In the spotlights

In the spotlights: Malbec

08 Aug 2017
in-the-spotlights-malbec

Malbec, een rode druif die het meeste voorkomt in Argentinië. Oorspronkelijk komt de druif uit de Bordeaux. In Argentinië wordt 75% van alle Malbecdruiven over de wereld verbouwd. De overige 25% is onder andere te vinden in de Franse Cahorsstreek en in de Bordeaux. Hier wordt hij voornamelijk geblend met Merlot, Malbec en/of Cabernet Franc. In Argentinië wordt van de druif echter een mono-cépage wijn gemaakt. Dit is een wijn die voor het grootste deel uit één druivenras bestaat. Synoniemen voor de druif zijn Côt, Auxerrois of Pressac. Naast Argentinië komt de Malbec ook in kleine hoeveelheden voor in Chili, Bolivia en Mexico.

Argentinië versus Frankrijk

De Malbec is een donkere kleine druif. Klimaat speelt een grote rol wat betreft smaak en uiterlijk van de druif. In Argentinië is de druif namelijk rijper en sappiger dan in Frankrijk. Hier hebben ze vaak meer tannine.

Rijping op eikenhout

Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan wordt de Malbec op eikenhout gerijpt. De wijn krijgt hierdoor meer complexiteit. Ook wordt de smaak zachter. De Malbec heeft vaak een robuuste en rijke smaak, waardoor het lijkt alsof de wijn erg lang rijpt op eikenhout. Echter is dit niet het geval; de wijn rijpt gemiddeld rond de zes a tien maanden.

Smaak

In Frankrijk is de wijn van de Malbec vaak donker, intens en tanninerijk. De wijn smaakt vaak naar rode vruchten, zoals kersen. In Argentinië zijn de wijnen vaak kruidiger en soepeler. De wijn smaakt vaak naar zwarte bessen.

Bekijk ons assortiment met wijnen van de Malbec!

Wijntips bij dit bericht: