Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij abelswijnen.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.

Rosé. Een wijn die je het hele jaar door kan drinken, maar die net wat beter past bij de zomerse temperaturen, zoals de afgelopen dagen. We hebben geluk, want er zijn tig rosé wijnen op de markt. Echter geldt ook: hoe meer keuze, hoe moeilijker de keuze. Wij hebben een aantal tips over hoe je de perfecte rosé uitkiest.
Kleur
Voor rosé geldt vaak: hoe lichter de rosé, hoe droger hij smaakt.
Suikers
Donkere rosé wijnen komen vaak uit warme streken. Door de warmte zijn ze vaak zoetig en fruitig van smaak. De hoge temperatuur zorgt voor meer suikers in de druif.
Klimaat
Als de druiven van de rosé uit een gebied komen waar het erg koel is, is de rosé vaak strakker. Gematigde temperaturen geven de rosé namelijk meer zuren, waardoor de wijn strakker en droger overkomen.
Druiven
In rosé wijnen komen de eigenschappen van de druif sterk naar voren. De Cinsault bijvoorbeeld is vaak strak en licht kruidig, terwijl de Tempranillo vaak tinten van kersen bevat. De Cabernet Sauvignon is vaak 'bes-achtig'.
Klassiekers
Heb je geen idee waar je moet beginnen, pak dan een klassieker, zoals de Provence. De Provence staat bekend om de productie van rosé wijnen. Deze wijnen hebben vaak kruidige tinten.
Dus...
Ben je een liefhebber van wat strakkere rosé wijnen, kies dan voor een lichtgekleurde rosé. Ook kun je kijken naar de herkomst. Kies je voor een druif uit Spanje, is de kans groter dat de rosé zoeter en fruitiger smaakt. Uiteraard kun je ook letten op druivensoorten die zijn verwerkt in de wijnen. Elke druif heeft zijn eigen smaak die goed terugkomt in rosé wijnen.