Wijntips

Welke wijn bij asperges?

Asperges, het witte goud, en wijn hebben samen een perfect huwelijk. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een goed passende wijn drinkt bij je aspergegerecht, breng je zowel je gerecht als de wijn naar een hoger niveau. Maar, wat is nou een goed passende wijn bij asperges? Dit hangt van veel factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de bereiding en welke ingrediënten je gebruikt. Wij geven je een aantal wijntips bij asperges.

Welke wijn bij traditioneel bereide asperges?

Als je gaat voor asperges die op de traditionele manier zijn bereid, dus met ham, ei en botersaus, kan je het beste kiezen voor een volle witte wijn. Denk hierbij aan een Chardonnay of een witte wijn die gemaakt is van ingedroogde druiven. Het zachte, volle karakter van deze witte wijn gaat erg goed samen met de romige saus en de smaak van asperges.

Let wel: ga niet voor een houtgerijpte Chardonnay. Voor asperges geldt eigenlijk altijd om niet te kiezen voor een wijn die houtrijping heeft gehad. Een wijn met houtrijping gaat namelijk niet goed samen met de specifieke zuren in asperges. Dit geeft een hele wrange, eigenlijk vieze smaak, in de mond.

Wijntip: Passio Grillo Sicilia DOC

Welke wijn bij asperges met zalm?

Staat er asperges met zalm op het menu, kies dan een wijn die goed past bij de overheersende smaken van de zalm. Kies voor een frissere wijn met een klein zuurtje. Deze witte wijn mag een klein beetje droog zijn. Denk aan een Grüner Veltliner, Pinot Blanc of Verdejo.

Wijntip: Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

Welke wijn bij aspergesoep?

Bij aspergesoep passen ook verschillende wijnen. Als je een heldere aspergesoep hebt met bijvoorbeeld kip, kan je het beste gaan voor een droge frisse wijn. Denk hierbij aan een Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

Wijntip: Calusari Sauvignon Blanc

Bij een romige aspergesoep is ook weer een volle witte wijn van de Chardonnay lekker. Ben je niet zo een fan van Chardonnay wijnen, ga dan voor een Pinot Blanc uit de Elzas.

Wijntip: Philippe Michel Pinot Blanc Arthur Metz


Welke wijn bij een frisse aspergesalade?

Een aspergesalade bevat rauwe asperges en is vaak lekker fris. Ook kom je hier een klein bittertje in tegen. Een droge witte wijn gaat hier goed mee. Denk aan een Chenin Blanc of Sauvignon Blanc.

Wijntip: Les Bosquets Vouvray Sauvion

Welke rode wijn bij asperges?

Als je liever rode wijn drinkt in plaats van witte wijn, kan je dit het beste combineren met groene asperges of witte asperges met vlees. Ga dan wel voor een lichte of zachte rode wijn. Zorg er ook voor dat de rode wijn weinig tannines heeft. Een perfecte keuze is een rode wijn van de Cabernet Franc.

Wijntip: Sun Gate Cabernet Sauvignon

Bij asperges met vlees past overigens een Provence rosé ook erg goed.

Wijntip: Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP

Bekijk ons assortiment aspergewijn en til je aspergerecht en aspergewijn naar een hoger niveau!

Wijntips bij dit bericht:
 1. Philippe Michel Pinot Blanc

  Philippe Michel Pinot Blanc Arthur Metz

  Heerlijke Elzasser, van het bekende wijnhuis Arthur Metz. Dorstlessend, fris van smaak. ..Lees meer

  Vanaf € 9,99
 2. Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

  Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

  Een spannende witte wijn uit Oostenrijk met veel fruit en specerijen. Niet voor niets prijswinnaar. Eén slok en je bent verkocht. ..Lees meer

  Vanaf € 8,99
 3. Sun Gate Cabernet Sauvignon Sun Gate Cabernet Sauvignon

  Sun Gate Cabernet Sauvignon

  Magistrale rode wijn met héél veel rood fruit! Echte topper. ..Lees meer

  Vanaf € 6,45
 4. Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP

  Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP

  Rosé all day! Deze Provence rosé is precies wat je van een Provence rosé verwacht. Licht en fruitig met een goede body. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 10,99
 5. Les Bosquets Vouvray Sauvion

  Les Bosquets Vouvray Sauvion

  Heerlijke aromatische Franse witte wijn. Eén en al avontuur. Lekker vol met een perfecte balans tussen de frisse zuren en het subtiele zoetje in de afdronk! ..Lees meer

  Vanaf € 10,99
 6. Passio Grillo Sicilia DOC Passio Grillo Sicilia DOC

  Passio Grillo Sicilia DOC

  Spannende Italiaanse witte wijn, gemaakt met ingedroogde druiven. Dit is zeer uitzonderlijk voor een witte wijn. Bij de eerste slok ben je meteen verkocht! ..Lees meer

  € 9,45 € 7,99
 7. Calusari Sauvignon Blanc Calusari Sauvignon Blanc

  Calusari Sauvignon Blanc

  Roemeense witte wijn met frisse en fruitige geuren. Lekker sappig en een klein beetje droog. Zeer aangenaam! ..Lees meer

  Vanaf € 5,45