Wijntips

Welke wijn bij vis?

welke-wijn-bij-vis

U hoort het vast wel eens voorbij komen: witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees. Helaas gaat deze regel niet altijd op. Er zijn namelijk heel wat uitzonderingen. Welke wijn je waarbij drinkt, heeft vaak ook te maken met bereidingswijze, kruiden, bijgerechten en bijvoorbeeld de vissoort. In dit stuk vertellen we u alles over wijnen en vis.

Welke wijn bij vette en magere vis?

Vis kan onderverdeeld worden in vette en magere vis. Makreel en zalm zijn voorbeelden van vette vis en onder magere vis vallen kabeljauw en koolvis. Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij. In plaats hiervan is ook een rosé wijn erg smaakvol.

Welke wijn bij gefrituurde vis?

Ook heeft de bereidingswijze een grote invloed op de wijnkeuze. Frituurt u vis? Kies dan voor een Champagne, Cava of Prosecco. Ook een lichte witte wijn is op zijn plek, zoals bijvoorbeeld een Vinho Verde.

Welke wijn bij gegrilde vis?

Bij gegrilde vis kunt u kiezen voor een volle witte wijn van bijvoorbeeld de Chardonnay of een rosé wijn.

Welke wijn bij gebakken vis met vette sauzen?

Bak je een vis in vette sauzen? Ga dan voor een droge witte wijn met een volle smaak. Denk aan een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Welke wijn bij vis van de BBQ?

Heeft u liever een vis van de barbecue? Kies dan voor een witte wijn van bijvoorbeeld de Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Welke wijn bij gerookte vis?

Gerookte vis heeft vaak een ziltige smaak. Hier past een Pinot Noir goed bij.

Welke wijn bij pittige vis?

Bereidt u vis met veel kruiden, zoals kerrie of sambal? Kies dan voor fruitige rode wijnen of lichtzoete witte wijnen van bijvoorbeeld de Gewürztraminer of Pinot Gris. Deze wijnen matchen goed bij de overheersende smaak van de kruiden.

Welke wijn bij schaal- en schelpdieren?

Ook hier passen weer verschillende soorten wijnen bij. Bij mosselen is een droge fruitige wijn lekker. Denk aan een Pinot Blanc of Pinot Gris. Meer zin in oesters? Kies dan voor een lekkere champagne.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Pluma Vinho Verde DOC Branco

  Pluma Vinho Verde Branco Doc

  Portugese witte wijn met aroma's van tropisch fruit. Je proeft fris groen fruit met een fijn mineraal zuurtje. Lichte sprankeling op de tong. ..Lees meer

  Vanaf € 7,25
 2. Moët & Chandon Brut Impérial Champagne

  Moët & Chandon Brut Impérial Champagne

  Bubbels van één van de meest prestigieuze champagnehuizen ter wereld! ..Lees meer

  Vanaf € 53,95
 3. Gris des Lions Grenache Rosé Pays d'Oc IGP

  Gris des Lions Grenache Rosé Pays d'Oc IGP

  Eén en al fruit! Lekker verfrissend en mooi in evenwicht. De fijne zuren en de lange afdronk zijn de kers op de taart. ..Lees meer

  Vanaf € 8,75