Algemeen

Wel of geen kurk?

29 Apr 2019
wel-of-geen-kurk

Sinds de Zeventiende eeuw wordt de kurk al gebruikt om wijnflessen af te dichten. Een nadeel van kurk is dat er in verloop van tijd zuurstof door de kurk kan komen. Hierdoor is de kans groot de wijn bacteriële infecties oploopt. Zonde, want zo kun je je wijn die je al even hebt liggen door de gootsteen spoelen.

In de loop der tijd zijn er alternatieven voor de 'gewone' kurk geïntroduceerd.

Glazen kurk | Eigenschappen: geen bacteriële infectie, duurder dan de natuurlijke kurk, kan hergebruikt worden, ziet er chique uit en is milieuvriendelijk.

Plastic kurk | Eigenschappen: geen bacteriële infectie, ziet er goedkoop uit, dus niet geschikt voor kwaliteitswijnen en schadelijk voor het milieu.

Schroefdop | Eigenschappen: te openen in één handomdraai, goedkoper dan kurk, laten precies genoeg zuurstof door wat nodig is voor de wijn.

Uitzondering

Bij bewaarwijnen is een kurk vaak wel noodzakelijk; het is beter voor de wijn dat de kurk zuurstof doorlaat.

Bacteriële infecties

Dat de glazen en plastic kurk en schroefdop geen bacteriële infectie veroorzaken, betekent niet dat de wijnen geen infectie kunnen hebben. Deze kan namelijk ook veroorzaakt worden door de houten wijnvaten, de wijnkelder en het bottelproces.

Kunnen we de kurk verbannen?

Als je het ons vraagt: nee! Als men aan wijn denkt, is één van de associaties de kurk. Bij een (dure kwaliteits)wijn hoort hier de hele beleving van wijn aan verbonden te zijn; van het openen tot het opdrinken en daar mag naar onze mening de kurk niet aan ontbreken. Mocht een natuurkurk niet mogelijk zijn, laat dit dan een plastic of glazen kurk zijn.

Wijntips bij dit bericht: