëmonte. Hier worden de beste wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit zijn vaak stoere en sterkte wijnen die na jaren flesrijping hun typische aroma's ontwikkelen. De beroemdste wijn van de Nebbiolo is Barolo. Een andere typische druivensoort is Dolcetto. Van deze druif wordt vaak rode wijn gemaakt die jonger gedronken kunnen worden. Ook staat Piëmont bekend om zijn mousserende wijnen.
 • Marche
  In het vruchtbare heuvellandschap tussen de Apennijnen en de Adriatische zee vind je regio Marche. Een typische druif hier is de Verdicchio. Hij ruikt naar wit fruit, bevat tinten van citroen en op latere leeftijd is deze wijn ziltig en honingachtig. Deze groeit in twee DOC-zones. Wat betreft rode wijn is de Montepulciano een belangrijke druif. De wijnen hebben een karakteristieke smaak van zwarte kersen en pruimen.
 • Veneto
  Regio Veneto is de grootste Italiaanse regio voor DOC-wijnen. Het centrum van Veneto is Verona, de wijnhoofdstad van Italië. Hier komen veel beroemde wijnen vandaan, zoals de mousserende wijn Prosecco.
 • Sicilië
  Sicilië is de grootste wijnregio van Italië. Met een oppervlakte van 200.000 hectare telt het bijna evenveel wijngaarden als heel Argentinië. De wijnen van Sicilië behoren tot de internationale top. De wijngaarden bevinden zich op relatief grote hoogte boven zeeniveau met dus gematigde temperaturen; perfect voor de druiven.

 

Benieuwd naar ons aanbod? Wij hebben de lekkerste Italiaanse wijnen!

Wijntips bij dit bericht:
 1. Colle dei Tigli Bianco del Veneto

  Colle dei Tigli Bianco del Veneto Lenotti

  Frisse witte wijn, met passie bereid door de familie Lenotti. Licht en fruitig van smaak met een vleugje honing. ..Lees meer

  Vanaf € 7,80
 2. Le Preare Appassimento Rosso Veneto

  Le Preare Appassimento Rosso Veneto IGT

  Heerlijke wijn in de stijl van Amarone. Hij heeft een donkere robijnrode kleur met direct in de geur al rijpe kersen en een beetje vanille. ..Lees meer

  Vanaf € 10,45
 3. Campi Rudi Bianco Puglia Campi Rudi Bianco Puglia

  Campi Rudi Bianco Puglia

  Een geweldige wijn voor echte liefhebbers van Italië! Een authentieke ‘winemasters blend’, gemaakt van de rijzende witte druivensoorten uit Puglia, de Trebbiano & Verdeca. ..Lees meer

  € 7,45 € 5,99
 4. 12e Mezzo Pinot Grigio di Puglia Varvaglione IGP

  12e Mezzo Pinot Grigio di Puglia Varvaglione IGP

  Een wijn om van te watertanden! Elegant, evenwichtig en fris. ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 5. Campi Rudi Rosso Puglia Campi Rudi Rosso Puglia

  Campi Rudi Rosso Puglia

  Een verrassende blend, waarin de kracht van alle druiven sterk naar voren komt! ..Lees meer

  € 7,45 € 5,99
 6. Desire Lush & Zin Primitivo Puglia

  Desire Lush & Zin Primitivo Puglia Pasqua

  Zwoel en rond, fullbodied met zachte tannines. Na één glas krijg je meteen 'zin' in een tweede! ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 10,45
 7. Masseria Colleone Sicano Bianco Terre Siciliane IGT

  Masseria Colleone Sicano Bianco Terre Siciliane IGT

  Heerlijke Italiaanse witte wijn met een eigenzinnig karakter! Volzachte body met tonen van citrus, citroen en amandel. ..Lees meer

  Vanaf € 7,45
 8. Masseria Colleone Sangiovese Puglia IGT

  Masseria Colleone Sangiovese Puglia IGT

  Deze Italiaanse rode wijn is een ware smaakexplosie van onder andere aardbei, vanille, pruimen, tabak en leer! ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 7,45
 9. Masseria Colleone Nero di Troia Puglia IGT

  Masseria Colleone Nero di Troia Puglia IGT

  Volle, ronde en krachtige Italiaanse rode wijn met warme smaken en een toets vanille door de houtrijping. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 8,45
 10. Fratelli Giuliari Nemm Bianco del Veneto IGT

  Fratelli Giuliari Nemm Bianco del Veneto IGT

  Een mooie en evenwichtige witte wijn, lekker bij veel verschillende gerechten! ..Lees meer

  Vanaf € 12,45
 11. Fratelli Giuliari Nemm Rosso Veneto

  Fratelli Giuliari Nemm Rosso Veneto

  Een aangename Italiaanse rode wijn met een intense neus, volle body en rijp fruit. Een waar succes! ..Lees meer

  Vanaf € 12,45
 12. Rosso Passo Veneto Lenotti

  Rosso Passo Veneto Lenotti

  Full-bodied rode wijn uit Italië. Fluweelzacht met zachte tannines. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 7,80
 13. Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito

  Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito

  Bekroond met 95 punten door de Italiaanse wijnprofessional Luca Maroni. Zwoele, krachtige maar toch ook vriendelijke en toegankelijke Italiaanse rode wijn. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 8,95