In the spotlights

In the spotlights: champagne

30 Dec 2019
in-the-spotlight-champagne

Vandaag gaan we het hebben over Champagne! Iedereen kent het, heeft het geheid wel eens gedronken, maar wat schuilt er achter deze bubbels? Een aantal feiten op een rij.

 

Wet van Champagne

De Franse Wet van 22 juli 1927 bepaalt wat de grenzen van het wijnbouwgebied voor Champagne zijn. Zo ook welke druivensoorten er gebruikt mogen worden, de methode, smaaktypes en het etiket. Champagne is dus geheel bij de wet bepaald.

 

Toegestane druiven

Champagne mag uitsluitend uit bepaalde druiven bestaan, zoals de de witte Chardonnay, de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir. Ook zijn de Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris toegestaan, maar deze komen weinig voor in de Champagnestreek.

 

Champagne uit de tijd van de dinosaurussen?

In de bodem van de wijngaarden zijn genoeg zee fossielen te vinden. Denk aan Belemnieten uit de tijd van de Dinosaurussen. De druivenstokken graven diep, op zoek naar water. Ze nemen mineralen uit de steensoorten, zoals krijt, mee. Deze smaken komen allemaal terug in de wijn.

 

Meer dan 100.000 medewerkers!

Gekneusde druiven zijn een no-go voor Champagne, daarom worden de druiven handmatig geplukt. Tijdens de oogst zijn er drie weken lang meer dan 100.000 mensen in de wijngaard aan het werk. Van plukkers tot mandendragers en van sjouwers tot aan persers.

 

Hoe ontstaan de bubbels?

De Méthode Traditionelle is de manier waarop de Champagne wordt gemaakt: de wijn wordt voor de tweede keer in de fles vergist door suiker toe te voegen. Hierbij ontstaan koolzuurgas die niet kan ontsnappen. De druk in de fles is drie keer zo hoog als in een autoband. De kurk kan met 40 kilometer per uur wegvliegen.

 

Ondergronds gangenstelsel

In de Champagnestreek bevindt zich een ondergronds gangenstelsel die maar liefst 200 kilometer lang is. Het verbindt de wijnkelders van de Champagnehuizen en er liggen wel 980 miljoen flessen. Vintage Champagnes rijpen hier minimaal drie jaar, terwijl een non-vintage er wel 15 maanden rijpt.

 

Champagne in cijfers:

  • 15.800 wijnboeren
  • 300 Champagnehuizen
  • 33.705 hectare productieoppervlakte
  • 1445 miljoen flessen op voorraad
  • 144.870.262 flessen per jaar geëxporteerd
  • Hiervan 125.434.611 door Champagnehuizen en
  • 19.435.651 door wijnboeren
  • 4,5 miljard euro omzet

Bekijk ons assortiment Champagne!

Wijntips bij dit bericht: