Welke wijn bij pizza?

welke-wijn-bij-pizzaPizza is één van de populairste (en lekkerste) snacks en is een perfecte match bij wijn! Omdat er tig soorten pizza's zijn, leggen wij uit welke 'toppings' goed matchen per wijnsoort.


Witte wijn
Pizza waar de smaak van de groentes, zoals spinazie, scampi's, tonijn of geitenkaas de hoofdrol vertolken, gaan erg goed met witte wijnen. Denk hierbij aan wijnen van de Pinot Grigio, Verdejo, Grüner Veltliner, Chardonnay en Riesling. De wijnen zijn vaak erg aromatisch en een tikkeltje droog.

Is de pizza belegd met fruit, zoals bijvoorbeeld ananas, past weer een zoete wijn, zoals zoeter Riesling.

Rode wijn
Bij pizza's waar de ziltige smaak van kaas en tomaat (saus) goed naar voren komt, past het een beste een rode wijn. Hierbij zijn wijnen van de Dolcetto, Grenache, Pinot Noir, Merlot en Beaujolais een prima keuze. Belangrijk is dat de wijn niet te lang op eikenhout heeft gerijpt. De wijn kan namelijk eerder fruitig dan 'romig' zijn.

Kies je voor een tamelijk vette pizza met bijvoorbeeld peperoni, is een krachtigere wijn vaak een betere keuze. Denk dan bijvoorbeeld aan een wijn van de Syrah of Cabernet Sauvignon.

Bij pizza's met salami en veel kruiden, zoals bijvoorbeeld oregano, is een fruitige en 'rijpe' wijn perfect. Denk bijvoorbeeld aan een wijn van de Syrah, Nero d'Avola, Malbec of Zinfandel.

Rosé wijn
Een pizza Margherita of pizza met verse basilicum en mozzarella kan met rode wijn, maar is erg lekker met een rosé wijn. Dit kan dan het beste een rosé wijn zijn met tannines (niet te veel).

Mousserende wijn
Pizza is een Italiaans gerecht. In dit land wordt pizza vaak met mousserende wijnen gedronken. Een pizza met parmaham gaat erg goed met een prosecco.

Bevat je pizza zeevruchten of aubergine? Dan is een rosé Champagne waanzinnig lekker!

Perfecte combi's op een rij
Pizza met veel kaas | Pinot Noir
Pizza met peperoni | Syrah
Pizza met groenten | Chardonnay
Pizza met vlees | Cabernet Sauvignon
Pizza Margherita | Rosé wijn / Pinot Grigio
Pizza hawai | Riesling